Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ceļvedis riekstu pazīšanā

Par lazdu riekstu, valriekstu garšu un izmantojumu mums tā kā būtu skaidrība, taču ir vairāki riekstu veidi, ko mazāk pazīstam.

Brazīlijas rieksti aug Dienvidamerikā un satur līdz 70% riekstu tauku. Izmanto ne tikai kulinārijā, bet arī kosmētikas, pulksteņu eļļas, pat krāsu izgatavošanā. Kulinārijā visbiežāk izmanto saldajos ēdienos, žāvēto augļu kūkās, kēksos, cepumos vai pudiņos. Tie lieliski papildinās mājās gatavotās sausās auzu pārslu brokastis. 

Ciedru rieksti un pīniju jeb priežu rieksti nāk no vienas dzimtas, tikai no dažādiem reģioniem. Arī to kulinārās īpašības ir ļoti līdzīgas. Par ciedru riekstiem tos sauc priedēm Sibīrijā, savukārt itāliešu priedes sēklas sauc par pīniju riekstiem. Itāļu priedes ir divreiz zemākas, toties to sēklas – pīniju riekstiņi – ir divreiz lielākas par ciedru riekstiem. Garšas ziņā šie rieksti ir ļoti universāli, pievienojami gan gaļas vai zivs (labi sader ar cūkgaļu un baltajām zivīm), gan veģetāriem ēdieniem (salāti, kuskuss, rīsi, pasta). Ciedru rieksti ir neatņemama pesto mērces sastāvdaļa, tos var pievienot, cepot maizi. Ciedru rieksti papildina spanakopitas (kazas siera un spinātu pīrāgi) un baklavas.

Indijas rieksti ir lielisks gaļas aizvietotājs veģetāriešiem, jo satur daudz olbaltumvielu. Tie ir vieni no visgaršīgākajiem. Bieži, pievienojot dažādas garšvielas – gan sāļas, gan saldas –, tiek izmantoti kā mazas uzkodas. Veselus izmanto taizemiešu, ķīniešu un indiešu virtuvēs gatavotajās mērcēs, saldskābajos vistas un zivju ēdienos, salātos. Lieliski sader kopā ar kariju. Kad šos riekstus sāk ēst, ir grūti apstāties.

Pistāciju koki pārsvarā aug Vidusjūras valstīs, un šos riekstus ēd svaigus, sālītus vai apgrauzdētus. No svaigiem iegūst eļļu, ko izmanto esenču gatavošanā. Pasaulslavens ir itāliešu pistāciju saldējums maigi zaļā nokrāsā. Pistācijas lieliski papildinās dažādu lapu salātu sajaukumu, rukolu, sinepes, radičio. Apgrauzdētus tos pievieno ķirbju, brokoļu vai spinātu krēmzupām.

Makadamijas rieksti ir pasaulē dārgākie. Tie nāk no Austrālijas. To eļļas ļoti izmanto ādas kopšanas līdzekļu gatavošanā. Rieksti satur tik daudz tauku, ka, samaļot tos miltos, no tiem var izcept trauslus cepumus, nepievienojot citas taukvielas. Šo riekstu miltos var apviļāt balto zivi vai vistas gaļu. Tie bagātinās maizes garšu. 

Pekanrieksti nāk no Ziemeļamerikas, kur radusies arī šo riekstu slavenākā recepte – pekanriekstu pīrāgs ar kļavu sīrupu. Šie rieksti vislabāk parāda savas garšas īpašības saldos ēdienos: pīrāgos, kūkās, krēmos un saldējumā.

No mandelēm gatavo mandeļu pienu (tas tiek gatavots no svaigi maltām mandelēm), kas nesatur ne holesterīnu, ne laktozi, bet var aizvietot govs pienu. Mandeles ir marcipāna pamatsastāvdaļa. Karamelizētas ar brūno cukuru, tās var būt našķis bērniem, bet apceptas olīveļļā ar sāli, čili un koriandru – uzkoda pie alus.

Riekstu vienīgais trūkums – tie ir ļoti trekni. Tievētājiem nederēs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko