Radīšanas vēsture
Vermuts radās XVIII gadsimtā Ziemeļitālijas reģionā Pjemontā, kas tiek uzskatīta par šī dzēriena dzimteni.
Vermuts ir stiprināts vīns, kas aromatizēts ar vērmelēm un citiem augiem, zālītēm un garšvielām. Itālijas pirmie vermuta ražotāji centās radīt dzērienu, kas apvienotu vīna bagātīgo garšu ar ārstniecisko augu ekstraktiem.
Gadsimtu gaitā vērmelēm bijis plašs pielietojums – sākot no uzlējumiem cērmju izdzīšanai un mēra rētu ārstēšanai, beidzot ar dzemdību stimulēšanu un seksuālo dziņu apspiešanu garīdzniecības aprindās. Ap 1773. gadu parādījās jēdziens "vērmeļu vīns".
Pirmais komerciālais vermuts tika izgatavots Turīnā 1786. gadā, un tā radītājs bija Antonio Benedeto Karpāno. Viņš apvienoja dažādas vietējās receptes, lai radītu vīnu, kam ir izsmalcināta garša un vienlaikus dziedinoša iedarbība. Šis vīns iepatikās arī dāmām. To nosauca par vermutu.
Dzēriens strauji ieguva popularitāti ne tikai Itālijā, bet visā Eiropā, kļūdams par nozīmīgu sastāvdaļu augstmaņu mielastos un elegantos bāros. Lēnām vermuts no ārstnieciska dzēriena kļuva par sabiedrības elites iecienītu aperitīvu.
Pjemonta, vermuta dzimtene, joprojām ir viena no galvenajām vermuta ražošanas vietām pasaulē.
Dažādie veidi
Itāļu vermutu tradicionāli iedala vairākos veidos, katram piemīt unikālas garšas un aromāta īpašības.
Saldais vermuts (Rosso) parasti tumši sarkans vai dzintarkrāsas, ar saldenu un bagātīgu garšu. Tas ir aromatizēts ar kārklu mizu, kanēli un citām garšvielām. Klasisks piemērs ir Carpano Antica Formula.
Sausais vermuts (Dry) ir gaišs, bieži gandrīz caurspīdīgs, ar izteikti sausāku garšu un maigāku aromātu. Tas bieži tiek izmantots klasiskās martini receptēs.
Bianco (baltais vermuts) piedāvā saldenāku garšu nekā sausais vermuts, taču ir vieglāks par Rosso. Lieliski piemērots gan kokteiļos, gan baudīšanai ar ledu.
Extra Dry ir īpaši sauss vermuts ar zemāku cukura saturu. Bieži izmanto stiprajos kokteiļos.
Aromatizētais vermuts – mūsdienās arvien populārāki kļūst eksperimentālie vermuti ar papildu aromatizētām sastāvdaļām, piemēram, citrusu mizām, rozmarīnu vai eksotiskiem augiem.
Ražošanas process
Vermuta ražošana ir sarežģīts process. Tiek izmantoti augstas kvalitātes vīni un plašs aromatizētāju klāsts. Vīna bāzei tiek izmantots viegls, neitrāls baltais vīns, kas kalpo par pamatu dzēriena garšai.
Aromatizēšanai tiek izmantoti dažādi augi, garšvielas, ziedi un augļu mizas. Tipiskas sastāvdaļas ir vērmeles, kārklu miza, kardamons un ķimenes. Izmanto arī kalmes, hinīnkoka mizu, lakricas sakni, tonkas pupiņas, kardamonu, sarkano sandalkoku, zvaigžņu anīsu, asinszāli un vēl virkni citu augu.
Vermuts tiek stiprināts, pievienojot spirtu, lai panāktu aptuveni 16–18 alkohola tilpumprocentu saturu. Pēc tam dzērienu nogatavina, lai aromāti pilnībā sajauktos. Visbeidzot filtrē, lai tas kļūtu dzidrs, caurspīdīgs.
Kā baudīt?
Itālijā vermutu tradicionāli pasniedz aperitīvā – bieži tīrā veidā ar ledu un apelsīna vai citrona šķēli. Vermutu jauc arī klasiskajos kokteiļos – Martini, Negroni un Manhattan.
Populārākie itāļu zīmoli
1. Carpano
Šis zīmols tiek uzskatīts par vermuta pionieri, un tā Antica Formula ir viens no visaugstāk novērtētajiem saldajiem vermutiem pasaulē.
2. Martini&Rossi
Viena no pasaules slavenākajām vermuta kompānijām. Martini&Rossi piedāvā plašu vermutu klāstu, tostarp Rosso, Bianco un Extra Dry.
3. Cinzano
Dibināts 1757. gadā, šis zīmols ir viena no vecākajām Itālijas vermuta tradīcijām. Cinzano vermuti ir pazīstami ar savu eleganto un vieglo garšu.
4. Gancia
Gancia ir pazīstams ar savu augsto kvalitāti un unikālo vermuta garšu, kas ir ideāla gan aperitīvam, gan kokteiļos.
5. Punt e Mes
Šis vermuts ir unikāls, apvieno saldās un rūgtenās garšas harmoniju. To iecienījuši gan klasiskā vermuta cienītāji, gan kokteiļu meistari.