Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kaltēts laksis un muskatzieds ēdienos

Iepriekšējā reizē sāku stāstīt par retāk izmantotām garšvielām mūsu virtuvē. Tagad turpinājums.

Laksis

Drīz (aprīļa beigās, maijā) sāksies lakšu sezona, diemžēl tā ir visai īsa. Ziemā to nekad neesmu redzējusi svaigu, taču to var sakaltēt. Pareizi kaltēts, laksis dāsni saglabā raksturīgo kaltētu sīpolu un maigu ķiploka aromātu.

Šis "sausais ķiploks" izmantojams, gatavojot pastas mīklu, garšvielu skrubjus (sausās marinādes), ar kurām pirms cepšanas ierīvē gaļu. Tas derēs arī aknu ēdieniem, pastētēm un gaļas terīnēm, gatavojot mērces gaļas ēdieniem. Labi sader ar pētersīļiem un maurlokiem. Derēs pie gliemežiem, vēžveidīgajiem, arī zupās ar tomātiem, soļankā un harčo. Sader ar aitas un kazas sieriem.

Termiski ilgstoši apstrādājot, laksis zaudē aromātu, tāpēc, cepot un vārot, to pievieno gatavošanas beigās. Laksis ir maigāks gan par ķiploku, gan sīpolu, tāpēc to var pievienot vairāk, tomēr tas neaizstās ne sīpolu, ne ķiploku.

Muskatzieds

Muskatrieksts mūsu virtuvēs ir labi pazīstama garšviela, turpretim muskatzieds ir faktiski nepazīstams, lai gan tie abi ir viena koka augļa dažādas daļas.

No botānikas viedokļa, ne muskatrieksts ir rieksts, ne muskatzieds ir zieds. Muskatkoka olveida formas auglis dzeltenbēšā krāsā. Vizuāli tas nedaudz atgādina aprikozi. Pirmais ārējais apvalks ir biezs mīkstums, kas atveras, kad auglis ir nogatavojies. Zem tā ir koši sarkans, ādains sēklapvalks, ko kulinārijā sauc par muskatziedu. Savu maldinošo nosaukumu tas ieguvis, jo vizuāli līdzinās skaistam, koši sarkanam ziedam, kas savijies neregulārā pavedienu tīklojumā, veidojot cakas. Šis ačgārnais nosaukums saglabājies daudzās valodās kopš viduslaikiem un latviešu valodā visdrīzāk pārņemts no vācu valodas.

Izkalstot muskatzieda krāsa kļūst rūsgani dzintaraina. Zem skaistajām cakām ir cieta, spīdīga (gluži kā lakota) čaula, kas slēpj vēl cietāku sēklas kodolu, ko mēs saucam par muskatriekstu. Ziedam un riekstam ir līdzīgs aromāts un garša, taču zieds aromātā ir smalkāks un maigāks, tā garša ir mazāk saldena. Tomēr abi ir izteikti aromātiski, nedaudz sveķaini un sildoši.

Atšķirībā no muskatrieksta muskatzieds ir izteiktāka sāļo ēdienu garšviela. To izmanto siera ēdienu aromatizēšanā, piemēram, fondī, tāpat arī baltajās mērcēs (Bešamela mērce), pievieno desām, kūpinājumiem, sālījumos un marinādēs, zivju zupās, sautējumos, arī kartupeļu biezenī un franču Ziemassvētku ēdienā – pīlē apelsīnos (canard à l’orange). Labi sader ar zivīm, jūras produktiem, īpaši garnelēm, un olām. To var izmantot čatnijos, siera kūkās un citronu krēmā (lemon curd).

Samaltam muskatziedam aromāts ir gaistošs, tāpēc to ieteiktu malt vai drupināt piestā nelielos daudzumos īsu brīdi pirms lietošanas un samaltu uzglabāt pēc iespējas īsāku laiku. Muskatziedu tāpat kā muskatriekstu var viegli pārdozēt, it īpaši tikko samaltu. Muskatriekstu visērtāk rīvēt uz smalkas rīves, bet muskatziedu samalt dzirnaviņās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko