Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Ko iesākt ar sezonas pēdējām sarkanajām bietītēm

Drīz jau pavasaris, bet rudenī pieliekamajā vai pagrabā saliktās galda bietes vēl nav apēstas. Ļoti iespējams, kādam tās nebūt vēl nebūs pēdējās, kas saglabājušās no rudens ražas, taču pavasaris tuvojas straujiem soļiem un tikpat strauji sažūst un labumu zaudē arī bietes. Ja biešu nav pagrabā, iespējams, daudziem tās mājās ienākušas no skolēnu attālināto mācību pārtikas pakām. Vienkāršs un veselīgs produkts. Ir īstais laiks no tām pagatavot garšīgus ēdienus.


Biešu cepumi

300 g biešu spiedpalieku (biezumi, kas palikuši pēc sulas izspiešanas), 300 g miltu, 200 g margarīna vai eļļas, 200 g cukura, 50 g kakao, 2 tējk. vaniļas cukura, 1 tējk. ingvera sulas, 1 tējk. cepamā pulvera, 50 g valriekstu.

Pagatavošana:

1.Sarīvē ingveru un izspiež sulu.

2. Smalki sakapā valriekstus.

4.Sajauc visas sastāvdaļas, izņemot valriekstus, viendabīgā mīklā. Tā vairs nelips pie rokām, bet nebūs arī pilnīgi sausa.

5. Mīklā iemaisa smalki sakapātos valriekstus.

6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

7. Uz dēļa, kas apkaisīts ar miltiem, viegli izrullē mīklu apmēram centimetru biezā kārtā.

8. Pēc vēlēšanās mīklu vai nu ar nazi sagriež gabaliņos, vai izspiež ar cepumu formiņām cepumus.

9. Cepamplāti izklāj ar cepampapīru, liek uz tās cepumus.

10. Cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 20–25 minūtes.



Biešu zupa

Sastāvdaļas: 2,5 l ūdens, 1 kg cūkgaļas ar kauliņu, 4 kartupeļi, 3 burkāni, 0,5 kg novārītu biešu, 2 lauru lapas, daži smaržīgie pipari, sula no puscitrona, 1 ēd. k. cukura, sāls pēc garšas, skābais krējums pasniegšanai.

Pagatavošana:

1. Ūdenī liek vārīties gaļu, pievieno lauru lapas un smaržīgos piparus. Uzvāra, noputo. Vāra, līdz gaļa atlec no kaula. Tas notiks apmēram pēc 1,5 stundām. Tad gaļu ņem no katla ārā un noliek malā.

2. Buljonā liek gabaliņos sagrieztus dārzeņus un turpina vārīt, līdz dārzeņi gandrīz gatavi. Pievieno sarīvētas bietes. Sagaida, līdz zupa uzvārās.

3. Beigās pievieno citrona sulu, cukuru un sāli. Pavāra vēl pāris minūšu.

4. Sagriež gaļu un liek atpakaļ zupā.

5. Pasniedz, pievienojot karoti skābā krējuma.


Marinētas bietes ar sīpoliem

Sastāvdaļas: 1,5 kg sarkano biešu, 5–6 palieli sīpoli; marinādei: 1 l ūdens, 250–300 ml 9% etiķa, 100–120 g cukura, 10–20 g sāls, 3 uz pusēm pārlauztas lauru lapas, 15 smaržīgo piparu, 10 krustnagliņu.

Pagatavošana:

1. Rūpīgi nomazgātas bietes ar visu mizu izvāra, pēc tam atdzesē, nomizo un sagriež.

2. Sīpolus nomizo un sagriež plānās ripiņās. Lielākus sīpolus vispirms pārgriež uz pusēm un tad – šķēlītēs.

3. Pagatavo marinādi: visus produktus uzvāra.

4. Bietes un sīpolus kārtām liek burkās un pārlej ar verdošu marinādi.

5. Aizvāko un burkas noliek uz vāciņa, lai atdziest.

6. Tur ledusskapī un pasniedz pie gaļas un zivju ēdieniem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko