Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Laiks apēst sezonas pēdējo ķirbi

Receptes ķirbju notiesāšanai, pavasari gaidot.

Lai arī aiz loga šonedēļ atkal sniegs, tomēr ar katru dienu gaismas ir arvien vairāk un saulainās dienās domas jau joņo uz pavasari. Pavisam drīz būs pirmie pašu dārzos izaugušie lociņi, redīsi, rukola. Bet, kamēr tā visa vēl nav, laiks cirst pušu un apēst pēdējos ķirbjus, kas vēl aizķērušies uz skapjaugšas vai tamlīdzīgās vietās. Ja neapēdīsiet tagad, ķirbji par sevi atgādinās ap Jāņiem. Un ne tajā labākajā veidā. Saku no pieredzes – pirms dažiem gadiem Līgo dienu pavadīju, tīrot skapi, nevis pinot vainagus.

Par receptēm – biskvītam, ja vēlaties, pa vidu varat iesmērēt arī mazliet skāba ievārījuma. Savukārt cepeškrāsnī ceptam ķirbim varat pievienot arī citus dārzeņus – piestāvēs burkāni, galda bietes. Tad mērces daudzums jāpalielina. Sajauciet to pēc garšas.


Ķirbja biskvīts

Sastāvdaļas: biskvītam – 200 g ķirbja biezeņa, 180 g cukura, 120 g kviešu miltu, 3 lielas olas, 1 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. kanēļa, pa šķipsnai kardamona, muskatrieksta, sāls; krēmsiera un kvinojas pildījumam: 350 g krēmsiera bez piedevām, 100 g kvinojas, 1–2 ēd. k. dažādu sēkliņu maisījuma, 40 g pūdercukura, vaniļas cukurs

1. Kvinoju sagatavo atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma. Ja nav instrukcijas, liek vārīties katliņā ar 200 ml ūdens. Kad ūdens sāk vārīties, katliņam uzliek vāku, nogriež uguni uz mazāko un vāra 20 minūtes vai līdz viss ūdens ir uzsūcies un kvinoja ir gatava. 2. Uz sausas pannas viegli apgrauzdē sēkliņas. 3. Bļodā samaisa miltus, cepamo pulveri, garšvielas. 4. Olām baltumus atdala no dzeltenumiem. 5. Dzeltenumus saputo ar cukuru, līdz masa gaisīga, gaiša, apjomā dubultojusies. Baltumiem pieliek šķipsnu sāls un saputo stingrās putās. 6. Olu masai pievieno ķirbju biezeni, tad mīklā iejauc sausās sastāvdaļas, samaisa viendabīgā masā. Iecilā olu baltumu. 7. Mīklu izlīdzina ar cepamo papīru izklātā cepampannā, liek līdz 190 °C sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 16 minūtes, līdz biskvīts sāk viegli apbrūnēt. 8. Sajauc kopā krēmsieru ar pūdercukuru un vaniļas cukuru. 9. Gatavo biskvītu izņem no krāsns, pārber ar nepilnu tējkaroti cukura un vēl karstu ar visu cepamo papīru sarullē, tad to pilnībā atdzesē. 10. Atdzisušu atrullē, pārklāj ar krēmu, pārliek ar kvinoju, pārkaisa ar sēkliņām un sarullē. 11. Atstāj uz 2 stundām, lai krēms sasūcas biskvītā, tad pasniedz.


Ķirbis ar fetas sieru

Sastāvdaļas: 300 g ķirbja, 1ēd. k. Provansas garšvielu maisījuma, 1 tējk. svaiga vai kaltēta rozmarīna, eļļa pārslacīšanai, 40 g fetas siera; mērcei – 2 ēd. k. sezama eļļas, 1 ēd. k. rīsu etiķa, 1 ēd. k. kļavu sīrupa vai zeltainā sīrupa

1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C temperatūrai. Ķirbi nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un liek cepamajā pannā. Apslaka ar olīveļļu, pārkaisa ar Provansas garšvielu maisījumu un rozmarīnu. 2. Cep krāsnī 20 minūtes vai līdz ķirbja gabaliņi mīksti. Tad pārkaisa ar fetas sieru un vēl pacep kādas 10 minūtes. 3. Visas mērces sastāvdaļas bļodiņā samaisa. 4. Bļodā kārto ķirbja un fetas siera gabaliņus. Pārslaka ar sagatavoto mērci.


Ķirbju pankūkas

Sastāvdaļas: 300 g ķirbja (bez mizas un sēklotnes), 320 g miltu, 1,5 glāzes piena, 4 olas, 2 tējk. cukura, šķipsna sāls, 1 ēd. k. citrona sulas, eļļa cepšanai

1. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un sāli. Pievieno pienu. 2. Šķidro masu pakāpeniski lej izsijātos miltos, samaisa viendabīgu mīklu un ļauj 30 minūtes uzbriest. 3. Uz rupjās sakņu rīves sarīvē ķirbi, pārkaisa ar cukuru un pārslaka ar citrona sulu. 4. Pirms cepšanas mīklā iemaisa ķirbi, saputo olu baltumus stingrās putās un iecilā mīklā. 5. Pannā sakarsē eļļu un cep pankūkas no abām pusēm zeltaini brūnas. 6. Var pasniegt gan ar sāļām, gan saldām piedevām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko