Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Sestdienas receptes: Svētku gardumi

Kā gan bez sviesta svētkos? Šoreiz garajām brīvdienām divas idejas – sāļā un saldā. Sāļajā veģetāra pelēko zirņu recepte, kuru pēc patikas var papildināt ar vēl kādām piedevām, bet desertā saldā desa bērnu un citu kārumnieku priekam!

Veģetārie Ziemassvētku zirņi

Piedāvāju veģetāru versiju pelēko zirņu cienītājiem – sīpoli paliek savā vietā, bet speķa vietā liksim aromātiskus garšaugus, kas piešķir interesantu garšas noti un pie viena palīdz arī vēderam zirņus sagremot!

Pagatavošanas laiks: 15 minūšu

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: 2 porcijas 

Sastāvdaļas 

  • 400 g vārītu pelēko zirņu
  • 1 tējk. eļļas cepšanai
  • 40 g sviesta
  • 2 vidēji lieli šalotes sīpoli
  • 2 zariņi svaiga rozmarīna
  • 2 zariņi svaiga timiāna
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Sīpolus nomizo un sīki sakapā. Šalotes sīpoli nav obligāti, var izmantot arī parastos dzeltenos vai sarkanos sīpolus.

2. Rozmarīnam nobrauca skujiņas un sakapā tās sīkāk, arī timiāna lapiņas nobrauca no zariņiem.

3. Pannā sakarsē eļļu un izkausē sviestu. Liek cepties sakapātos sīpolus. Kad tie jau apcepušies caurspīdīgi, pievieno nobraucītos garšaugus. Maisot vēl brīdi cep, līdz sīpoli zeltaini.

4. Pievieno pannā vārītus pelēkos zirņus, maisot apcep. Pasniedz, papildus dekorējot ar svaigiem garšaugiem. Labi garšo ar skābo krējumu


Saldā īrisu un kukurūzas desa

Kur tie gadi, kad pēdējo reizi taisīju saldo desu! Šī ir mazliet citāda versija, nekā atceros no bērnības, – kukurūzas nūjiņu vietā izmantotas kukurūzas brokastu pārslas, kā arī citrona miziņa un citrona sula salduma balansam

Pagatavošanas laiks: 20 minūšu

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: ap 30 cm gara desa

Sastāvdaļas 

  • 2 ēd. k. jeb 40 ml piena
  • 110 g īrisu (izmantoju Laimas mazos Piena Toffee)
  • 100 g sviesta
  • sula no ½ citrona un tējk. norīvētas dzeltenās miziņas
  • 100 g kukurūzas pārslu (izmantoju Kellog’s oriģinālās, kas nav pārlieku saldas)

Gatavošana

1. Katliņā ielej un uzkarsē pienu, ber iekšā īrisus. Maisot tos izkausē.

2. Pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu, maisot izkausē un samaisa viendabīgā masā. Pielej citrona sulu un pieber norīvēto miziņu.

3. Kukurūzas pārslas ieber palielā bļodā un ar pirkstiem saspaida smalkāk. Pievieno īrisus un sviestu masai, rūpīgi izmaisa un ļauj mazliet atdzist.

4. Izritina folijas loksni, liek uz tās sagatavoto masu, izveido desas formu un ietin to. Liek ledusskapī sastingt, tad sagriež gabaliņos un – gatavs baudīšanai!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Lai rūķiem ir, kur dzīvot

Ziemas pasaka ar Gaujas rūķiem met daudzus tiltus – pāri upei, cauri gadsimtiem, uz sirdīm. Joki un ampelēšanās te sakņojas senās biedrošanās tradīcijās, kas zemnieku saimniecību Lielkrūzes ceļ ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata