Veģetārie Ziemassvētku zirņi
Piedāvāju veģetāru versiju pelēko zirņu cienītājiem – sīpoli paliek savā vietā, bet speķa vietā liksim aromātiskus garšaugus, kas piešķir interesantu garšas noti un pie viena palīdz arī vēderam zirņus sagremot!
Pagatavošanas laiks: 15 minūšu
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas
- 400 g vārītu pelēko zirņu
- 1 tējk. eļļas cepšanai
- 40 g sviesta
- 2 vidēji lieli šalotes sīpoli
- 2 zariņi svaiga rozmarīna
- 2 zariņi svaiga timiāna
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Gatavošana
1. Sīpolus nomizo un sīki sakapā. Šalotes sīpoli nav obligāti, var izmantot arī parastos dzeltenos vai sarkanos sīpolus.
2. Rozmarīnam nobrauca skujiņas un sakapā tās sīkāk, arī timiāna lapiņas nobrauca no zariņiem.
3. Pannā sakarsē eļļu un izkausē sviestu. Liek cepties sakapātos sīpolus. Kad tie jau apcepušies caurspīdīgi, pievieno nobraucītos garšaugus. Maisot vēl brīdi cep, līdz sīpoli zeltaini.
4. Pievieno pannā vārītus pelēkos zirņus, maisot apcep. Pasniedz, papildus dekorējot ar svaigiem garšaugiem. Labi garšo ar skābo krējumu
Saldā īrisu un kukurūzas desa
Kur tie gadi, kad pēdējo reizi taisīju saldo desu! Šī ir mazliet citāda versija, nekā atceros no bērnības, – kukurūzas nūjiņu vietā izmantotas kukurūzas brokastu pārslas, kā arī citrona miziņa un citrona sula salduma balansam
Pagatavošanas laiks: 20 minūšu
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: ap 30 cm gara desa
Sastāvdaļas
- 2 ēd. k. jeb 40 ml piena
- 110 g īrisu (izmantoju Laimas mazos Piena Toffee)
- 100 g sviesta
- sula no ½ citrona un tējk. norīvētas dzeltenās miziņas
- 100 g kukurūzas pārslu (izmantoju Kellog’s oriģinālās, kas nav pārlieku saldas)
Gatavošana
1. Katliņā ielej un uzkarsē pienu, ber iekšā īrisus. Maisot tos izkausē.
2. Pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu, maisot izkausē un samaisa viendabīgā masā. Pielej citrona sulu un pieber norīvēto miziņu.
3. Kukurūzas pārslas ieber palielā bļodā un ar pirkstiem saspaida smalkāk. Pievieno īrisus un sviestu masai, rūpīgi izmaisa un ļauj mazliet atdzist.
4. Izritina folijas loksni, liek uz tās sagatavoto masu, izveido desas formu un ietin to. Liek ledusskapī sastingt, tad sagriež gabaliņos un – gatavs baudīšanai!