Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Pirmdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva

Pavasara sezonas zupas

Skābenes, lakši, nātres un pirmie kraukšķīgie redīsi un gurķi svaigās zupās.


Pēc tik siltām un saulainām Lieldienu brīvdienām, kādas nupat piedzīvojām, negribas ticēt nevienam, kurš vēl draud ar ziemas atskaņām.

Es savā prātā esmu nolēmusi: ja arī gadījumā kaut kas tāds uznāks, tad demonstratīvi izlikšos neredzam. Ziemas domas neielaidīšu vairs ne galvā, ne virtuvē. Tāpēc šajās receptēs jau izmantoju pirmās skābenes, nātres, lakšus, kas gribēti un negribēti (nātru gadījumā) sazēluši dārza dobēs.

Redīsi un gurķi pagaidām vēl jāpērk veikalā, taču arī tiem vairs nav ziemas ūdeņainās garšas, bet ir maiga, atspirdzinoša, svaiga pavasara garša.


Skābeņu un lakšu biezzupa

Sastāvdaļas: 

  • 1 l dārzeņu buljona,
  • 2 lieli kartupeļi,
  • 1 purava baltā daļa,
  • 1 vidēja selerijas sakne,
  • 2–3 ķiploka daiviņas,
  • sauja lakšu lapu,
  • 100–150 g skābeņu,
  • 100 ml saldā krējuma,
  • 20 g sviesta,
  • sāls,
  • pipari

Pagatavošana:

1. Notīra dārzeņus. Purava balto daļu sagriež ripiņās, ķiploka daiviņas sasmalcina.

2. Katliņā liek sviestu. Kad tas izkusis, pievieno puravus un ķiplokus un sautē, līdz mīksti.

3. Nomizotus kartupeļus un selerijas sakni sagriež palielos gabalos un liek katliņā pie puraviem un ķiplokiem, lej klāt buljonu un uz mazas uguns vāra, līdz saknes mīkstas.

4. Nomazgā, nosusina un rupji sagriež skābenes un lakšus.

5. Katlu ar zupu noņem no uguns, iemaisa tajā sagrieztās skābenes un lakšus un visu sablendē.

6. Pievieno sāli, piparus, arī saldo krējumu. Visu labi samaisa un nogaršo. Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas un uzkarsē līdz pirmajam burbulim.

7. Pasniedz ar novārītām olām un, ja vēlas, ar skābo krējumu. Dekorē ar pavasara zaļumiem pēc izvēles.,


Skābeņu un nātru zupa

Sastāvdaļas: 

  • 500 g svaigu skābeņu,
  • 2 saujas jauno nātrīšu,
  • 1 sīpols,
  • 2 ķiploka daiviņas,
  • 1 ēdamk. cukura,
  • 1 sauja grūbu,
  • 1 buljona kubiņš,
  • 2 litri ūdens,
  • 4 kartupeļi,
  • 300 g žāvēta liesa šķiņķa,
  • sāls pēc garšas,
  • garšvielas pēc izvēles: raudene, lauru lapa,
  • pāris smaržīgo piparu,
  • Vidusjūras vai grieķu garšvielu maisījums,
  • skābais krējums,
  • cieti vārītas olas pasniegšanai

Pagatavošana:

1. Apmēram divas stundas pirms gatavošanas iemērc grūbas. Skābeņu un nātru lapiņas noskalo un sagriež.

2. Sīpolu un ķiplokus notīra un sasmalcina.

3. Katlā nelielā eļļas daudzumā apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno ķiplokus un pacep vēl pusminūti. Pievieno cukuru, garšvielas un visu samaisa.

4. Pielej ūdeni un pievieno buljona kubiņu. Kad ūdens sācis vārīties, pieber uzbriedinātās grūbas, gabaliņos sagrieztu šķinķi un kartupeļus. Vāra, līdz grūbas un kartupeļi mīksti.

5. Pievieno skābenes un nātres. Vāra 5–10 minūtes, līdz nātres un skābenes mīkstas. Pieber sāli pēc garšas.

6. Pasniedz ar cieti vārītu olu un skābo krējumu.


Aukstā zupa ar biezpienu

Sastāvdaļas: 

  • 300 g svaigu gurķu,
  • 150 g redīsu,
  • 250 g biezpiena,
  • 250 ml kefīra,
  • 2 tējk. citrona sulas,
  • sāls,
  • pipari,
  • cukurs pēc garšas,
  • piparmētra,
  • 2 cieti vārītas olas,
  • lociņi pārkaisīšanai

Pagatavošana:

1. Gurķus pārgriež gareniski uz pusēm un sasmalcina.

2. Redīsus sagriež plānās šķēlēs.

3. Liek blenderī biezpienu, uzlej kefīru, pieliek daļu gurķu, pusi redīsu, sāli, piparus, šķipsniņu cukura, citrona sulu, piparmētru lapiņu un sablendē.

4. Pievieno nesablendētos gurķus un redīsus. Lej šķīvī, dekorē ar zaļumiem un cieti vārītu olu gabaliņiem.

5. Pasniedz ar svaigiem rupjmaizes grauzdiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko