Vislabāk skābeņu zupa garšo ar kūpinātu gaļu, taču tai nekaitēs arī kāds desas galiņš. Grūbu vietā Tomass Godiņš zupai iesaka pievienot miežu putraimus. Sanāks tikpat gardi kā ar grūbām, bet zupa būs ātrāk gatava.
Pagatavošana
1. Miežu
putraimus noskalo vairākos ūdeņos, lai zupa nav duļķaina. Tad putraimus iemērc
ūdenī un 20 minūtes uzbriedina.
2. Nomizo un sasmalcina sīpolus, sagriež salmiņos burkānu un selerijas sakni. Kartupeļus sagriež kubiņos.
3. Nomizo
ķiplokus. Ar naža asmens plakano daļu uzspiež uz ķiploka daiviņām (saspies-tas
tās vieglāk sagriezt) un sasmalcina.
4. Kūpināto gaļu sagriež tādos pašos salmiņos kā burkānu.
5. Katlā ielej nedaudz eļļas, uzkarsē, apcep sīpolus, burkānus, ķiplokus un cūkgaļu.Apceptajiem dārzeņiem un gaļai pievieno cūkgaļas ribiņas un ādiņas.
6. Pievieno arī
timiānu, lauru lapas un smaržīgos piparus.
7. Tad pielej iepriekš uzkarsētu gaļas buljonu (to iegūst, novārot cūkgaļu un kaulus).
8. Katlā ieber
putraimus un sasmalcinātos kartupeļus. Vāra, līdz kartupeļi mīksti.
9. Kamēr zupa vārās, novāra olas un pēc tam uz rupjās rīves sarīvē.
10. Zupai
pievieno sasmal-cinātas selerijas lapiņas, sojas mērci un sāli pēc garšas.
11. Beigās pievieno skābenes. Zupu pasniedz siltu ar skābo krējumu un rīvētu olu.