Ja skatās no uzturvērtības viedokļa, tad pupiņas ir ideāls olbaltumvielu avots, turklāt izmantojams arī veģetāriešiem un vegāniem. Pupiņas arī satur daudz šķiedrvielu, kas uzlabo gremošanu un palīdz uzturēt sirds veselību. Pupiņas ir arī ekonomiskas – tās pieejamas gandrīz visos veikalos, ir lētas. Visi ēdieni ir vienkārši pagatavojami, sanāks pat iesācējiem.
Pupiņu sautējums ar dārzeņiem
Sastāvdaļas: 300 g konservētu vai novārītu pupiņu, 2 burkāni (sarīvēti), 2 lieli kartupeļi, 1 sīpols (smalki sagriezts), 2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas), 1 paprika (sagriezta gabaliņos), 400 g konservētu tomātu gabaliņos, 1 tējk. maltas paprikas, 1 tējk. Provansas garšvielu maisījuma (rozmarīns, timiāns, raudene), 1 ēdamk. eļļas, sāls un pipari pēc garšas, zaļumi (pētersīļi, lociņi), skābais krējums
1. Uzkarsē pannā eļļu, apcep sīpolu un ķiploku, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
2. Pievieno burkānus, nomizotus un gabalos sagrieztus kartupeļus, papriku, cep 5–7 minūtes.
3. Pievieno tomātu konservus, samaisa un ļauj vārīties 10 minūtes.
4. Pievieno pupiņas, papriku, garšvielas, sāli un piparus. Turpina sautēt vēl 10–15 minūtes.
5. Pasniedz siltu, dekorējot ar zaļumiem un skābo krējumu. Piedevās var pasniegt maizi vai rīsus.
Pupiņu salāti ar avokado un kukurūzu
Sastāvdaļas: 200 g konservētu sarkano pupiņu, 1 avokado (sagriezts gabaliņos), 150 g konservētas kukurūzas, 1 mazs sarkanais sīpols (smalki sagriezts), sauja ķirštomātu, 1 laima sula, 2 ēdamk. olīveļļas, sāls un pipari pēc garšas, svaigas koriandra lapas (pēc izvēles)
1. Lielā bļodā sajauc pupiņas, avokado, kukurūzu un sīpolu. Pievieno ķirštomātu pusītes.
2. Pagatavo mērci – sajauc laima sulu, olīveļļu, sāli un piparus. Maigi samaisa.
3. Pasniedz uzreiz vai atdzesē ledusskapī 30 minūtes. Var izmantot kā piedevu ceptiem vai grilētiem ēdieniem vai ēst atsevišķi – kā salātus.
Pupiņu un kartupeļu biezzupa
Sastāvdaļas: 300 g vārītu baltu vai sviesta pupiņu, 3 kartupeļi (nomizoti un sagriezti gabaliņos), 1 sīpols (sasmalcināts), 2 ķiploka daiviņas, 1 ēdamk. eļļas, 1 l dārzeņu buljona, 100 ml saldā krējuma (vai augu piena), sāls un pipari pēc garšas, muskatrieksts (pēc izvēles), čili pārslas (pēc izvēles)
1. Uzkarsē eļļu katlā, apcep sīpolu un ķiploku, līdz tie ir zeltaini.
2. Pievieno kartupeļus, apmaisa un pievieno dārzeņu buljonu. Vāra, līdz kartupeļi kļūst mīksti.
3. Pievieno pupiņas un turpina vārīt 5 minūtes.
4. Sablendē zupu līdz viendabīgai konsistencei, pievieno krējumu, sāli, piparus un muskatriekstu, un mazliet čili pārslu, ja vēlaties asāku zupu.
5. Pasniedz siltu ar grauzdiņiem vai zaļumiem.