Tartars tiek uzskatīts par vienu no elegantākajiem ēdieniem pasaules kulinārijā. Tā ir jēlas gaļas vai zivju uzkoda, kas tiek pasniegta ar dažādām piedevām un garšvielām, radot bagātīgu un unikālu garšas buķeti. Tartaru var atrast gan augstas klases restorānos, gan arī pagatavot mājās, ja vien tiek izmantoti kvalitatīvi un svaigi produkti.
Nosaukums "tartars" cēlies no mongoļu-tatāru ciltīm, kuras XIII gadsimtā klejoja pa Eirāziju. Leģenda vēsta, ka tatāru karavīri zem zirga segliem turēja jēlas gaļas gabalus, kas tika mīkstināti ar ilgstošu berzi un pēc tam apēsti neapstrādātā veidā.
Mūsdienu tartars, kādu mēs to pazīstam, radies Francijā XIX gadsimtā. Sākotnēji tas bija pazīstams kā steak à l’américaine un tika pasniegts ar jēlu olu dzeltenumu un sinepēm. Vēlāk franču šefpavāri panāca, ka tas kļūst par delikatesi, ko gatavo no daudzveidīgiem produktiem.
Vispopulārākais ir tradicionālais tartara veids – steika tartars, kas tiek gatavots no augstākās kvalitātes liellopa filejas. Gaļa tiek smalki sakapāta un sajaukta ar olu dzeltenumu, kas piešķir krēmīgumu un bagātina garšu. Vēl steika tartaram pievieno sinepes un Vorčesteras mērci, kas nodrošina pikantu un sabalansētu garšu.
Savukārt kapātie sīpoli un ķiploki piešķir asumu un aromātu. Ja vēlaties pikantu skābumu un garšas kontrastu, steika tartaram var pievienot konservētus kaperus un marinētus gurķīšus. Svaigi garšaugi (pētersīļi, timiāns, estragons) bagātina garšas nianses.
Jūras velšu cienītāji iecienījuši tartarus no jēlām zivīm, īpaši no tunča un laša. Šāda veida tartars ir vieglāks un atsvaidzinošāks nekā gaļas versija.
Tunzivs tartars bieži tiek gatavots ar sojas mērci, ingveru, sezama eļļu un avokado.
Laša tartars tiek kombinēts ar citronu sulu, dillēm, kapātām šalotēm un skābo krējumu vai avokado.
Jūras ķemmīšu vai garneļu tartars bieži tiek pasniegts ar citrusaugļiem un olīveļļu.
Veģetāro tartaru var gatavot no krāsnī ceptām un kapātām bietēm, kas sajauktas ar riekstiem un fetas vai zilo sieru. Avokado un tomātu tartars ir svaigs un viegls variants ar baziliku un olīveļļu.
Sēņu tartaru gatavo no smalki sakapātām un garšvielās iemarinētām sēnēm – tās imitē gaļas tekstūru.
Tā kā tartars tiek ēsts neapstrādāts, ir būtiski izvēlēties visaugstākās kvalitātes gaļu vai zivis. Gaļu tartaram nekad nemaļ gaļasmašīnā, bet smalki sakapā ar nazi, lai saglabātu tekstūru.
Liellopa tartars labi sader ar vieglu sarkanvīnu, piemēram, Pinot Noir vai Beaujolais. Zivju tartaram ideāli piemērots ir sausais baltvīns vai šampanietis. Veģetāro tartaru var baudīt ar atsvaidzinošu baltvīnu vai rozā vīnu.
Klāt pasniedz kraukšķīgu bageti vai grauzdiņus, trifeļu eļļu, marinētus sīpolus vai gurķus.