Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 17. marts
Ģertrūde, Gerda, Gertrūde

Tartars – eleganta uzkoda draugu lokā

Iepriekšējā reizē stāstīju par itāļu virtuves izsmalcināto uzkodu – karpačo. Šoreiz par līdzīgu ēdienu – tartaru. Līdzīgu tādā ziņā, ka abi – gan karpačo, gan tartars – tiek gatavoti no jēlas, neapstrādātas gaļas.

Tartars tiek uzskatīts par vienu no elegantākajiem ēdieniem pasaules kulinārijā. Tā ir jēlas gaļas vai zivju uzkoda, kas tiek pasniegta ar dažādām piedevām un garšvielām, radot bagātīgu un unikālu garšas buķeti. Tartaru var atrast gan augstas klases restorānos, gan arī pagatavot mājās, ja vien tiek izmantoti kvalitatīvi un svaigi produkti.

Nosaukums "tartars" cēlies no mongoļu-tatāru ciltīm, kuras XIII gadsimtā klejoja pa Eirāziju. Leģenda vēsta, ka tatāru karavīri zem zirga segliem turēja jēlas gaļas gabalus, kas tika mīkstināti ar ilgstošu berzi un pēc tam apēsti neapstrādātā veidā.

Mūsdienu tartars, kādu mēs to pazīstam, radies Francijā XIX gadsimtā. Sākotnēji tas bija pazīstams kā steak à l’américaine un tika pasniegts ar jēlu olu dzeltenumu un sinepēm. Vēlāk franču šefpavāri panāca, ka tas kļūst par delikatesi, ko gatavo no daudzveidīgiem produktiem.

Vispopulārākais ir tradicionālais tartara veids – steika tartars, kas tiek gatavots no augstākās kvalitātes liellopa filejas. Gaļa tiek smalki sakapāta un sajaukta ar olu dzeltenumu, kas piešķir krēmīgumu un bagātina garšu. Vēl steika tartaram pievieno sinepes un Vorčesteras mērci, kas nodrošina pikantu un sabalansētu garšu.

Savukārt kapātie sīpoli un ķiploki piešķir asumu un aromātu. Ja vēlaties pikantu skābumu un garšas kontrastu, steika tartaram var pievienot konservētus kaperus un marinētus gurķīšus. Svaigi garšaugi (pētersīļi, timiāns, estragons) bagātina garšas nianses.

Jūras velšu cienītāji iecienījuši tartarus no jēlām zivīm, īpaši no tunča un laša. Šāda veida tartars ir vieglāks un atsvaidzinošāks nekā gaļas versija.

Tunzivs tartars bieži tiek gatavots ar sojas mērci, ingveru, sezama eļļu un avokado.
Laša tartars tiek kombinēts ar citronu sulu, dillēm, kapātām šalotēm un skābo krējumu vai avokado.

Jūras ķemmīšu vai garneļu tartars bieži tiek pasniegts ar citrusaugļiem un olīveļļu.

Veģetāro tartaru var gatavot no krāsnī ceptām un kapātām bietēm, kas sajauktas ar riekstiem un fetas vai zilo sieru. Avokado un tomātu tartars ir svaigs un viegls variants ar baziliku un olīveļļu.

Sēņu tartaru gatavo no smalki sakapātām un garšvielās iemarinētām sēnēm – tās imitē gaļas tekstūru.

Tā kā tartars tiek ēsts neapstrādāts, ir būtiski izvēlēties visaugstākās kvalitātes gaļu vai zivis. Gaļu tartaram nekad nemaļ gaļasmašīnā, bet smalki sakapā ar nazi, lai saglabātu tekstūru.

Liellopa tartars labi sader ar vieglu sarkanvīnu, piemēram, Pinot Noir vai Beaujolais. Zivju tartaram ideāli piemērots ir sausais baltvīns vai šampanietis. Veģetāro tartaru var baudīt ar atsvaidzinošu baltvīnu vai rozā vīnu.

Klāt pasniedz kraukšķīgu bageti vai grauzdiņus, trifeļu eļļu, marinētus sīpolus vai gurķus.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gavēņa laikam

Receptes tiem, kuri gavē, un tiem, kuri vienkārši grib ēst pieticīgi, bet garšīgi.

Svētā Patrika dienā

17. martā īri svin Svētā Patrika dienu – svētkus par godu Īrijas aizbildnim svētajam Patrikam, kurš kristianizēja valsti un, kā vēsta leģendas, padzina visas čūskas no Īrijas.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko