Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Vasaras sākuma klasika

Sezonu atklājam ar auksto un skābeņu zupu. Desertā – ķīselis no jaunajiem rabarberiem.

Lai ko laiku pa laikam par dillēm un biešu zupu kefīrā nenāktos dzirdēt no ārzemniekiem, mana vasara, it īpaši tās sākums, bez šiem produktiem nav iedomājama. Garšo un neapnīk. Spirdzinošo auksto zupu es varētu ēst katru otro, nu labi – trešo dienu. Dilles ar jaunajiem redīsiem, gurķiem, vēlāk kartupelīšiem – tieši tāpat.

Arī skābeņu zupu jāsteidz gatavot, kamēr skābenītes vēl maigas, nepāraugušas.

No pirmajiem sulīgajiem rabarberiem jācep plātsmaizes vai, kā šajā gadījumā, jāvāra bērnības klasika – ķīselis. Vēlāk rabarberu vietā šajā pašā receptē var izmantot ērkšķogas. Pasniedz ar pienu vai, ja vēlas, – saldējumu. 


Rabarberu ķīselis

Sastāvdaļas: 400 g rabarberu, nepilna glāze cukura, 1 l ūdens, 60 g kartupeļu cietes, 1 ēd. k. vaniļas cukura, kanēlis

1. Jaunus rabarberu kātus nemizo, nobriedušākiem novelk mizu un sagriež gabaliņos.
2. Katliņā uzvāra ūdeni, liek rabarberus, cukuru, vaniļas cukuru un vāra, līdz rabarberi mīksti.
3. Aukstā ūdenī izšķīdina kartupeļu cieti un lēnā strūkliņā, nepārtraukti maisot, ielej rabarberos. Pagaida, līdz ķīselis uzmet pirmo burbuli, tad ņem katliņu nost no plīts.
4. Atdzesētu ķīseli pārkaisa ar kanēli, pasniedz ar pienu vai saldējumu. 


Aukstā biešu zupa

Sastāvdaļas: 300 ml kefīra, paniņu vai rūgušpiena, 200 g jauno biešu (saknes ar lapiņām), 1 svaigs garais gurķis, 4 redīsi, 4 olas, 2 ēd. k. etiķa, sāls, svaigi malti melnie pipari, zaļumi – sakapātas dilles, pētersīļi, lociņi, skābais krējums pasniegšanai

1. Jaunās bietes kārtīgi noskalo vairākos ūdeņos. Lapas sīki sagriež, saknes sagriež vai sarīvē.
2. Liek katliņā, pārlej ar verdošu ūdeni (tikai tik daudz, lai bietes apsegtas). Vāra uz nelielas uguns, kamēr bietes mīkstas. Tas būs ātri, jo jaunās bietītes ir maigas, nav ilgi jāvāra. Pēc tam atdzesē.
3. Rūgušpienam, kefīram vai paniņām pielej etiķi, pievieno bietes ar visu šķidrumu. Pieliek sāli, izmaisa, nogaršo. Ja nepieciešams, pievieno papildu sāli vai etiķi.
4. Tad pieliek sarīvētu vai mazos kubiņos sagrieztu gurķi, redīsus, sasmalcinātus zaļumus, skābo krējumu un gabaliņos sagrieztas olas.
5. Pasniedzot dekorē ar svaigām dillēm un pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem. 


Skābeņu zupa

Sastāvdaļas: 500 g kūpinātu cūkgaļas ribiņu, 700 g svaigu skābeņu, 90 g grūbu, 4 kartupeļi, 1 liels burkāns, 1 sīpols, saišķis pētersīļu, 6 vārītas olas, 2–3 l ūdens, laurlapa, piparu graudiņi, sāls, krējums vai bezpiedevu jogurts pasniegšanai

1. Pāris stundu iepriekš uzbriedina grūbas.
2. Katlā ar ūdeni liek gaļu, pievieno burkānu, sīpolu, pētersīļus, laurlapu, sāli, piparus un vāra apmēram 1–1,5 stundas, līdz gaļa mīksta. Sākumā laiku pa laikam noputo.
3. Pa to laiku novāra olas. Noskalo un sagriež skābenes.
4. Kad gaļa mīksta, no zupas izņem dārzeņus, pētersīļus un garšvielas, jo tie savu garšu buljonam jau atdevuši. Pievieno grūbas un kartupeļus. Vāra, līdz tie mīksti.
5. Tad zupai pievieno skābenes, vēlreiz uzvāra.
6. Pasniedz, katrā porcijā liekot sagrieztu olu. Pievieno skābo krējumu vai bezpiedevu jogurtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko