Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Darbs, darbs, darbs!

Atskats uz leģendārā dueta Sandra performanci Rīgas Centrāltirgū

Lauki ienāk pilsētā! Ļaudis pērk gaļu un pienu no zemniekiem, nevis Maxxximā. Gan jau kāda daļa cilvēku mainīs deklarēto dzīvesvietu par godu trolejbusiem, un tagad arī lauku zaļumballes sāk pārcelties uz Rīgu un izklaidēt galvaspilsētas hipsteru ziedu. Viktors Lapčenoks Kalnciema ielā, Tranzīts Studentu klubā, un tagad leģendārais duets Sandra jaunajā kultūras un ēdienu telpā 371 Rīgas Centrāltirgū. Zaļumballes atmosfēra ar minimālu iespēju dabūt pa purnu? Jā!

Uz absolūtā dzīvesprieka ansambļa Sandra un elektroniskās mūzikas izpildītāja $Kodek Van Buuren koncertu bija ieradušies apmēram tie paši cilvēki, kuri iepriekšējā vakarā klubā Depo klausījās brigādes Origo Boys, Komjaunatne un Martas asinis. Pirms Sandras koncerta es nebiju dzirdējusi nevienu šā dueta dziesmu, taču savāda sajūta man teica priekšā, ka mierīgi varēšu dziedāt līdzi, jo vārdus vai nu ātri atcerēšos, vai nu uzminēšu. Tā arī notika.

Tas, ka publika agri vai vēlu priekā agonēs, bija skaidrs, kad Sandra ar laulāto draugu un grupas biedru Andri Brīnumu vēl tikai skaņoja Instrumentus un riktējās uz skatuves. Sandra pārsteidza ar savu vizuālo tēlu – dažādos videoklipos dzīvesprieka speciāliste parasti redzama vai nu klasiskā kostīmā, vai ādas mētelī, bet Centrāltirgus kafejnīcas skatuvi viņa iekaroja sportiskās flaneļa (?) biksēs, baltām botām kājās, mugurā bija balts trikotāžas džemperītis ar Vinnija Pūka Tīģerīša pases foto, ap kaklu – sarkana Coca-Cola šalle. Kamēr Sandra vēl nebija iekarsusi, viņu sildīja arī melna jaciņa ar sportiskām baltām svītrām. Viņas vīrs bija tērpies atturīgās džinsa biksēs un plīša džemperī.

Ja es ieraudzītu, ka duets Sandra brīvajā laikā lasa populārās mūzikas portālu www.pitchfork.com, es galīgi nebrīnītos, jo šie mākslinieki dara tieši to, kas tagad modē, – savas dziesmas pārsātina ar 80. gadu sintpopa, parastā popa, jaunā viļņa un postpanka elementiem, dažkārt pat iepriekšminēto ņemot par pamatu jaunai dziesmai. Piemēram, Vēnā neduriet pantiņos dzirdamas nepārprotamas atsauces uz Buzzcocks dziesmu Ever Fallen in Love, kas piedziedājumā kļūst par kārtīgu mīlestības vēstuli Modern Talking grāvējam You’re My Heart, You’re My Soul. Dziesmas, kurās lielāks uzsvars likts uz basa partiju, mazliet atsit TV on the Radio gabalus. Skaisti – pagriez skaļāk un dziedi līdzi!

Sandras koncerts bija ne tikai brīnišķīga ballīte, bet arī iespēja šo to iemācīties, jo Brīnumu pāris ir kā kritis uz sociāli atbildīgiem dziesmu tekstiem. Iepriekš minētajā Vēnā neduriet dzīvesprieka meistari aicina: "Nāvi nepērciet, vēnā neduriet!" Piedziedājumā šis padoms tiek vēl vairāk akcentēts ar uzsaukumu "Hei!". Sanāk – ja Sandra par to dzied, viņas mērķauditorija, visticamāk, ir cilvēki ar tieksmi durt vēnā. Tomēr jautrais precētais pāris ne tikai aicina nelietot intravenozās narkotikas, bet arī ietaupīt naudu. Vispār dziesmas papildina cita citu, jo skaņdarbs Johaidī atklāj milzīgo rēķinu problēmu, bet, pavei, Mazcenas mobilais jau stāsta, kā ietaupīt naudu. Kāpēc ietaupīt? Lai varētu samaksāt to rēķinu, johaidī!

Vai galvenais ir nauda? Nē. Piemēram, jaunajā hitā Darbs tiek atklāta kapitālisma graujošā ietekme uz nenobriedušu prātu:
"Katru dienu tev tik prātā darbs, darbs, darbs.
Tāpēc paliec(i) tu ātri skarbs, skarbs, skarbs.
Brīva laika nav, piekusis tu jau,
Tomēr tikai tavā prātā darbs, darbs, darbs."

Šajā pantiņā būtībā ir aprakstīti veģetatīvās distonijas – XXI gadsimta kulta slimības – iegūšanas soļi. Pēc koncerta mums pienāca klāt ārzemnieki un sacīja, ka viņi īsti nezina, ko nozīmē vārds "darbs", taču skaidrs, ka latviešu tautai tas ir kaut kas ļoti nozīmīgs. Teicu, ka tā arī ir, jo citādi nespēju izskaidrot to, ka dziesmiņa par darbu tika atkārtota trīs reizes. Pilnīgu ekstāzi publika sasniedza pašās beigās, kad Sandra nosprieda, ka tas, kas mums vajadzīgs, ir The Rolling Stones dziesmas (I Can’t Get No) Satisfaction kaverversija. Tas tiešām bija mīļi.

Pēc uzstāšanās ļaudis fotografējās ar Andri un Sandru Brīnumiem, kā arī uz dzīvesprieka meistaru auto logiem ar pirkstu rakstīja mīlestības tvītus. Es ļoti sen nebiju gājusi dejot, un beidzot man bija tā lieliska iespēja. Pēc sarunām spriežot, lielākā daļa klausītāju ir bijusi stāvā sajūsmā. Vienīgi kāds kungs man klusiņām atzinās, ka viņam no dzirdētā esot piemeties smadzeņu vēzis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja