Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Degsme pret statusu

Mūzikas festivāla Les Pianos Folies direktors personīgi uz ielas aicina parīziešus uz festivālu Francijas kūrortpilsētā Letukē

Sirms, šarmants kungs, pirms koncerta eleganti pastaigājoties pa platajām kāpnēm pie parādes ieejas Elizejas lauku teātrī, uzrunāja ļaudis, kuri 18. maija vakarā nāca klausīties Verdi Rekviēmu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, kora Latvija un izcilas solistu komandas izpildījumā diriģenta Andra Pogas vadībā. Mesjē rokās bija prāvs žūksnītis reklāmas skrejlapu, kuras viņš sniedza ikvienam, stāstot, ka Francijā vēl nepazīstamais, taču lieliskais Latvijas orķestris, kuru viņi tūlīt iepazīs koncertā Parīzē, šovasar uzstāsies arī vasaras festivālā Les Pianos Folies "franču Jūrmalā" – Ziemeļfrancijas kūrortpilsētā Letukē, pilnā nosaukumā godātā par Parīzes pludmali: Letukparīplaža (Le Touquet Paris Plage).

Viņš uzrunāja arī mani un, redzot, ka neprotu franciski, acumirklī pārslēdzās uz angļu valodu. Varot arī mēģināt sarunāties krieviski. "Es esmu šī festivāla direktors Ivans Ofruā," kungs stādījās priekšā, ne nieka nebēdājot, vai skrejlapu dalīšana tieši uz ielas nekaitē viņa statusam. "Nedēļas laikā, no 15. līdz 23. augustam, 60 koncertos uzstāsies 150 lielisku mākslinieku. Lielāko daļu – piecdesmit koncertu! – publika varēs klausīties bez maksas. Mēs ar sievu šo festivālu izveidojām pirms septiņiem gadiem, tas notiek katru vasaru un ir lieliska iespēja apvienot ģimenes atpūtu liedagā un mūzikas baudījumu tikai divu stundu brauciena attālumā no Parīzes."

Festivāla uzmanības centrā ir pianisti – gan tādas pasaules zvaigznes kā Boriss Berezovskis, gan spilgti jaunie talanti. "Pirmo reizi mūsu programmu kuplinās simfoniskais orķestris!" festivāla direktors staroja neslēptā gandarījumā. Uzzinājis, ka esmu žurnāliste no Latvijas, viņš atklāja, ka mūsu orķestri izvēlējies pēc aģentūras Productions Internationales Albert Sarfati ieteikuma. Sākotnēji ticis aicināts leģendārā maestro Jevgeņija Svetlanova vārdā nosauktais orķestris no Maskavas kopā ar Francijā jau itin labi pazīstamo diriģentu Andri Pogu, kurš 2010. gadā Monpeljē uzvarēja Svetlanova Starptautiskajā diriģentu konkursā. Kad izrādījies, ka slavenais orķestris atbraukt nevarēs, izlemts latviešu diriģentu aicināt kopā ar viņa vadīto LNSO.

Es tikmēr mēģinu iztēloties, kā būtu, ja Latvijas koncertu un Dzintaru koncertzāles vadītājs Guntars Ķirsis dežurētu pie mūsu Operas vai Lielās ģildes durvīm un aicinātu mūzikas mīļotājus uz Rīgas festivālu vai vasaras sezonu Dzintaru koncertzālē, kur pašlaik rit atjaunotās un rekonstruētās Mazās zāles atklāšanas koncertu sērija. Lūk, simfoniskā koncertsezona beidzas – īstais laiks doties uz Jūrmalu! Un kā reaģētu tie, kuri viņu atpazītu? Visticamāk, nodomātu: vai, kopš Dzintaru koncertzāli atstājis Jaunais vilnis, iestājusies tāda krīze, ka direktoram vairs nav darbinieku, kas nodarbotos ar reklāmlapiņu izplatīšanu?!

Lai prāts mierīgs: viļņi nāk un aiziet, tāda ir dabiskā lietu kārtība. Aizgājušais vilnis nav atstājis pat pamanāmu caurumu Dzintaru koncertzāles vasaras afišā. Brīvi palikuši vien divi darbdienu datumi, un tie atbrīvojušies tikai tāpēc, ka kāda pasākuma producentiem kaut kas nav veicies, kā plānots. Rīga un Jūrmala, protams, kultūras piedāvājuma vērienā nevar sacensties ar Parīzi, taču uz Dzintariem šovasar pošas gan Izraēlas filharmonijas orķestris ar maestro Zubinu Metu, gan Krievijas diriģēšanas vecmeistars Vladimirs Fedosejevs ar savu mūža lolojumu Pētera Čaikovska Lielo simfonisko orķestri. Jau šīs nedēļas nogalē, 29. maijā, Dzintaros uzstāsies vijolniece Baiba Skride un Kremerata Baltica. Programmas nagla – pasaulē pazīstamākā latviešu komponista Pētera Vaska Vijoļkoncerts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja