Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Labrīt, pagātne!

Gribētu gan teikt: "Ar labunakti, pagātne!", taču diez vai tas ir iespējams, kad kāds brīvības malks pārdesmit gadu garumā jau izdzerts, un tu nepārprotami konstatē, ka tava līdzi jušanas tieksme nereti skrien pāri Latvijas robežai.

Šoreiz tas nav tālu, tepat Baltkrievijā. Astoņsimt rotaļu lācīšu desants ar zīmītēm veikt Baltkrievijā demokrātiskas pārmaiņas ir par iemeslu tam, ka Lukašenko (īsts hokeja fans – mūsējais, ne?) paziņojis, ka turpmāk uz robežpārkāpējiem jāšauj bez žēlastības.

Pie tam Minska slēdz savu vēstniecību Stokholmā pirmā, nevis otrādi. Tiesa, vispirms Baltkrievija atteicās pagarināt Zviedrijas vēstnieka Baltkrievijā Stefana Eriksona pilnvaras.

Šajā lietā es solidarizējos ar baltkrievu Antonu Surjapinu, divdesmit gadus jauno žurnālistikas studentu, kas savā mājaslapā ievietoja lācīšu fotogrāfijas un kuram nu izvirzīta apsūdzība.

Tie bija kādas zviedru reklāmas firmas darbinieki, kas no mazas vienmotora lidmašīnas nometa gluži kā desantniekus virs Minskas un Ivaņecas apmēram astoņus simtus rotaļu lācīšu.

Šis gadījums notiek vienā laikā ar meiteņu grupas Pussy Riot tiesas procesu Krievijā, tā rosinot nopietnas pārdomas. Ciktāl es aizstāvu brīvības izpausmes, vienlaikus saprotot, ka brīvība nav visatļautība? Saprotot arī to, ka Latvijai jābūt "gudrai", jālaipo un ka tā nevar spontāni zaudēt partnerus ekonomiskajā ziņā un būt tik asa kā viena otra lielvalsts. Bet vai tāpēc Latvijai jābūt bezmugurkaulainai?

Neesmu pietiekami iedziļinājies un izpratis Pussy Riot lietu, lai gan tīmeklī redzēju viņu priekšnesuma baznīcā ierakstu, kā arī lasu internetā pieejamos fragmentus no tiesas procesa – izteicienus, detaļas... Manuprāt, Normunds Naumanis sava bloga pirmajā rindkopā notikušo raksturojis precīzi. Attiecībā par baznīcu varētu būt tā, ka tādā monstrozā veidojumā kā Putina administrācija spraugu var pavērt tikai ar galējiem līdzekļiem. Ne vienmēr izdodas. Piemēram, mūsu veidojums, savukārt, ir tāds kā nekāds, tāds viegls receklis, kur spraugas pat ar Saeimas apmētāšanu, šķiet, īsti neizdodas atrast. Jo viss ir spraugas, te steidzīgi jāmaina Satversme, citādi varas cilvēki nemainās neparko (ja nu kāds šorīt pēkšņi ir mainījies, lai neuztver personīgi).

Par Baltkrievijas gadījumu man ir pilnīgi skaidrs, ka Lukašenko šis krupis būtu bijis jānorij. Taču dažiem ar autoritārismu ir kā daudziem ar naudu – jo vairāk autoritārisma ir, jo tā gribas vēl vairāk. Un tad arī līdz šaušanai nav tālu.

Baltkrievija sauc zviedru puses pasionārus pie sevis – sniegt liecības, lai mazinātu sodu šajā lietā iesaistītajiem un apsūdzētajiem līdzdalībniekiem baltkrieviem. Vai viņi tiktu atpakaļ Zviedrijā?

Kāpēc tieši lācīši? Tāpēc, ka...

Baltkrievijas VDK arī esot sava mājaslapa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja