Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +23 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Nav labi vienam būt

Ir grūti atrast, ko rakstīt, ko lasīt un ko domāt, jo vienā pusē kari, otrā – ūdens un Latvijas ceļi, kuros aizskalojas dzīvību dzīvības. Kad bēgļus un lidmašīnas triec lejā un pēc mirkļa notikušais jau sairis, bet pēc dažiem mēnešiem pazudis faktu mutulī. Paliekot kā robs tikai kādas ģimenes telpā. Izraudātas asaras no vienu vienaldzības un citu cinisma. Karstākā vasara pēdējos simt gados. Liktenīga. Gan faktos, gan personīgās atmiņās. Tām klāt rudens. Tikpat liktenīgs.

1. septembris, kad pirms septiņdesmit pieciem gadiem Vācija pārkāpa robežu. 23. augusts, kad pirms septiņdesmit pieciem divas lielvalstis noslēdza vienošanos, bet pirms divdesmit pieciem šis datums kļuva par robežšķirtni mazas tautas drosmes apzināšanā. Kad tā sadevās rokās tā, lai ierauga visi. Pat nemaz nezinot, ka redzēs tik daudzi. Un ka pēc gada jau atkal būs jāsadodas rokās vēl stiprāk, pēc gada – vēl stiprāk. Lai pēc divdesmit gadiem mēģinātu atcerēties toreizējo plaukstu spēku un siltumu. Un sajustu mazās lietas... un ieraudzītu, kā pasaule ierauga cilvēku. Mazu un ikdienišķu.

Kā šīsvasaras brīnišķīgie sīkumi, cilvēciskie nieki, kuros blakus pasaules ziņām par nāvēm ir tracinoši skaisti apliecināts dzīves šarms. Divas filmas – Simt soļu ceļojums un Te nu viņa ir. Kad pāri jebkādam notikumam ir personība, fantastiska aktiera personība, lai vienkāršu stāstu izstāstītu kā pirmo reizi. Parastas pasakas, kurās franču virtuvē ieklīst svešinieks vai tiek savaldīts sešdesmitgadīgs spītnieks. Paredzami, nojaušami, varbūt pat naivi, bet skaisti. Jo tik tuvi un personīgi zināmi ir tie mirkļi, kas jau bijuši vai tikai pieredzami nākotnē. Deja, pieskārieni, skatieni, kuros var smalkjūtīgi nojaust tikko plaukušo ķīmiju starp diviem cilvēkiem. Kā katrreiz uzstājoties pārtraukta dziesma, kuru nevar nodziedāt līdz galam, jo tā pilna emocijām, – filmā par spēju atdarīt acis vecam īgņam. Kā omlete – filmā par indiešu pavāra talantīgajām inovācijām franču simtgadīgajās ēdienu receptēs un Eiropas iecietības politiku. Kad bremzes salūst liktenīgā vietā, kad mazbērns ierodas kā deus ex machina, kad filmas sākumā skaidrs, kā vajadzētu beigties. Laimīgi beigties. Jo "nav labi cilvēkam būt vienam". Jebkādā vecumā. Priekos un bēdās. Tas no Mozus grāmatas.

Baurdarbungas vulkāns Islandē sācis dumpoties, solot vēl vienu haosu debesu telpā. Vēl mazāk gaisa paliks debesīs, kurās meklēt pierādījumus nezūdamībai. Gara un dvēseles. Tam haosam pretī mūžam pastāvēs vien visbanālākais apliecinājums (ko gan citu var gaidīt no kultūras iestāžu pārstāvjiem – tā būs rakstīts komentāros) – nospiedums cilvēka dvēselē. Pēc tam kad tur ir ietrāpījusi cilvēcība un māksla – dažādos mirkļos. Arī kā nesen viesizrādēs Nacionālajā teātrī Elīnas Vānes Raudupietē. Viņas alkas pēc laimes, izmisums un kliedziens pēc mīlestības tika apslāpēts kūdras kaudzē, kas palika pāri pēc mirušā bērna. Radot enerģiju, kas sagrāva zālē sēdošās sievietes, kuras tajā traģiskās strāvas trieciena mirklī dabūja tādu dzīves apjausmas mirkli, ka klusumā varēja dzirdēt vien to, ka esam vēl dzīvi – sirdis sitās. 

Top komentāri

Receptūra slēdzama!
R
Nav labi vienam būt, sūdīgā savienībā arī nav labi. Pārāk daudz mēs bārstām ik brīdi savā vienīgajā dzīvē ierunātas frāzes. Katram vientulība nozīmē ko citu, katrs to izjūt citādi. Un beigu beigās, kurš tad nu formulēs, kas ir vientulība? Lietojiet tikai Latvijas preci! Kur viņa ir, vai tur, kur tā uzrakstīts? Ja tevis nav "Privātajā dzīvē, tevis nav vispār"! Pīrādziņ nāc reiz ārā, jūtiet un domājiet un darbojieties paši. Alkas un ilgas. Ne tu biji manī, ne es tevī. Pat sekundi ne. Iztēles, fantāzijas un murgi. Pavisam iztikt bez visas tās dzejošanas nevar, jo tā palīdz mums izturēt barības ķēdi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja