Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Neesiet idioti

Katra krīze rada nevienlīdzības pieaugumu – kāds atkal tiks izmests aiz borta, lai kuģītis aizpeldētu metru tālāk.

Jau marta beigās skandalozais televīzijas šova Labrīt, Britānija! vadītājs Pīrss Morgans nāca klajā ar divdesmit personu sarakstu, kuras viņš bez žēlastības nosauca par "kovidiotiem". Rietumu presē šī palama pielipusi ne tikai ļautiņiem, kas sākumā nenovērtēja Covid-19 bīstamību vai vienkārši uzvedās muļķīgi, bet arī bagātniekiem un slavenībām, kas izmanto slimības tēmu savtīgiem mērķiem, piemēram, nepalaiž garām iespēju lieku reizi izrādīt savas statusa un bagātības sniegtās privilēģijas, ārišķīgi "pārciešot" karantīnu greznos apartamentos, kamēr īstajiem krīzes varoņiem – mediķiem, policistiem, pārdevējām – tādu iespēju nav. Britu sabiedriskā doma turīgos plātīzerus uzskata par rupjā kaunināmā vārda cienīgiem. Tā ir nobriedušas sabiedrības izpratne par piedienību un solidaritāti.

Solidaritātes vārds arī Latvijā tiek bieži valkāts, arī nevietā. Manai paaudzei tas laikam vienmēr asociēsies ar poļu arodbiedrību, kas 80. gados aizsāka politiskās pārmaiņas visā Austrumeiropā. Latvijā, kā zināms, arodbiedrības ir vājas, krīzes laikā tās nedzird vispār, un dažās jomās, piemēram, mākslā, to vienkārši nav. Katra krīze rada nevienlīdzības pieaugumu – kāds atkal tiks izmests aiz borta, lai kuģītis aizpeldētu metru tālāk. Vieniem šis laiks nozīmē pāreju uz iztiku pabalstu režīmā, savukārt otriem – lielo biznesa iespēju. Pa vidu ir, piemēram, veselas ordas valsts uzturētu grāmatvežu un juristu, ne īpašu izcilību savā jomā, kuru stāvoklī nemainās nekas – neviens viņiem neieteiks pameklēt citu darbu vai beidzot sākt kārtīgi strādāt!

Tikmēr ekonomikā atdzimst pat tik primitīvas ekspluatācijas formas, kas balstās uz cilvēku fizisko spēku. Būsiet taču pamanījuši ielās piegādes kurjerus – jaunus velosipēdistus, pārsvarā vīriešus, kurus baro viņu muskuļi, kamēr vēl stipri. Tie ir simtiem mikrouzņēmumu ar lielu traumatisma risku un niecīgām sociālajām garantijām. Bohēmiskā buržuāzija, kura tic, ka ekopārtika durvju priekšā nokrīt tieši no mākoņa, varbūt arī nepamana! Pa to laiku tūkstošiem citu jaunu vīriešu ar labu algu un garantijām turpina baroties kazarmās, pamatojot savu svarīgumu ar gatavošanos X stundai. Vai jūs esat pamanījuši bruņoto spēku ieguldījumu lielākajā civilajā krīzē pēckara gados?

Mums ir daudz dažāda kalibra slavenību, kas aizpilda portālus ar stāstiem, kā saķērušas iedvesmu karantīnā, atlaistu žurnālistu vietā. Un ir tiešām slavenas mākslinieces, kuras karjeras norietu sagaida sociālajā namā. Kad nabagi dzied un dejo par velti, tā nav nekāda solidaritāte. Solidaritāte nozīmē, ka ikviens palīdz nelaimē nonākušiem līdzcilvēkiem, cik vien viņa spēkos.

Visi zina, ka Latvijā ir ne mazums ģimeņu, kas sarūpējušas sev bagātu dzīvi paaudzēm uz priekšu. Ne jau reportāžas par izolāciju villā pie jūras no jums gaida sabiedrība, ne žēlabas par atbalsta trūkumu jūsu biznesa idejām! Gaida pavisam jauna līmeņa izpratni par ziedošanu un mecenātismu. Arī tādi piemēri pasaulē ir.  

Top komentāri

Silva
S
Ļoti patika.
augoņi un piepes
a
veselas ordas valsts uzturētu grāmatvežu un juristu, ne īpašu izcilību savā jomā, kuru stāvoklī nemainās nekas – neviens viņiem neieteiks pameklēt citu darbu vai beidzot sākt kārtīgi strādāt!
piekrītu
p
Traks laiks, kurā cilvēkiem dota iespēja ieraudzīt patiesas vērtības. Smieklīgi kļūst saulē pārceptu VIP ķermeņu paziņojumi par mežonīgi grūto cīņu lai atgrieztos LV. Par mūsu armiju- vienīgais, ko atceros- viņi palīdzēja sagatavot zemi Rundāles pils rožu dārzam, šogad pavasarī rādīja zemessargus, kuri palīdzēja kkādam pansionātam sagatavot malku ziemai. 2% no IKP saņem, Ădažos regulāri spēlē kariņu un baida iedzīvotājus. Tas arī viss, ko par viņiem ziņo mēdijos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja