Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārziemosim

Nolēmu rakstīt tikai labas lietas. Ikdienas ziņu fons ir diezgan satraucošs, tāpēc gribēju jums pastāstīt, kādā veidā gūt dvēseles mieru, viscaur labu garastāvokli un spēju ar gaišu skatu raudzīties rītdienā

Zinu, ka no mākslas kritiķa neviens neko labu negaida – tieši otrādi. Piemēram, mākslinieki ir pārliecināti, ka kritiķi ir asociālas būtnes, kas dzīvo tumsā un pārtiek no tīra ļaunuma. Mēģināju lauzt šo stereotipu – iznākt saulītē, pavērties zelta rudenī un sasist plaukstas, gaidot elpu aizraujošu mākslas sezonu. Kā man izdevās? Spriediet paši!

Nopriecājos, ka rudens sācies ar gada lielāko laikmetīgās mākslas festivālu – un tad izdzirdēju tā organizatorus sakām, ka ziemas laikā jau viņi nevarētu samaksāt par telpu īri. Patiesībā pat ne par telpām (ir jau pierasts, ka aktuālā māksla notiek tikai tur, kur ielaiž par velti, – tukšos veikalos, muižās un fabrikās), bet siltumu tajās. Nekas, mākslinieki ir radoši ļaudis, izdomās kaut ko, saimprovizēs – pieķeru sevi, ka tādā pārliecībā esmu pavadījis jau trīsdesmit gadu. Atgaiņāju negatīvas domas, pieslēdzos pozitīvajam egregoram – atceros, ka nesen runāju ar atzītu videomākslinieci, kura saņem gada stipendiju radošajam darbam. Ļoti palīdzot – aparatūras sagādei, tehnisko darbinieku algošanai. Skatos Valsts kultūrkapitāla fonda dokumentos – tādas stipendijas vizuālās mākslas nozarē ir tieši vienpadsmit, tās var saņemt konkursa kārtībā tikai vislabākie, un ne jau katru gadu. Apaļi deviņsimt četrpadsmit eiro mēnesī. Skolotāji neapmierināti kurnētu, kur nu vēl ārsti, bet mākslinieki – izgrozās!

Nekas, domāju, minētajam fondam naudas būšot ar katru gadu vairāk – tā prognozē paši fonda pārstāvji. Esot izdevies sasaistīties ar nodokļiem, ko valsts uzliek spēļu biznesam. Nelaižot nevienu sliktu domu galvā, samulsis prātoju – nez vai tas mani padara ieinteresētu mūžīgā šīs nozares uzplaukumā vai ne? Un ko tad, ja pašvaldības beidzot pakļausies iedzīvotāju, teiksim tā, ne visai labajai attieksmei pret spēļu zālēm un aizklapēs tās ciet? Kurā pusē man jābūt? Nopriecājos, ka pagājis priekšvēlēšanu laiks, kad viens par otru ķengājas pat visai sakarīgi ļaudis. Parasti viņi pēc Saeimas vēlēšanām atkal sadraudzējas, it kā nekas nebūtu bijis. Bet pamanu, ka ne šoreiz! Nav nekāds noslēpums, ka viena no partijām bija sevišķi iecienīta radošo ļaužu vidē, vismaz spriežot pēc sociālajiem tīkliem un sarunām, jo citādi jau balsojušie pēc profesijām netiek skaitīti. Tomēr tieši šī partija esot ļoti slikta, sastāvot no kosmopolītiskiem neliešiem – sauc lauku papi un viņu iztapīgie dēlēni, kas, pašiem sev par brīnumu, tikuši pie teikšanas. Mēģinu atgaiņāt īgnumu. Kultūras joma, visticamāk, būšot stabila – tā mums sola. Kam pietiks naudas, tam būs, kam nekad nav bijis – netiks arī turpmāk, jo, paši saprotat, inflācija taču! Kultūras ministra postenim esot pat vairāki kandidāti no vienas partijas – jo kuru gan citu ministriju lai viņi vadītu? Domāsim pozitīvi, saspiedīsimies ciešāk, lai siltāk. Kaut kā pārziemosim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja