Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pašapziņas kilograms

Balvu pasniegšanas žanra uzvaras gājiens neapstājas. LTV1 100 g kultūras speciālizlaidums Kilograms kultūras 2012 uzrunāja skatītājus

Atskatīšanās uz pagājušā gada sasniegumiem dažādos žanros un veiksminieku apbalvošana neizbēgami pulsē nominēto un sumināto prieka ritmā. Intriga, sasniegumu virkne, uzvarētāju prieks – ritenis var velties bezgalīgi. Tas ik pa brīdim ieripo gaviļu zonā, jo katram jāsaņem sava daļa atzinības. Pat Oskars nav izņēmums. Katru gadu balvu pasniegšanas formāta mokas ir acīmredzamas, tāpēc prieks, ka 100 g kultūras izdomājis ko atšķirīgu.

Mazliet viegluma

Kā mēs jau agrāk nebijām sapratuši, ka 100 g kultūras vadītāji Kristīne Želve, Arno Jundze un Dmitrijs Petrenko jāliek visi kopā stilīgā vidē ar krāsainiem akcentiem? Beidzot – ar smagām balvām rokās pie jaunās studijas apaļā galda – sarunas par kultūru ieguva pievilcīgu vieglumu. Nekāda saspringuma kultūras spēka un lieluma priekšā. Vienlaikus nebija pazudusi katra vadītāja kompetence un raksturs. Pamanīju pat nedaudz jautrības, nedaudz pašironijas, taču visvairāk – gaumīgu vieglumu un saturīgas sarunas prieku. Kolēģu klubiņā pierastie ētera cilvēki bija atbrīvojušies, runīgi, priecīgi. Balvu pasniegšanā svarīgākais ir noskaņojums.

Mazliet pašrefleksijas

Ceru, ka jūs visi, balsotāji un klusie līdzjutēji, skatījāties un uzņēmāties atbildību par savu rīcību. Kilograma balvas tika tieši skatītāju sabalsotajiem notikumiem. No "parastā skatītāja" vienmēr kompetentās dīvāna pozīcijas balvu pasniegšanas raidījumā mazliet pietrūka skaidrojuma, kāpēc tieši šāds finālistu saraksts. Tāpēc jau Twitter.com zumēja neapmierināto maigi klusie rūcieniņi.

Raidījuma stilam ne nieka netraucētu pilns balvai atlasīto izvēļu saraksts un nedaudz pamatojuma nominēto izlasei. Skaidrs, ka ar vienu Kilogramu kultūras visu daudzveidīgo kultūras pārdzīvojumu un notikumu nevar aptvert, tāpēc sava fokusa iezīmēšana būtu noderīga. Tas padarītu Kilograma svaru skaidrāku. Priecājoties par iespējām jaunajā studijā un paši par sevi kopīgā kultūras cilvēkus slavēšanas raidījumā, šīs aizkulišu detaļas raidījuma vadītājiem piemirsās.

Mazliet līdzdalības

Kvalitatīvā kultūra, augstākā līmeņa profesionāļi un mēs, bieži nejaušie kultūras patērētāji, kam patīk piesavināties no "tautas" nākuša visgudrākā vērtētāja lomu... Šajā krustpunktā ir vieta mazām un lielām drāmām. Tādas bija arī Kilograma raidījumā.

Cilvēku viedokļi ielu intervijās speciālizlaiduma pirmajās minūtēs pietuvināja daudzveidīgajai kultūras uztveres realitātei. Divi ļoti plaši jautājumi par Latvijas kultūras norišu piedāvājumu un trūkumiem tajā raisīja tik dažādas atbildes, ka likās – sarunbiedri satikti katrs savā pilsētā, nevis pie Operas tiltiņa. Bija jautri. Skaidrs, ka nākamreiz varētu jautāt konkrētāk, tad arī atbildes neliktu domāt – vai tās kaut ko spēj pateikt par kultūras sasniegumu un publikas mijiedarbību.

Daļu no savas varas raidījuma vadītāji bija likuši publikas rokās. Pēc skatītāju balsojuma piešķirto balvu saņēmēji tika konfrontēti ar skatītāju viedokļiem un kritiķu domām. Rets gadījums, ka ārpus ētera veidots saturs spēj radīt jaunas vibrācijas arī TV formātā, bet izdevās. Vismaz Intara Rešetina saspēle ar skatītāju viedokļiem un Aigara Graubas reakcija uz tiem palīdzēja plašāk parunāt par balvas vērto kultūras notikumu.

Lai cik raiti ripoja raidījums, bija skaidrs, ka aiz tā viegluma ieguldīts milzīgs darbs. Kad likās, kulminācijas nebūs, jo jāsagaida vien visu balvu saņēmēji, pārsteigums nojauca pierastā scenārija nojausmas. Raidījuma veidotāju speciālās balvas pasniegšana filmas Dokumentālists varonei Intai bija kā vēl viens pārdzīvojums. Sižets ar dusmīgo balvas (ne)saņēmēju un puķu to pasniedzējiem pakaļ metēju neļāva cerēt, ka kultūra, tās varoņi un baudītāji jebkad piedzīvos attiecību harmonijas periodu. Pateicība un atzinība nav tik vienkārši iedodama un saņemama.

Otra kulminācija bija vairākās valodās lasītās Bībeles fragmenti, pēdējo Kilogramu pasniedzot par jauno Bībeles tulkojumu latviešu valodā. Un gardais noslēgums ar Ksenijas Sidorovas akordeona spēli.

Atskatīšanās uz notikumiem, kas veidojuši mūsu pieredzi, ir patīkama, jo mazliet pagriež atpakaļ ātro laiku. Tad ieraugām, ka ir ko slavēt, par ko priecāties bez uzspēlēta spožuma un vienādi sajūsminātu aplausu kontroles menedžmenta, kas vienlaikus notika šovā Koru kari 3 citā kanālā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja