Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Slimnīcas sēta

Bērnu slimnīcai Torņakalnā ir vairākas ieejas. Parādes ieeja ir no Vienības gatves, taču pavisam cita ir no Olīvu un Indriķa ielas stūra.

Var teikt, ka tā ir mūsdienīgāka – betona sienā izveidots caurums, kuru ieskauj krāsaini grafiti. Siena ir veca, ar daudziem caurumiem, un vēl nesen viens posms tai sabrucis pavisam. Pirmā reakcija ir doma, ka kaut kas nav kārtībā ar sabiedrību, ja tā pieļauj, ka šāds grausts ieskauj valsts centrālo bērnu slimnīcu. Kaut vai tīri simboliski tas nesaskan ar daudzkārt sludināto tēzi, ka bērni ir mūsu nākotne un lepnums. Tomēr, kas tieši nav kārtībā, nav nemaz tik viegli atbildēt.

Droši vien pirmais skaidrojums, kas nāk prātā, ir trūkums. Bet trūkums ir relatīvs jēdziens. Reti kuri resursi ir tādi, ka pietiek visiem neierobežotā daudzumā, tā ka gribot negribot nākas izvēlēties. Un šajā gadījumā ir izdarīta izvēle, piemēram, kāds ir nolēmis, ka svarīgāk ir atjaunot slimnīcas ēkas, nevis sienu.

Ir vērts pamanīt, ka šis cilvēks lēmis tajos ietvaros, ko bija noteikuši vai nu apstākļi, piemēram, institucionālā kārtība, vai citi, piemēram, dažāda līmeņa budžetu plānotāji. Tāpēc būtu kļūdaini, piemēram, izdarīt secinājumu, ka mūsu sabiedrībā augstāk tiek vērtēts atpūtnieku komforts, nevis bērnu drošība, jo slimnīcas siena nav atjaunota, bet celiņš ap Māras dīķi turpat netālu ir. Visticamāk, nav tāda cilvēka, kam šāda izvēle ir bijusi jāizdara. Te arī slēpjas zināmas "lamatas". Pat ja mums izdotos atrast tādu līmeni, kurā tiek izdarīta izvēle, teiksim, starp dotācijām slimnīcām un finansējumu parkiem, visticamāk, būtu velti prasīt naudu slimnīcas sienas atjaunošanai, jo atbilde būtu, ka šeit par tik konkrētām lietām nelemj, tāpēc galu galā viss tiktu pārspēlēts uz to cilvēku, kuram jāizvēlas no nelieliem resursiem, vai atjaunot sienu, rezultātā siena turpinātu brukt.

Tā ka siena ir ne tikai trūkuma, bet arī sistēmas produkts. Pirms kāda laika UNICEF publicētajā pārskatā par bērnu labklājību bagātajās valstīs Latvija ir ierindota starp bagātajām valstīm, bet vienlaikus bērnu labklājības ziņā ieņem priekšpēdējo vietu 29 valstu vidū, arī bērnu veselības un drošības ziņā. Lai gan pētījumā izmantotie kritēriji ir specifiski, manuprāt, grūti noliegt, ka nespēja sakārtot veselības sistēmu ir viens no grandiozākajiem atjaunotās valsts nespējas piemēriem. Visi it kā atzīst, ka veselība ir viena no būtiskākajām vērtībām, bet dažādo interešu grupu un administratoru kaulēšanās rezultāts pagaidām ir tikai sistēma, kas ir acīmredzami neefektīva, nevienlīdzīga, bieži vien nežēlīga un attiecībā uz bērniem netaisnīga. Bērniem nevar būt resursu, par kuriem nopirkt "ātrākus" pakalpojumus, tāpēc viņi nav pelnījuši pašreizējo kārtību, un labdarība šobrīd kļuvusi par sistēmu tikai tāpēc, ka valstiskā nestrādā. Paskatīsimies, kas notiks ar jauno reformu, – cerams, ka tās rezultāts būs ne tikai dārgāki medicīniskie pakalpojumi, bet arī efektivitāte, vienlīdzība un drošība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja