Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Suns kā cilvēks

Grandioza mākslas skate documenta 13.

Vēl pirms nieka pieciem gadu simtiem, viduslaikos, izglītotākie prāti - baznīcas klēriķi - pilnā nopietnībā apsprieda jautājumu, vai par pasaules valdniekiem vīriešiem zemākas sugas dzīvniekiem, piemēram, sievietēm un suņiem, ir dvēsele. Kaut gan fakti - teju 15 tūkstošus gadu seni alu zīmējumi Eiropā - liecina - suns un cilvēks allaž dzīvojuši kopā.

Tāpēc nav jābrīnās, ka vienā no pasaules ietekmīgākajām mākslu skatēm - Vācijas pilsētiņā Kaselē reizi piecos gados notiekošajā documenta 13 (http://d13.documenta.de) viena no projektu jūras centrālām tēmām šovasar (no jūnija līdz septembra beigām) ir veltīta suņu un cilvēku attiecībām, kuras pēc d13 kuratores itāļu teorētiķes, fanātiskas ekofeminisma piekritējas, lai ko šis no ekoloģijas un sieviešu tiesībām sintezētais termins arī nozīmētu, Karolīnas Kristovas-Bakardžijevas ieskata citādi kā par kopdzīvi nedrīkst saukt.

Milzonīgajā, tūkstošiem lappušu biezajā d13 katalogā blakus noslēpumainām nodaļām Aleksandrija, Akmeņi/klintis, Kaira, Kabula, Kanāda (visas šīs mistiski reālās vietas ir izšķīdušas provinciālās Kaseles topogrāfijā, galveno izstādes telpu - leģendāro muzeju Fridericianum -, desmitiem citu muzeju, brāļu Grimmu piemiņas mājokli, staciju, pilsētas peldbaseinu un piepilsētas mežus ieskaitot) atrodam arī nodaļu Suņi - tur pulkās ekspozīcijas radījušo mākslinieku portretu foto redzamas viņu suņu sejas. Provokatīvās filosofes koncepts documenta 13 ir: «Būt šeit ar šo pārtiku, šiem dzīvniekiem, šiem cilvēkiem, būt nabagam un arī bagātam, izvairīties no logocentrisma, jo vārdi ir melīgākā lieta pasaulē, - dejot brīvi kā fotonie m - skaisti un kopā, un just, just, just.» Mākslas kritikas brālība pēc preses konferences sadalījās divās nometnēs - vieni uzskata, ka KKB formulētā sensorā izziņa ir arhisvarīgs mūsdienu kultūras izpratnes instruments, citi ir pārliecināti, ka kuratore ir vienkārši traka vai, teiksim maigāk, - ar pārāk labu humora izjūtu.

Tad, lūk: «No suņiem cilvēkam jāmācās daudzas būtiskas īpašības - domas un mērķu skaidrība, miers, nevajadzīgu kustību ierobežošana, empātija. Jo mazāk jūs runājat, jo vairāk informācijas jūs raidāt apkārtējiem. Suns nevērtē «saimnieku», suns vienkārši saprot viņu un nekad neizsmej vai neņirgājas par otru personību. Suns vienkārši ir kas vairāk par cilvēku.» Karolīna Kristova-Bakardžijeva uzskata, ka XXI gadsimta galvenais zinātniskais atklājums būs tā dēvēto dzīvnieku valodas atšifrēšana: «Kamēr mēs neiemācīsimies sarunāties ar suņiem, akmeņiem, zāli un kokiem kā ar līdzvērtīgiem, civilizāciju gaida tikai degradācija.» Nevaru nepiekrist.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja