Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Izdota bērnu dzejas gadagrāmata Garā pupa

Biedrība Ascendum izdevusi jau septīto atjaunoto dzejas gadagrāmatu Garā pupa. To sastādījusi dzejniece Inese Zandere, bet ilustrējusi māksliniece Aleksandra Runde.

Grāmatā publicēti 55 jauni mūsdienu autoru dzejoļi, kā arī atdzejojumi bērniem, 71 pašu bērnu rakstīts dzejolis, luga un gan labi zināma, gan piemirsta bērnu dzejas klasika.

Grāmatā iekļauti Ingas Gailes, Ulda Ausekļa, Māras Cielēnas, Jura Kronberga, Arvja Vigula, Ievas Samauskas, Kārļa Vērdiņa un citu autoru dzejoļi, Māra Runguļa raksts par skaitāmpantiem, šī gada jubilāru – Friča Bārdas, Leona Paegles, Dzidras Rinkules-Zemzares, Māra Čaklā – dzeja, iepriekš nepublicēti Jura Italo Veitnera dzejoļi, dzejas izlase par veselību, trīs dzejā rakstītas pasakas un atdzejojumi no krievu, itāļu, spāņu un angļu valodas.

Tradicionāli Garā pupa ik gadu tiek atvērta Dzejas dienās, bet, ņemot vērā vīrusa draudus, šogad izlemts atklāšanas pasākumu klātienē nerīkot. Tā vietā grāmatas iznākšana atzīmēta ar piecām podkāsta sērijām, kuras bez maksas var noklausīties ikviens. Podkāstā dzejoļus no Garās pupas lasa aktieris Kaspars Znotiņš, bet sev mīļākos no grāmatā publicētajiem bērnu dzejoļiem lasa un komentē Garās pupas žūrija – mūziķis Renārs Kaupers, komiķis Jānis Skutelis, māksliniece Elīna Brasliņa, dzejnieks Marts Pujāts, LR 3 vadītāja Gunda Vaivode un grāmatas sastādītāja Inese Zandere.

Podkāsts pieejams Satori profilā straumēšanas servisos Podbean, Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts, YouTube u.c.

Grāmatas ilustrācijās māksliniece Aleksandra Runde atsaucas uz pandēmijas sākumā piedzīvoto veikalu izpirkšanu un personīgo pārtikas rezervju veidošanu – viņa pupas zīmējusi dažādās kārbās, burkās un bundžās. Garās pupas dizainu veidojis Artis Briedis un Rūta Briede. 700 grāmatas eksemplāri ziedoti Latvijas skolām un bibliotēkām.

Biedrība Ascendum izdod dzejas gadagrāmatu Garā pupa kopš 2014. gada. Šogad Garās pupas izdošanu un podkāstu tapšanu atbalsta Dzejas dienas, Valsts kultūrkapitāla fonds, SEB Banka un Arctic Paper.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja