Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Klajā nākusi grāmata par Kārli Ulmani

No 16. novembra Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) nodaļā Dauderi būs skatāma mākslas izstāde Kārlis Ulmanis jaunā mākslinieka acīm. Gleznu autori ir J.Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas (JRRMV) audzēkņi.

Savukārt sadarbībā ar A/S Lauku Avīze un ar Zemnieku savienības atbalstu tapusi grāmata Kārlim Ulmanim – 135. Liecības par Kārli Ulmani no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma, ko atvērs izstādes atklāšanas dienā 15. novembrī.

Grāmata Kārlim Ulmanim – 135. Liecības par Kārli Ulmani no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma atspoguļo gan politiķa dzīves gājumu, gan viņa vietu Latvijas vēsturē, gan muzeja krājuma veidošanas politikas īstenojumu.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs kā lielākais Latvijas un latviešu tautas vēstures liecību glabātājs pasaulē jau kopš savas dibināšanas 1869. gadā īsteno savu misiju - Latvijas valsts un tautas interesēs vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Latvijas un pasaules garīgās un materiālās kultūras liecības no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kam ir arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas, vēstures vai mākslas vēstures nozīme. Gadu desmitiem muzeja darbinieku paaudzes šīs misijas ietvaros ir krājušas arī liecības par valsts un tautas nozīmīgākajām personībām un to darbību.

Tā uzkrāts arī materiālu kopums par vienu no ievērojamākajiem un ietekmīgākajiem Latvijas vēstures veidotājiem divdesmitajā gadsimtā – Kārli Ulmani (1877-1942). Traģiskais valsts un paša liktenis vērtis K. Ulmani par vienu no valstiskuma simboliem padomju okupācijas gados. No padomju varas puses tika darīts viss, lai liecības par Latvijas Republiku un arī K. Ulmani tiktu mērķtiecīgi iznīcinātas. Tomēr daudzas liecības par viņu izdevās glābt un noslēpt - pat pārdēvējot tās, lai gadu gaitā LNVM krājumā izveidotos plašs un daudzveidīgs muzeja priekšmetu uzkrājums, kas liecina par K. Ulmaņa dzīvi un darbību: dokumenti, fotogrāfijas, grāmatas, medaļas, mākslas darbi, kā arī tik nedaudzās saglabājušās viņam piederējušās lietas. Daļa no priekšmetiem, kas iekļauti izdevumā, skatāmi arī muzeja pamatekspozīcijā un LNVM nodaļā Dauderi, daudzas liecības publicētas pirmoreiz, daudzas jau tikušas publicētas. Tomēr šāds K. Ulmaņa dzīves gājumu ilustrējošs muzejisku liecību kopums pie lasītājiem nonāk pirmoreiz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja