Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Jānis Salens. Tulpes

Jānis Salens par tulpju audzēšanu sāka interesēties jau pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigās un šobrīd viņa kolekcijā ir vairāk nekā 500 tulpju šķirnes.«Kādreiz, pirms 33 gadiem, pēc Dārzkopju biedrības tulpju izstādes man uzdāvināja trīs zeķītes ar sīpoliem. Es tos iestādīju un tā arī nemanīju, ka tik daudz gadu jau pagājis.

Tas ir vīruss, kas pielīp un nepāriet”, tā  par savu ilggadējo aizraušanos ar tulpju audzēšanu smaidot saka baušķenieks Jānis Salens. Kolekcijā apskatāmas arī tulpes no Latvijā un pasaulē slaveno tulpju selekcionāru - Vitauta Skujas un Jura Švarca kolekcijām.J. Švarcs ir radījis  starptautiskajā reģistrā iereģistrētu tulpju šķirni Rundāles Pils (Rundale Palace).J. Salens ar savu tulpju kolekcijām piedalījies izstādēs Latvijā un Lietuvā. Krāšņie un krāsainie ziedi četrus gadus ir priecējuši arī tūristus uz Tallink prāmja.Jau izsenis tulpes bija ļoti vērtīgi ziedi, tās simbolizēja bagātību un labklājību - līgavas pūrs skaitījās pieklājīgs, ja tajā bija kaut vai daži tulpju sīpoli. Tulpju dzimtene ir Centrālā Āzija un Turcija. 16. gadsimtā tās tika ievestas Holandē un ļoti ātri kļuva populāras. Tulpes savas formas dēļ vārdu ir aizguvušas no turku vārda „tulbend”, kas nozīmē turbāns jeb cepure Turcijā. Arī Latvijā tulpju audzēšanas tradīcijas ir senas, tās ir viegli audzēt, tāpēc šie ziedi ir tik populāri piemājas dārzos.Tikšanās ar tulpju kolekcionāru, selekcionāru, daudzu tulpju šķirņu īpašnieku, Jāni Salenu, 15. maijā plkst. 16.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Bauskas muzejs, Kalna iela 6, Bauska

Kad?

15. maijs, 2015 – 19. maijs, 2015

Ot.–pt. 10–18 S., sv. 10–16

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tallinā uzstāsies Džastins Timberleiks

2025. gada 9. jūnijā Tallinas Dziesmu svētku estrādē uzstāsies pasaules mēroga superzvaigzne Džastins Timberleiks. Mūziķis ir atgriezies uz skatuves pēc piecu gadu pauzes, un pirmo reizi uzstāsies I...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja