Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lielā Kristapa pirmizrādes

Klātienes seansi kinoteātrī un iespēja svinēt filmu pirmizrādes ir viens no iemesliem, kāpēc Nacionālā kino balva Lielais Kristaps 2021. gada rezultātu izvērtēšanu pārcēla no pērnā gada novembra uz šāgada februāri.

Latvijas filmu nozarē gada noslēgums visbiežāk neatbilst parastajam kalendāram – gadumija ceļo līdzi Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps norises datumiem, un šoreiz papildu ekstras ieviesusi arī pandēmija, tāpēc 2021. kinogads nenoslēdzās novembrī, kā bija plānots, bet beigsies tagad – februārī. Šādiem kalendāra nemieriem gan ir vairākas pozitīvās puses, viena no tām – Nacionālās kino balvas norises dienās skatītājus sagaida vairāk jaunu filmu, nekā tas būtu bijis iespējams novembrī, un lielākā daļa no tām uzreiz pēc festivāla nonāks kinoteātru repertuārā. Tāpēc šajā rakstā – detalizētāk par pirmizrādēm, pie viena tomēr atgādinot, ka šīs trīs dienas (24.–26. februārī) dos iespēju atsaukt atmiņā vai no jauna noskatīties arī citas Lielā Kristapa balvām nominētās filmas – uz lielā ekrāna kinoteātrī Splendid Palace (meklējiet kinoteātra mājaslapā un www.lielaiskristaps.lv).

Krimināla atklāšana 

Nacionālās kino balvas norišu atklāšanas filma šoreiz ir diezgan neparasts gadījums – pirmās divas sērijas no jaunas daudzsēriju filmas Krimināllieta iesācējam (režisors Armands Zvirbulis, producente Arta Ģiga). Kontekstam jāatgādina, ka šī filma ir otrais no diviem projektiem, kas saņēma finansiālu atbalstu pirmajā seriālu konkursā, kuru Nacionālais kino centrs izsludināja 2020. gada rudenī ārkārtas situācijā un ar ārkārtas finansējumu. Pirmais projekts ir daudzsēriju filma Emīlija. Latvijas preses karaliene, kas jau iestaigājusi platu taku pie skatītājiem gan kinoteātros, gan tiešsaistes formātā, un otrajai filmai tas nāk par labu – nav vairs jāpierāda, ka seriāls var būt arī mākslinieciski augstvērtīgs un respektējams darbs (Emīlija šajā Lielajā Kristapā ir starp nomināciju skaita līderiem), nav jābaidās atsevišķas sērijas rādīt arī uz lielā ekrāna (arī Krimināllieta iesācējam, iespējams, būšot skatāma kinoteātrī pilnā garumā, bet pagaidām droši zināms, ka no 11. marta to demonstrēs LMT viedtelevīzija).

Jaunā seriāla publicitāte jau uzņem apgriezienus, tāpēc netērēšu te vietu, pārstāstot faktus par Andra Kolberga literāro pirmavotu, vairākām sižeta līnijām, kas beidzot satiekas, un starptautisko aktieru ansambli (kurā daudz patiešām labu darbu – no debitanta Ritvara Logina galvenajā lomā līdz kādreizējam rīdziniekam Andrejam Iļjinam ietekmīga čekista tēlā, nemaz nerunājot par brīnišķīgo Ģirta Krūmiņa izmeklētāju veterānu un tikpat spožo kramplauzi veterānu ukraiņu aktiera Alekseja Gorbunova atveidojumā). Gribu tikai no sirds ieteikt nepalaist garām šo pierādījumu, ka seriālu kultūra Latvijā patiešām attīstās, turklāt cienījamā daudzveidībā un spektrā, Krimināllieta iesācējam valdzina ar smalku laikmeta izjūtu gan 60. gadu stāstā, gan 1995. gada notikumos, un ar īstu kriminālspriedzi, kas sabiezē no sērijas uz sēriju, – tas, ka no pirmajām divām sērijām vēl pilnīgi nekas nebūs skaidrs, ir seriāla pluss, nevis mīnuss.

Skaisti, skarbi, poētiski

Šāgada Lielā Kristapa tālākajās norisēs ir ieplānotas trīs lielās pirmizrādes, un divas no tām ir pilnmetrāžas dokumentālās filmas, kas jau nominētas labāko filmu vidū, nominācijas saņēmuši arī abu filmu režisori un operatori.

Hronoloģiski pirmā – piektdien, 25. februārī, – skatītājus gaidīs režisora un operatora Ivara Zviedra filma Uz neredzīti, Brasa!, kas uzreiz pēc Lielā Kristapa būs skatāma atsevišķos seansos kinoteātrī Splendid Palace un pēc tam visā Latvijā. Turklāt Ivars Zviedris ir viens no tiem autoriem, kas parasti cītīgi braukā līdzi savai filmai un tiekas ar skatītājiem. Kinovidē šai filmai jau iegājies apzīmējums "cietuma filma", kas lakoniski apzīmē filmas norises vietu – Brasas cietumu tā likvidācijas periodā –, bet viss pārējais ir tā, kā tikai Ivars Zviedris prot, nodibinot dabisku un ciešu kontaktu ar savas filmas varoņiem, lai kādos sabiedrības segmentos tie mitinātos.

Vēl šai filmai ir arī kāda negaidīta kvalitāte – vecais cietums ar visām žurkām, miskastēm un apdauzītajām stenderēm ir uzfilmēts neticami skaisti un poētiski, brutāla reālisma vietā piedāvājot lirisku glezniecību, un tas rada iespaidīgu saspēli ar filmas skaņu celiņu – skaidrs, ka cietumnieki neizsakās ne liriski, ne poētiski, pat ja runā par puķītēm, tāpēc skatītājiem ar jūtīgāku dvēseli krietni jāsagatavojas, lai adekvāti uztvertu filmas varoņu leksiku.

Otra pilnmetrāžas dokumentālā filma – Delle (režisors un operators Andrejs Verhoustinskis) – pie skatītājiem nonāks sestdien, 26. februārī, un vēlāk, marta pirmajās dienās, būs skatāma gan Kino Bize, gan Splendid Palace. Gleznotāja Biruta Delle Latvijas mākslā ir savrupa, bet leģendāra personība, un šis klusinātais portrets ir mēģinājums atklāt kaut ko vairāk, vilinoša iespēja sekot līdzi mākslinieces domu gājienam, iedziļināties viņas filosofijā un attiecībās ar glezniecību. Visjaudīgāk šīs filmas forma iedarbojas tajā brīdī, kad skatītājs atskārst – šajā pašā klusinātajā tonī māksliniece izstāsta savas dzīves šokējošākos notikumus, nežēlīgu traģēdiju, kas salauzusi vairāku cilvēku likteņus… Bet dzīve turpinās, un Ruta glezno.

Jauneklīgi un enerģiski

Trešā lielā, tātad pilnmetrāžas pirmizrāde Lielā Kristapa programmā ir mazbudžeta spēlfilma Revolūcija, kas tikai nesen pabeigta un Lielā Kristapa atlasē vēl vienkārši nevarēja piedalīties – tātad varbūt nākamreiz. Ar šo ironisko teātra vides tēlojumu kinomākslā debitē aktieris un režisors Mārcis Lācis. Filma no 28. februāra būs pieejama kinoteātru repertuārā un uzreiz arī straumēšanas platformās. Šī nu reiz pa ilgiem laikiem tiešām izskatās pēc īstas debitanta filmas – nekādas pietātes un bailīgas mērenības, autors enerģiski met kurtuvē visādus sprādzienbīstamus elementus, kārtīgi salaista ar benzīnu un šauj uguni klāt – tas viss, protams, pārnestā nozīmē, lai gan arī liesmas un sprādzieni te ir, tāpat kā asinis, līķi un apreibinošas vielas. Ja kādam tā visa liekas par daudz, to var saprast, bet divas lietas mani samierina ar šo armagedonu – Lolitas Vambutes dziesma ar Knuta Skujenieka vārdiem Tie sienāži (1980) un filmas pēdējās piecas minūtes pirms fināla.

Vēl skatītāju uzmanību gribu pievērst trim "mazākām" pirmizrādēm animācijas seansā sestdien, 26. februārī, plkst. 14 Splendid Palace Lielajā zālē – tajā režisore Dace Rīdūze rādīs savu pavisam nesen pabeigto leļļu animācijas īsfilmu Dusmukule (ārpus konkursa), kuras galvenais varonis ir virtuozi virpuļojošs plastmasas maisiņš (un leļļu animācijā tas nemaz nav tik vienkārši, kā izklausās!), pirmoreiz Latvijā uz lielā ekrāna redzēsim Māras Liniņas filmiņu Čuči čuči, kas nupat atgriezusies no Berlināles konkursa, un nesen mūžībā aizgājušā režisora Nila Skapāna pēdējo filmu Diendusa. Gan filmai Čuči čuči, gan Diendusai ir divas nominācijas.

Vairākas pirmizrādes atrodamas arī abos studentu filmu seansos, kas kinoteātrī Splendid Palace plānoti sestdienas vakarā, un tās laikam jāiet ķert uzreiz, jo ar studentu filmām nekad īsti nevar zināt, kur un kā tās nākamreiz parādīsies "klajā laukā". Katrā ziņā arī tur būs interesanti – ne tik traki kā pie Mārča Lāča, tomēr arī jauneklīgi un enerģiski.

Lielā Kristapa filmu programma kinoteātrī Splendid Palace – no 24. līdz 26. februārim. Apbalvošanas ceremonija notiks 27. februārī Hanzas peronā. Tiešsaistē Lielā Kristapa programma no 24. februāra līdz 5. martam būs skatāma portālā www.filmas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja