Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Filma par Latvijas preses karalieni Emīliju Benjamiņu jau šonedēļ uz kinoekrāniem visā Latvijā

Jau šonedēļ, 1. oktobrī, uz Latvijas kinoteātru ekrāniem nonāks vēsturiskā daudzsēriju filma Emīlija. Latvijas preses karaliene, kas stāsta par starpkaru Latvijas preses karalieni Jaunāko Ziņu un Atpūtas izdevēju Emīliju Benjamiņu, kuras personība, bagātība un traģiskais liktenis ir kļuvuši par Latvijas vēstures leģendu.

"Kinoteātros skatītājiem filmu no oktobra līdz novembrim būs iespēja redzēt seansos – divas jaunas spēlfilmu sērijas ik pa nedēļai, kā arī dokumentālo sēriju. Latvijā kinoteātriem jau ir bijusi daudzsēriju filmu izrādīšanas pieredze ar Rīgas kinostudijas daudzsēriju filmām, kaut arī tā nav gluži parasta pieredze. Ņemot vērā skatītāju lūgumu, esam izveidojuši kinoekrānam gan attēla, gan skaņas ziņā pielāgotas filmas kopijas. Tāpat pēc seansiem organizējam vairākas tikšanās ar radošo grupu gan Rīgā, gan reģionos. Esam pateicīgi un gandarīti par pozitīvajām atsauksmēm pēc pirmajiem seansiem un ceram, ka arī ar filmas nākamajām sērijām sasniegsim skatītājus," sola viena no filmas producentēm Inese Boka-Grūbe.

Daudzsēriju filmu Emīlija. Latvijas preses karaliene plānots izrādīt kinoteātros Rīgā (Splendid Palace, Forum Cinemas, K. Suns, Kino Bize), Vidzemes koncertzālē Cēsis (Kino zāle), Liepājas koncertzālē Lielais dzintars un Rēzeknē, Latgales vēstniecībā Gors. Kino apmeklētāji filmu kinoteātros varēs skatīt vairākos seansos.

Skatītājiem būs arī iespēja tikties arī ar filmas radošo komandu – 3. oktobrī pēc filmas seansa kinoteātrī Splendid Palace tikšanās ar režisoriem Andi Mizišu un Kristīni Želvi, savukārt 8. oktobrī pēc filmas pirmās sērijas izrādīšanas koncertzālē Lielais dzintars saruna ar režisoru un producentu Gintu Grūbi, filmas mākslinieci Kristīni Jurjāni un seriāla aktieriem Edgaru Ozoliņu un Ingu Tropu-Fišeri. Filmas izplatīšanu kinoteātros atbalsta Nacionālais Kino centrs.

Kinoteātru repertuārā skatītājiem būs pieejamas visas filmas sērijas:

  • no 1. oktobra – 1. un 2. sērija, kā arī dokumentālā filma par Emīliju Benjamiņu;
  • no 8. oktobra – 3. un 4.sērija;
  • no 22. oktobra – 5. un 6. sērija.

Vienlaikus pārdomās par filmu jau dalījušās sabiedrībā zināmas personības.

"Es esmu ļoti mierīga par latviešu kino, kas ir drošās rokās, jo es izbaudīju inteliģenci un gaumi, kas piestrāvoja filmas divas pirmās sērijas. Un es esmu ļoti priecīga par šo latviešu uzņēmēja garu, kas strāvo no filmas," norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

"Burvīga un ļoti emocionāla filma. Mani ļoti ieinteresēja noskatīties pārējās sērijas. Fantastisks darbs! Milzīgs prieks gan par komandu, gan darbu, kas filmā ielikts, un, kā jau daudzi minēja, šajā grūtajā laikā sniedz iedvesmu, motivāciju, jo filma no ekrāna staro un divas stundas pagāja nemanot," stāsta diplomāte un drošības eksperte Ieva Ilvesa.

"Brīnišķīgi, humors, fantastiska aktierspēle! Pēc filmas noskatīšanās esmu ļoti priecīga un sajūsmināta. Es ieteiktu noskatīties katram un īpaši jauniešiem," atklāj aktrise un uzņēmēja Agnese Zeltiņa.

Savu sajūsmu pauž arī TV un radio personība Baiba Sipeniece-Gavare: "Kārtīga manta! Guna – lieliska, pārējie arī. Īstā brīdī ar īstiem ļaudīm tapis darbs, kas varbūt izvedīs mūs no miglas. Lai Dies' dod!"

"Darbs ir padarīts un izdarīts, un gribas skatīties tālāk. Tas ir kompliments sarežģītam stāstam par ļoti sarežģītu raksturu un ļoti interesantu posmu Latvijas vēsturē un Latvijas preses vēsturē. Man kā personai, kura nāk no Latvijas mediju vides, bija divtik interesanti," norāda Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma.

"Tas bija brīnišķīgs un aizraujošs stāsts par ļoti iedvesmojošu personību. Manuprāt, Guna Zariņa vispār neko nevar izdarīt nepareizi. Es ļoti, ļoti gribu redzēt trešo sēriju. Es sēdēju 2. sērijas beigās tā kā uz krēsla maliņas, jo gribēju zināt, kas notiks 3. sērijā," - tā kinokritiķe un režisore Marta Elīna Martisone.

Daudzsēriju filma Emīlija. Latvijas preses karaliene skatāma septiņās sērijās – sešās spēlfilmās un vienā dokumentālā sērijā, aptverot laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla Atpūta pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā. Katra sērija atspoguļo kādu zīmīgu Emīlijas Benjamiņas dzīves posmu, parādot dažādas viņas personības šķautnes, – ģimenes dzīvi, uzņēmējdarbību, sociālā statusa nostiprināšanu, ietekmi uz politiskajām un kultūras norisēm 20. un 30. gados un beigu beigās pašas darbinieku nodevību. Ar šo spēcīgo sievieti stāsta centrā filmā tiek parādīta Latvijas sabiedrība visā tās krāsainībā, un skatītāji atpazīs daudzas vēsturiskas personas – Antonu Benjamiņu, Jāni Benjamiņu, Kārli Skalbi, Jāni Ziemeļnieku, Vili Lāci, Jāni Kārkliņu, Anniju Simsoni, Pēteri Blauu, Jūliju Lāci, Augustu Kirhenšteinu.

Daudzsēriju filmā redzami daudzi Latvijā pazīstami un iemīļoti aktieri: Emīlijas Benjamiņas lomā – aktrise Guna Zariņa, Antonu Benjamiņu atveido Juris Bartkevičs, Jāni Benjamiņu – Raimonds Celms. Filmā piedalās arī tādi izcili aktieri kā Baiba Broka, Ligita Dēvica, Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš, Anta Aizupe, Ģirts Krūmiņš, Jaunāko Ziņu un Atpūtas redakciju atveido Uldis Anže, Jēkabs Reinis, Lauris Dzelzītis, Dainis Gaidelis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Arnolds Osis un citi.

Daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene izveide tika sākta 2020. gada septembrī, filmēšana notika ar filmas stāstu saistītās vēsturiskās vietās – gan Benjamiņu namā Rīgā, gan Valdeķu muižā; dokumentālajā sērijā izmantoti unikāli Benjamiņu ģimenes arhīvu materiāli. Filmas izveidi atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Nacionālais kino centrs, seriāla nacionālie kopproducenti ir vietējā satura veidotājs Tet studio un Latvijas Televīzija.

Vairāk: www.emilijapreseskaraliene.lv

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja