Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mārim Putniņam mūžībā aizejot

Kad Māris Putniņš vēl bija aktieris Liepājas teātrī, viņš gribēja darīt itin visu: vienlaikus būt aktieris un režisors, spēlēt ģitāru, rakstīt lugas, darināt dekorācijas un gleznot. Tapa divi iestudējumi: Ei, jūs tur! (1977) un Zemes valstība (1981). Putniņa entuziasmu apšaubīja un tēvišķi ieteica koncentrēties uz vienu jomu, bet viņš nevienu neklausīja un joprojām gribēja visu.

Savā radošajā mūžā viņš ir piedalījies vairāk nekā 80 filmu veidošanā, bijis vairāk nekā 50 filmu producents.

"Latvijas kinovēsturē laikam gan nav neviena cita cilvēka, kurš kinomākslā būtu darbojies tik daudzās un dažādās profesijās, – Māris Putniņš sācis kā jauns un spurains aktieris Rīgas kinostudijas 70. gadu spēlfilmās, šajā jomā XXI gadsimtā turpinājis darbu arī kā scenāriju autors un režisors, bet jau 80. gadu vidū atradis savu stabilo vietu – Latvijas leļļu animāciju," ar šādiem vārdiem no Māra Putniņa atvadās Nacionālā kino centra kolēģes.

Māris Putniņš ir arī sešu piedzīvojumu romānu sērijas Mežonīgie pīrāgi autors. Rakstījis arī lugas, kas iestudētas teātrī Kabata, Latvijas Leļļu teātrī, Rīgas Latviešu biedrības namā. Kopā ar Jāni Cimmermani kā režisors uzņēmis spēlfilmu Džimlai Rūdi Rallallā (2014).

Žurnāls Zīlīte nekad agrāk nav saņēmis tik daudz niknumā zvērojošu sašutuma vēstuļu kā toreiz, kad redakcija Māra Putniņa valodā bija riskējusi iziet pie lasītāja ar kutelīgā jautājuma "Kā rodas bērni?" skaidru un gaišu instrukciju. Zīlītē tapuši arī jautrie komiksi Čips un Čaps.

Māra Putniņa būtiskākie nopelni saistās ar 1991. gadā izveidoto studiju Animācijas brigāde, kurā tapuši populārie seriāli Avārijas brigāde un Munks un Lemijs. "Sen neesmu saņēmis Oskaru," Māris Putniņš intervijā ironizēja skarbajos deviņdesmitajos, kad studijas budžeta maciņā gaudoja vējš. "Mēs izvirzījām sev mērķi triju gadu laikā iekarot starptautisko tirgu. Patlaban ir pagājuši divi gadi, kad Francijas pilsētā Ansī notikušajā festivālā liels bija dalībnieku un žūrijas izbrīns par to, ka Latvijā vispār ir kino," vienmēr smaidīgais Māris Putniņš pazina arī rūgtumu (Latvijas Jaunatne. 15.04.1993.). "Mēs nedeklarējam neko, gluži vienkārši taisām kino (..). Mēs apzināti veidojam komerckino, taču tas ir tāds komerckino, kas patīk mums pašiem. Mūsu leļļu kino ir tāds, kāda nav nekur citur, un tas ir mūsu pluss," jaunās studijas rokrakstu iezīmēja Māris Putniņš.

Nesen izsludinātajās Lielā Kristapa nominācijās iekļuvusi arī Māra Putniņa animācijas filma Lielais Indriķis, kam viņš ir mākslinieks, scenārija autors un producents. Filma tapusi pēc Putniņa grāmatas Mežonīgie pīrāgi un Lielais Indriķis motīviem, tā veidota divus gadus, izgatavotas aptuveni 150 jaunas lelles.

Kopā ar režisoru Jāni Cimmermani producents un mākslinieks Māris Putniņš radījis Latvijas kinovēsturē unikālu fenomenu – vairāku paaudžu skatītāju iemīļoto īsfilmu ciklu Avārijas brigāde (30 īsfilmu kopš 1991. gada), kurā trīs galvenie varoņi ar Māra Putniņa zīmētajiem deguniem jau vairāk nekā 30 gadu amizanti un enerģiski, kaut brīžiem neveikli, taču vienmēr ar laimīgām beigām dara labu visiem līdzcilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja