Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Šodien atklās 28. Dokumentālo filmu foruma programmu

Otrdien, 3. septembrī, Rīgā kinoteātrī Splendid Palace atklās 28. Dokumentālo filmu foruma (Baltic Sea Docs) filmu programmu, kas turpināsies visu nedēļu un skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus dokumentālos kinodarbus, kā arī tikšanās ar filmu veidotājiem

Foruma filmu seansi šonedēļ notiks arī kultūras namā Wiktorija Liepājā, kinoteātrī Auseklis Talsos, koncertzāles Gors kinoteātrī Rēzeknē un koncertzāles Cēsis kinoteātrī, un trīs filmas bez maksas varēs noskatīties Nacionālā Kino centra platformā filmas.lv.

Foruma filmu programmu kinoteātrī Splendid Palace šovakar atklās ar poētisko dokumentālo filmu Kopš es sevi atceros (Ever Since I Knew Myself, 2024), kurā režisore Maka Gogaladze (Gruzija) sarunās ar māti vētī savu bērnību un audzināšanu. Režisore Maka Gogaladze foruma laikā viesosies Latvijā, lai tiktos ar skatītājiem Rīgā un Cēsīs.

Vakara turpinājumā izrādīs palestīniešu režisora Muhameda Džabalija filma Dzīve ir skaista (Life is Beautiful, 2023), kas pagājušajā Amsterdamas starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā IDFA godalgota ar balvu par labāko režiju. Personīgā, sirsnīgā stāstījumā režisors filmā fiksējis savu jauno dzīvi Norvēģijas ziemeļos pēc tam, kad viņa viesošanās laikā negaidīti aizvērta robeža un kļuvis neiespējami atgriezties dzimtajā Gazā; birokrātiskajā cīņā palīdz kolēģu un jauniegūto draugu siltums un solidaritāte.

Trešdien kinoteātrī Splendid Palace demonstrēs dāņu režisores ar lietuviešu saknēm Siseles Morelas Dargis filmu Balomānija (Balomania, 2024), kurā aplūkots īpašs Brazīlijas fenomens – gaisa balonu pagrīdes bandas, kuru biedri mēnešiem un gadiem ilgi veido milzīgus, krāšņus zīdpapīra balonus. Pati būdama grafiti māksliniece, režisore parāda balonistu radniecīgo kaislību un brīvības dziņu, kuru dēļ viņi gatavi pat riskēt ar cietumsodu. Pēc filmas seansiem Rīgā un Cēsīs režisore tiksies ar skatītājiem.

Trešdien Splendid Palace izrādīs arī šogad Berlinālē pirmizrādīto ukraiņu režisores Oksanas Karpovičas filmu Pārtverts (Intercepted, 2024), kurā apkopotas Ukrainas specdienestu noklausītas Krievijas karavīru sarunas ar mājiniekiem, kas iezīmē skaudru dehumanizācijas ainu. Filmu 5. septembrī demonstrēs arī koncertzāles Cēsis kinoteātrī, kur paredzēta tikšanās ar filmas producenti.

Dokumentālās filmas šonedēļ izrādīs kino izrādīšanas vietās vairākās Latvijas pilsētās – Liepājas kultūras namā Wiktorija, kinoteātrī Auseklis Talsos, koncertzāles Gors kinoteātrī Rēzeknē un koncertzāles Cēsis kinoteātrī. Atsevišķa filmu programma pieejama arī tiešsaistē platformā filmas.lv, ko bez maksas var noskatīties skatītāji visā Latvijā. Tiešsaistes programmā apkopotas filmas, kas iepriekšējos gadus prezentētas foruma profesionālajā sadaļā vēl tapšanas stadijā: par 2022. gada labāko Igaunijas dokumentālo filmu pasludinātā Machina Faust par igauņu džeza komponisti Mariju Faustu, festivāla CPH:DOX filmu konkursā startējusī filma Poēma par mazo cilvēku, kas veidota Ukrainas dokumentālistu kolektīvā Babylon'13, kā arī filma Arēna bez ziloņiem par Bukarestes cirka trupas transformāciju pēc aizlieguma izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus.

Visas vienpadsmit foruma programmā iekļautās filmas – gan tiešsaistē, gan kino izrādīšanas vietās – tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā. Uz seansiem Rīgā, Cēsīs un Talsos skolēni, studenti un pensionāri kino izrādīšanas vietu kasēs var saņemt brīvbiļetes. Liepājā brīvbiļetes var saņemt studenti, pensionāri un 3+ kartes īpašnieki.

Vēl pirms filmu programmas atklāšanas jau sākušies foruma industrijas sadaļas pasākumi, kuros piedalās dokumentālo filmu veidotāji no Baltijas jūras reģiona, Kaukāza valstīm un Austrumeiropas. Ekspertu vadītās apmācībās topošo filmu veidotāji pilnveido savus projektus, gatavojoties to prezentācijām dažādu valstu industrijas profesionāļiem, kas paredzētas 5. un 6. septembrī.

Šogad dalībai Baltic Sea Docs kopprodukciju forumā atlasītas 26 topošas dokumentālās filmas no 17 valstīm. Sešas no filmām top Latvijas filmu studijās. Filmā Tukšums (rež. Viesturs Kairišs, Mistrus Media, scenārija autore antropoloģe Dace Dzenovska) meklētas atsevišķu reģionu tukšošanās paralēles Latvijā, Itālijā, Vācijā, Rumānijā un Lielbritānijā. Filmas Sarkanais šķūnis (rež. Pēteris Krilovs, VFS Films) centrā ir ASV dzīvojošā latviešu gleznotāja un dramaturga Raimonda Staprāna (dz. 1926) gleznas tēls, caur kuru filmā apspēlētas 20. gadsimta Latvijas alternatīvās vēstures ainas. Režisors Ivars Zviedris (Biedrība Dokumentālists) starptautiskai auditorijai prezentēs savu topošo filmu Esi uzticīgs līdz nāvei par enerģisko Malienas pensionāri Māru, savukārt filmas No Death, kuras veidošanā piedalās studija Ego Media, režisors Jevhens Titarenko pievienojies Ukrainas armijas dronu operatoru vienībai un pēta šādas virtuālas karadarbības psiholoģisko ietekmi.

Vēl divas gandrīz pabeigtas Latvijas režisoru filmas tiks prezentētas foruma Coming Soon sadaļā, lai meklētu tām plašāku starptautisku auditoriju – Lailas Pakalniņas režisētā filma Putnubiedēkļi (VFS Films) un detektīvfilma Nord Express (rež. Kārlis Lesiņš, Mistrus Media).

Plašāka informācija par filmu programmu un šogad forumam atlasītajiem topošo filmu projektiem pieejama Dokumentālo filmu foruma mājaslapā: dokforums.gov.lv/lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austras balvu iegūst grupa kuba

Sestdien, 14. septembra, vakarā kultūrvietā Hanzas perons, notika Austras balvas 2024 nominantu koncerts un balvas pasniegšanas ceremonija, kura ietvaros tika noskaidrots, ka šī gada Austras balvu ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja