Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Filma "Graustu miljonārs" Indijā izraisa nemierus

"Oskaram" nominēto filmu "Graustu miljonārs" (Slumdog Millionaire) pēc vairākiem ziņojumiem par naida kurināšanu izmeklēs Indijas policija, informē ārzemju mediji. Izpildvaras pārstāvji ir saņēmuši neskaitāmas sūdzības par to, ka filma veicina naidu pret cilvēkiem, kas dzīvo graustu rajonos. Jau "Zelta globusus" ieguvusī filma par zēnu, kurš izaudzis nabadzībā un vēlas laimēt televīzijas spēlē, ir piesaistījusi pamatīgu kritikas devu, jo īpaši tās daudznozīmīgā nosaukuma dēļ. 

Filmas pretinieki norāda, ka filmas nosaukumā izmantotais vārds "suns" (oriģinālā "Slumdog" - angļu val.) ir apvainojošs cilvēkiem, kuri dzīvo tādos pašos graustu rajonos, kādi parādīti filmā. Līdz šim jau simtiem demonstrantu ir izgājuši ielās, lai protestētu pret kontraversiālo nosaukumu. Biharas pilsētā pat norauti visi filmas plakāti, un publiski sadedzināti filmas režisora Denija Boila attēli. Viens no aktīvākajiem protestētājiem Tatešvars Višvakarma pat ierosinājis tiesas prāvu pret filmas veidotājiem, kas tiks izskatīta 5.februārī Biharas tiesā. Demonstranti apgalvojuši, ka protesta akcijas nebeigsies, līdz filmas nosaukums netiks nomainīts. Kā apgalvojis Višvakarma, "graustu iemītnieku salīdzināšana ar suņiem ir cilvēktiesību pārkāpums."

Sociālā aktīvista Nikolā Almeidas sūdzība apgalvo, ka filma esot "apmelojoša" un "absolūti vērsta pret sabiedrību", un apvainojis filmas veidotājus "naida pret nabadzīgajiem graustu iedzīvotājiem radīšanu nodrošināto cilvēku vidū".

Tā kā policija sākusi šī gadījuma izmeklēšanu, mēģinot noskaidrot, vai tiešām filma "sāpina graustu iemītniekus",  informējot par to arī filmas veidotājus.

Tajā pašā laikā filmas veidotāji saņēmuši publiskus pārmetumus par pārāk mazajām algām, kas samaksātas indiešu aktieriem. Galvenokārt protestē divu gados jaunu aktieru - Rubīnas Ali un Azarudīna Ismaila, kuri tēloja filmas galvenos varoņus bērnībā - , vecāki. Ali par gadu ilgu darbu saņēmusi 725 ASV dolārus, kamēr Azarudīns - 2465 ASV dolārus.

Azarudīna mājas atrodas Bombejas graustu rajonā, netālu no vietas, kur tika uzņemta filma, taču viņa miteklis tika izdemolēts, un tagad viņš nakšņojot zem brezenta loksnes kopā ar tēvu, kurš cieš no tuberkulozes.  Kā paziņojis Azarudīna tēvs Muhameds Ismails, naudas  vairs neesot atlicis, tā visa iztērēta, lai mēģinātu viņu izārstēt. Viņš arī uzsvēris, ka filmas veidotāji paziņojuši par īpašu fondu, kur glabātos nauda viņa dēlam, taču paši viņi par to neesot informēti.

Savukārt filmu kompānija "Fox Searchlights" apgalvo, ja jauno aktieru labklājība vienmēr bijusi prioritāte visiem, kas strādājuši pie "Graustu miljonāra", līdz ar to par 30 dienu darbu bērniem esot samaksāta trīskārša vietējā pieaugušā alga, turklāt nodibināts fonds viņu tālākai dzīves apstākļu uzlabošanai. Tāpat direktors Denijs Boils norādījis, ka tieši ar filmas veidotāju gādību abi bērni beidzot sākuši apmeklēt skolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja