Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Saruna muzejā: Tatjanai Sutai – 90

Sestdien, 20. aprīlī, plkst. 15 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs un mākslas zinātniece Nataļja Jevsejeva aicina uz Sarunu muzejā izstādē Skatuve. Mūzika. Deja., informēja Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva. Saruna veltīta pazīstamajai personībai Latvijas kultūras dzīvē – baleta māksliniecei, mākslas vēsturniecei, TV žurnālistei, rakstniecei un pedagoģei Tatjanai Sutai.

Skatuve, mūzika un balets ir tas, kas vienoja radošo ģimeni – Romanu Sutu, Aleksandru Beļcovu un abu mākslinieku meitu Tatjanu Sutu. Romans Suta savas radošās karjeras laikā kā scenogrāfs veidoja noformējumu daudziem operas, baleta un teātra uzvedumiem. Aleksandra Beļcova portretēja baleta un operas māksliniekus, aktierus un režisorus, kuru lielākā daļa bija viņas tuvi draugi un paziņas. Savukārt Tatjana Suta pirms veiksmīgas mākslas vēsturnieces karjeras sākšanas ilgstošus gadus dejoja Rīgas baleta trupā. Mūzika ģimenes dzīvoklī skanēja bieži, īpaši tad, kad savas mūziķes gaitas uzsāka Tatjanas meita čelliste Inga Suta.

Tatjanas Sutas dzīvesstāsts nevienu nevar atstāt vienaldzīgu: dzimusī Parīzē, viņa bija 1920.–1930. gadu Latvijas modernās mākslas dzīves lieciniece un atspoguļotāja visa sava mūža laikā. Dejoja uz Liepājas un Rīgas operas un baleta teātra skatuves. Daudzu publikāciju un izdevumu autore, populāru TV kultūras un mākslas raidījumu vadītāja un redaktore, sabiedrībā cienīta mākslas eksperte. Sava likteņa līkločus un peripetijas Taņa, būdama izcila stāstītāja, aprakstīja grāmatās un rakstos, tomēr tik un tā dažas biogrāfijas epizodes palika "aiz kadra".

Šogad, 28. martā, Tatjanai Sutai apritētu 90 gadi. Par godu šai jubilejai Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs sarīkojis īpašu izstādi-veltījumu, kura gleznās, vēstulēs un fotogrāfijās stāsta par šo neordināro, daudzpusīgo un talantīgo sievieti. Kāda ir bijusi Tatjana Suta ģimenes lokā, kādu viņu pazīst draugi un kolēģi, kādu viņu atceras skatītāji un Latvijas Kultūras akadēmijas studenti, kuriem tika lasītas lekcijas mākslas vēsturē? Vai kļūt par baletdejotāju ir bijis mazās Taņas bērnības sapnis? Kāpēc viņas karjera baletā nevarēja realizēties pilnībā? Kādu dzīves aicinājumu Tatjana Suta sev ir izvēlējusies? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem Sarunas dalībnieki gūs atbildes, piedaloties ekskursijā ar izstādes kuratori Nataļju Jevsejevu vēsturiskajā dzīvoklī, kur Sutu ģimene dzīvojusi kopš 1935. gada. Muzejs piedāvā skatītājiem iespēju saskarties gan ar Tatjanas Sutas personības maģiju, gan ar baleta un teātra pasauli, kādu to var iepazīt caur Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas gleznojumiem un zīmējumiem.

Otrā Saruna muzejā (krievu valodā) notiks 1. jūnijā plkst. 15, kad mākslas zinātniece Nataļja Jevsejeva stāstīs par Tatjanas Sutas neparasto, notikumu pilno likteni.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – 1,50 Ls; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 0,50 Ls).

Izstāde skatāma līdz 12. oktobrim.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājaslapā:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja