Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Ko darīt ar maniakiem?

Kārtējā bērna pazušana un slepkavība atkal uzjundījusi diskusiju – ko darīt ar maniakiem? Atbildīgas valsts amatpersonas, izmantojot sabiedrības sašutumu, atkal cenšas izcelties ar oriģināliem piedāvājumiem. L. Mūrniece (JL deputāte) – Latvijā ir jāatjauno nāvessods. It kā nesaprastu, ka Latvija nekad nebūs vienīgā valsts Eiropā, kas izpilda nāvessodus.

I. Godmanis (iekšlietu ministrs) – zvērinātiem recidīvistiem jānēsā speciāla rokassprādze, lai policija varētu kontrolēt viņu atrašanās vietu ar īpašu signālu. It kā nesaprastu, ka bez attiecīgas likumdošanas (administratīvā uzraudzība) tas nav iespējams.Pirms gada, kad Liepājā atkritumu konteinerā tika atrasts izvarots un noslepkavots iepriekšējā bērna līķis, POA “Saskaņas Centrs” frakcija piedāvāja valstī atjaunot administratīvo uzraudzību. Nelabojamiem recidīvistiem tiek noteikta policijas kontrole dzīves vietā ar regulāru reģistrāciju policijas iecirknī, ar aizliegumu apmeklēt noteiktas vietas un tuvoties noteiktām personām, ar ierobežojumiem izbraukt no dzīvesvietas. Šie ierobežojumi ietvertu arī Godmaņa “rokassprādzes”. Uzraudzības mērķis – nepazaudēt recidīvistus no policijas redzesloka un likt viņiem justies kontrolētiem. Pārkāpumu gadījumā - atgriešanās cietumā. Šo priekšlikumu pozitīvi vērtēja tiesneši, bet noraidīja valdība un Saeimas vairākums – valstij neesot naudas šādai pastiprinātai kontrolei.Toreiz L. Mūrnieces kundze un I. Godmaņa kungs klusēja. Nu ko, Liepājas maniakam ir pievienojies Inčukalna maniaks, un abas augstās amatpersonas vairs nevēlas klusēt. Diemžēl viņu priekšlikumi ir domāti publikas ausīm, ne reāliem likumdošanas aktiem. Ir pēdējais laiks atgriezties pie idejas par recidīvistu un maniaku pastiprinātas uzraudzības, jo nekas jauns šeit nav jāizdomā un bērnu dzīvības nav samērojamas ar ietaupīto valsts naudu. Lai īstenotu šo priekšlikumu, ir nepieciešami grozījumi vairākos likumos:

  • Latvijas Sodu izpildes likumā jāiekļauj normas par cietumsodu izcietušo personu administratīvo uzraudzību pēc   soda izciešanas pēc cietuma administrācijas vai Valsts policijas priekšlikuma;
  • Krimināllikumā un Administratīvo pārkāpumu kodeksā jānosaka atbildība par noteikto ierobežojumu pārkāpšanu;
  • kontrole par atbrīvoto recidīvistu uzvedību jāuzdod Valsts probācijas dienestam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja