Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Maskavā atklāts Rema Kolhāsa projektētais laikmetīgās mākslas muzejs Garāža

Gorkija parkā Maskavā atklāts laikmetīgās mākslas muzejs Garāža, kas pieder oligarha Romāna Abramoviča dzīvesbiedres Darjas Žukovas vadītajam mākslas attīstības un atbalsta fondam Iris.

Par muzeja jauno mājvietu kļuvusi 1968. gadā uzbūvētā restorāna Vremena goda/Gadalaiki ēka, kas pēdējos 20 gadus bijusi pamesta. Rekonstrukcijas projektu izstrādājis arhitekts Rems Kolhāss un viņa birojs OMA. Garāžas atvēršana kļuvusi par tikpat nozīmīgu notikumu mūsdienu kultūras un dzīvesstila pasaulē kā mākslas centra Fondation Louis Vuitton atklāšana Parīzē pērn oktobrī un mākslas kompleksa Fondazione Prada atklāšana Milānā šā gada maijā.

Par spīti sankciju karam, svinības Garāžā pagājušās nedēļas nogalē apmeklēja mākslinieks Džefs Kūnss, mākslas dīleris Lerijs Gagosjans, kolekcionārs Fransuā Pino, režisori Džordžs Lūkass un Vudijs Allens (viņš atļaujas ignorēt pat Oskaru pasniegšanas ceremoniju, tomēr Maskavā ieradās), kinoproducents Hārvijs Veinšteins, modes dizainere un kolekcionāre Mjuča Prada, dizainere Stella Makartnija, kā arī aktiera Leonardo di Kaprio māte Irmelīne Indenbirkene.

Kritiķi augstu novērtējuši Rema Kolhāsa projektu, kurā viņš rūpīgi restaurējis padomju modernisma mantojumu un atgādinājis par 60. gadu utopijām. Šī tēma atspoguļojas muzeja darbībā – jau pirmajos izstāžu projektos tas pievēršas sociālisma pagātnes pētījumiem. Pasaules elpu Garāžā ienes globālo zvaigžņu Rirkrita Tiravanijas un Jajoi Kusamas izstādes. Kopumā pašlaik skatāmas astoņas ekspozīcijas.

Muzejs veic nopietnu zinātnisko un pētniecisko darbību, piedāvā izglītības programmas un nodarbojas ar mākslas grāmatu izdevniecību. Garāžā ir piecas lielas izstāžu zāles, bibliotēka, projektu telpa, lekciju zāles, bērnu istaba, kafejnīca un veikals.

No ārpuses muzejs atgādina konteineru – ēkas fasāde, kas veidota no daļēji caurspīdīga polikarbonāta, piepacelta divu metru augstumā virs zemes un vizuāli savieno objektu ar parku. Fasādes paneļi vertikāli paceļas virs jumta terases un atklāj muzeja ātrija telpu. Garāžas veidotāji cer, ka šis unikālais siluets jau drīz būs atpazīstams visā pasaulē.

Informācija – www.garageccc.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja