Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Nacisms, masu kapi un ministres demisija 2

 Reģu traģēdija ir izraisījusi plašas diskusijas sabiedrībā. Paldies Dievam, diskusija kļūst plašāka un arvien mazāk ir cilvēku, kuri traģēdijas sakarā runā par ugunsdrošību un citiem, manuprāt, ne pašiem nozīmīgākajiem nelaimes cēloņiem. Šodien Dienā ir lielisks Birutas Grāves un Māra Grāvja raksts par valsts attieksmi pret cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem.

Es priecājos, ka šajā rakstā autori ir pateikuši to, ko es mēģināju pateikt savā blogā vakar. Arī šodien es neatsakos no saviem vārdiem par valsts "nacistisko" attieksmi pret cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem. Šķiet raksta autori domā līdzīgi.

Ievietoju arī šeit pāris fragmentus no Birutas Grāves un Māra Grāvja raksta.

"Nu reiz ir pienācis laiks, kad sabiedrības uzmanība ir pievērsta cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem, jo Alsungā notikusi šausmīga traģēdija. Arī valdība sarosījusies palīdzēt Alsungas aprūpes centra klientiem un to radiniekiem. Labklājības ministre D.Staķes kundze apsolīja, ka vainīgie šajā traģēdijā tiks atrasti. Arī Biedrība Rīgas pilsētas "Rūpju bērns" uzskata, ka vainīgie ir jāmeklē, tikai pavisam citā vietā — nevis Alsungā, bet Rīgā, kaut kur starp Skolas ielu 28 un Brīvības bulvāri 36.

Šķiet, ka dzīvojam civilizētā valstī, kur rūpes par cilvēkiem ir pirmajā vietā. Bet vai tā tiešām ir? Vai tik tiešām valsts rūpējas par cilvēkiem, it īpaši par tiem, kuriem palīdzība ir vairāk nepieciešama, kamēr viņi vēl dzīvi? [..]

Visā pasaulē atsakās no lielām institūcijām cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem un pāriet uz alternatīvās aprūpes pakalpojumiem — veido aprūpes un nodarbinātības centrus, darbnīcas, grupu dzīvokļus un citus pakalpojumus, lai cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem dzīvotu pēc iespējas tuvāk sabiedrībai, lai viņi varētu strādāt, mācīties, mīlēt, attīstīties un piedalīties sabiedrības aktivitātēs. Viņi uztver cilvēkus ar garīgās attīstības traucējumiem kā līdzvērtīgus sabiedrības locekļus.

Vai pie mums arī domā par cilvēcisku apstākļu radīšanu cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem? Ļoti jāšaubās. Vairākums cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem ir 1. un 2.grupas invalīdi no bērnības, kuriem pēc likuma pienākas pabalsts 50 latu mēnesī. Jālūdz ministres kundzi un ierēdņus izskaidrot, kā lai cilvēcīgi izdzīvo par šiem līdzekļiem, kā lai nomaksā dzīvesvietu, paēd, samaksā par zālēm un vēl integrējas sabiedrībā? Nepamatota liekas ministrijas iecere kaut kad nākotnē palielināt pabalstu līdz 100 latiem. Kāpēc līdz 100 latiem, ja jau šodien iztikas minimums daudzkārt pārsniedz šo summu? Rūpes par šiem cilvēkiem ir atstātas uz vecāku, radinieku un tuvinieku pleciem. Kādas tuviniekiem ir iespējas?"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja