Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Osta kā draugs, nevis bieds

Kad saka, osta Rīgai un Latvijai ir tas pats, kas nafta Norvēģijai, es iebilstu. Protams, nevar izlikties neredzam tās pozitīvo ietekmi uz ekonomiku, taču novērtējumam jābūt objektīvam un ilgtermiņa, nevis vienpusēji pārspīlētam. Jau esmu teicis - osta Rīgā nav nekas unikāls, tās ir daudzās šā reģiona pilsētās, tā nav un arī nekad nebūs mūsu konkurētspējas vienīgā atslēga. Taču visnotaļ īpaša vieta gan, galvenokārt jau Daugavas lejteces iedzīvotājiem.

Viņos neredz cerības par sadarbību, viņi jūtas kā situācijas ķīlnieki. Mājas ir tā vieta, kur jāvalda drošības sajūtai, taču viņi par savējām ir noraizējušies. Tas tāpēc, ka osta brīžiem uzvedas kā valsts valstī, bet Rīgas domē viņu teiktais pazūd birokrātu kabinetos. Tāpēc, ka daudzkārtējie mēģinājumi uzsākt uz dialogu beigušies bez rezultāta. No viņiem tikai ņem, pretī neko nedodot.

Es atsaucos aicinājumam satikies, tāpat kā daudzu citu partiju pārstāvji, bet ostas karalis Šlesera kungs nebija ieradies. Ārgaļa kungs bija devies uz teātri, savā vietā deleģējot Makarova kungu. Arī pašam Rīgas mēram Jānim Birkam tobrīd acīmredzot bija kas svarīgāks darāms. Bet mēs satikāmies, un, manuprāt, situācijai ir risinājums. Abpusēji izdevīgs.

Pirmkārt, beidzot normatīvajos aktos ir skaidri jānosaka principi un kritēriji, pēc kādiem veidojas Rīgas brīvostas iemaksas galvaspilsētas budžetā, kā arī tas, cik no šīs naudas tiek ieguldīta tieši šīs konkrētās Daugavas lejteces teritorijas labiekārtošanai. Manuprāt, ostai katru gadu būtu nopietni jāinvestē šajā apkārtnē, likvidējot graustus, sakopjot parkus, ierīkojot sporta laukumus un aktīvās atpūtas centrus, renovējot kultūras un izglītības iestādes u.tml. Ja brīvostas pārvaldes pretarguments ir tas, ka tās vienīgā iespējamā atbalsta forma ir pirkt reklāmas laukumus, domāju, ka labāku vietu, kā Ziemeļblāzmas kultūras pili grūti iedomāties. Ticu, ka gaumīgi noformētai tai neiebilstu arī vietējās apkārtnes iedzīvotāji. Tas apliecinātu patiesas ostas rūpes par iedzīvotājiem. Tā būtu draudzīga kaimiņu būšana. Korporatīvi sociālā atbildība ir plaši populāra prakse, bet te patlaban nekas tamlīdzīgs nenotiek.

Otrkārt, diskusijā pārliecinājos, ka brīvostas pārvaldē ir nepieciešamas reformas. Tās iesāka Einara Repšes valdība, par to samaksājot ar savu pastāvēšanu. Bet iedzīvotāji nav apmierināti. Viņi prasa sakārtotu ostu, kas attīstās. Prasa caurskatāmību, atbildību, godīgumu, samērīgus atalgojumus un atvērtību. Pirmajā vietā jābūt cilvēkam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja