Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Fontaine Festival Liepājā. Rokenrola karaļvalsts

_Fontaine Festival _Liepājā varētu notikt visu cauru gadu, ja vien kāds tik ilgi spētu turēt.

Pirms daudziem gadiem, kopā ar latviešu grupu The Hobos viesojoties Kopenhāgenā pie tolaik vēl tur dzīvojošā dāņa Luija Fonteina (īstajā vārdā Stīna Lorenca), man bija iespēja apskatīt viņa tagad izveidotās izklaides jeb rokenrola karaļvalsts miniatūru modeli. Pamatīgā telpā ar augstiem griestiem bija iebūvēta tāda kā pasaku pilsētiņa no koka vairākos ar kāpnēm savienotos līmeņos, kur bija neskaitāmas istabas, virtuves un palīgtelpas, – viss bezrūpīgai dzīvei nepieciešamais. Kaut ko tādu pirms tam bija nācies redzēt tikai paša bērnībā zīmētajos savas sapņu mājas plānos.

Tagad Luijs Fonteins jau sen dzīvo Liepājā, kur pakāpeniski paplašina savu darbību jeb īsteno iepriekšminētās pilsētiņas modeli dzīvē. Vispirms viņš atvēra viesnīcu vienā vecā koka mājā, tad blakus otrā, trešajā… Pēc tam tika izveidots klubs Fontaine Palace – joprojām noturīgākais roka templis Latvijā (tur nekad neskanēs plaša patēriņa deju mūzika, kas Stīnam riebjas) ar pamatīgu skatuvi, kvalitatīvu skaņas aparatūru un – kas svarīgi mūziķu ērtībai – labiekārtotām aizkulišu telpām. Vienā kluba spārnā izvietots ātrās ēdināšanas uzņēmums Delisnack, kas, pateicoties tādai, šķiet, nereālai kombinācijai kā kvalitāte un draudzīgas cenas, jau izpleties un atvēris vairākas populāras filiāles – Jelgavā, Daugavpilī un divas Rīgā.

Teritorija vienmēr gatava

Kad norobežotā teritorijā ap klubu pirms desmit gadiem notika pirmais Fontaine Festival, tur slējās vēl neapgūta daudzstāvu padomju laiku birokrātisko struktūru blokmāja, kas tagad jau pārbūvēta par viesnīcu Fontaine Royal – nevis tik gaumīgi gaišu un sterilu, ka bail pieskarties sienām, kādas parasti ir viesnīcas, bet spocīgi rokenrolīgu un demokrātisku, ar kokā grebtām antīku mēbeļu imitācijām, intīmi pieticīgām gaismām, tumšiem aizkariem, zeltītiem durvju kliņķiem un pakaramajiem. Laika gaitā paplašinājies arī klubs – līdzās galvenajai un apakšstāva zālei tagad ir izbūvēta vēl viena ar nosaukumu Acropolis. Lielajā viesnīcā darbojas arī Prison Bar, tās pagalmā – pamatīga brīvdabas skatuve Gipsy Camp, kur regulāri notiek koncerti vasaras sezonā.

Faktiski teritorija festivālam ar vairākām skatuvēm tagad ir gatava visu laiku, un nav viss jāīrē vai jābūvē katru reizi no jauna, lai pēc festivāla atkal jauktu nost un atstātu vietu tukšu. Līdz ar to arī biļete iepriekšpārdošanā maksā tikai astoņus eiro. Tāpat ēdināšanas un dzirdīšanas sistēma darbojas bez apstājas – atliek tikai noteikt datumus, nožogot teritoriju un uzaicināt grupas.

Šogad Fontaine Festival ar apakšnosaukumu Rock Dat Boat (saimnieks iegādājies arī kuģi) notiks no 12. līdz 14. augustam. Stīns Lorencs pats ir mūziķis – ģitārists, dziedātājs un autors –, kurš neieredz kaverversiju izpildītājus un ir ierakstījis vairākus oriģinālalbumus. Viņa dzīvā uzstāšanās ir rokenrola šovs vārda tiešākajā nozīmē – no turienes arī izpratne, kādai jābūt īstai rokmūzikas karaļvalstij, ko viņš izveidojis Liepājā.

Mehāniskā bungmašīna

Stīns Lorencs jau 90. gados parūpējies arī par kaut ko unikālu, izveidojot mehānisku ar tvaiku darbināmu bungmašīnu. Ideja par to radusies jaunībā, kad viņš strādājis sava tēva santehnikas rūpnīcā. 1997. gadā Stīns to sāka būvēt, un viņa cienītājiem reiz jau ir nācies to redzēt darbībā festivālā Sinepes un medus – skats bija patiešām iespaidīgs un pat biedējošs, ka cilvēks kaut ko tādu var ne vien izdomāt, bet arī dabūt gatavu. Aparāts ilgus gadus stāvēja izjaukts un šāgada festivālā atkal tiks darbināts, turklāt nevis vienā, bet sešos pusstundu garos koncertos jeb seansos (Louie Fontaine & His Fabulous Beat Machine) abās festivāla dienās kluba Fontaine Palace telpās, jo šo milzīgo ritma mašīnu nevar tik viegli ne salikt, ne pārvietot vai izjaukt. Festivāla saimnieks uzstāsies arī duetā ar latviešu ģitāristu Egonu Kronbergu – projekta nosaukums ir Lorenz- Kronberg Band, un to varēs dzirdēt uz Acropolis skatuves. Turpat uzstāsies Ainars Virga ar Rock Jam.

Pārējās festivāla grupas uzstāsies uz kādas no pārējām iepriekšminētajām skatuvēm. Uz brīvdabas skatuves Gipsy Camp muzicēs Iļģi, Pienvedēja piedzīvojumi, Jauno Jāņu orķestris, Howling Owl, Ozols, The Big Bluff, Skyforger, itāļu rokgrupa Helligators un Lara Snow – elektropops no Izraēlas. Prison Bar notiks tikai daži koncerti, un tur būs mazāki sastāvi – dueti Hipstokrātija, Tehnikums un Z Quest – neatkarīgais elektroroks no Izraēlas.

Fontaine Rock Festival Liepājā 12.–13.VIII Biļetes Biļešu servisa tīklā un www.ticketshop.lv EUR 8

Vairāk informācijas par festivāla programmu www.fontainefestival.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja