Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Manowar. Bez cīņas nav uzvaras

Skandināvu vikingu metāla priekšgājēja – amerikāņu grupa Manowar – pirmo reizi spēlēs Latvijā, kur pazīstama un gaidīta jau 30 gadu

Koncertzāles Palladium sienām Manowar koncerts būs nopietns pārbaudījums, jo mūziķi tikuši Ginesa rekordu grāmatā kā pasaules skaļākā koncertgrupa. Pirmo reizi, pārspējot Led Zeppelin, Deep Purple un The Who, viņi šādu rekordu sasnieguši 1984. gadā un vēlāk to divas reizes arī labojuši pagājušajā desmitgadē pēc tam, kad priekšā bija pabijuši Motörhead, Leftfield, Hanson (šis kolektīvs gan ne dalībnieku snieguma, bet publikas histērisko kliedzienu dēļ) un Gallows. Pēdējā oficiālā rekordiste bijusi grupa Kiss 2009. gadā, jo Ginesa rekordu grāmata šāda veida sasniegumus vairs neatzīmē, lai tai šajā saudzīgajā pasaulē nepiesietu dzirdes bojāšanas reklamēšanu. 2012. gadā par skaļākajām atzītas jau citas grupas – Swans, Sunn O un My Bloody Valentine –, no kuru skaļuma cilvēki koncertos ģībst un pat vemj, savukārt Manowar atradusi citu veidu, kā atkal iekļūt Ginesa rekordu grāmatā, – 2008. gadā Bulgārijā tā nospēlējusi visgarāko heavy metal koncertu, kas ildzis piecas stundas un vienu minūti.

Grūti spriest par citām zemēm, bet vismaz Latvijā Manowar bija grupa, ar kuru klausītāji iepazina par Black Sabbath un Deep Purple nosacīti smagāku mūziku – ar to ierakstiem kasetēs vidusskolēni apmainījās jau 80. gadu vidū, kad par vēlāk kulta statusu iemantojušo Metallica šeit vēl neviens neko nezināja.

Bass, sirēna un teicējs

Heavy Metal grupa Manowar radusies Ņujorkas štata pilsētiņā Oburnā 1980. gadā, Black Sabbath turnejas Heaven and Hell pirotehniķim un basu skaņas pārraudzītājam Džojam de Maijo satiekot ģitāristu Rosu Frīdmenu jeb Ross The Boss, kuram bija pieredze vienā no pirmajām pankgrupām The Dictators, ar kuru viņš muzicē no 1973. gada līdz pat mūsdienām, bet no Manowar jau sen izmests, jo līderim basistam Džojam tomēr nav licies gana labs. Par vokālistu tika izraudzīts Ēriks Adamss, Džoja skolas biedrs, kuram noteikti būtu izredzes dabūt darbu arī senākos gadsimtos, kad tehniskās sirēnas vēl nebija izgudrotas un briesmu gadījumos pārējos varēja brīdināt vien ar skaļu cilvēka kliedzienu.

Debijas albums Battle Hymns iznāca 1982. gadā. Teicēja lomā dziesmā Dark Avenger bija slavenais aktieris, režisors un rakstnieks Orsons Velss, kurš piedalījies grupas ierakstos arī turpmāk. Albuma tituldziesmā, kā kārtīgā cīņu himnā nākas, Ēriks izkliedz darbību, kas ir pati galvenā, dodoties cīņā: "Kill, kill!!!", viņam piebalso vīru koris, un seko uzvara ("Victory, victory"). Grupa devās pirmajā turnejā un ieguva fanus arī Eiropā, un uzreiz pēc atgriešanās mājās ķērās pie otrā albuma rakstīšanas. Ansamblis turpināja iesākto skandināvu mitoloģijā balstīto cīņas gara atmosfēras uzturēšanu, kļūstot par vēlāk tieši Skandināvijā, it īpaši Norvēģijā, uzplaukušā vikingu metāla priekšgājējiem.

Nerūsējošais tērauds der

Grupas pazīstamākais un visvairāk pārdotais albums Kings of Metal iznāca 1988. gadā. Manowar mūziķi ir tādi perfekcionisti, ka divus savus 80. gadu albumus ierakstījuši atkārtoti, uzskatot, ka ar modernām tehnoloģijām var sasniegt labāku rezultātu. Battle Hymns MMXI iznāca 2010., Kings of Metal MMXIV – 2013. gadā.

Pēdējo albumu ar jaunu materiālu – The Lord of Steel – viņi izdevuši 2012. gadā. Pērn mākslinieki paziņoja, ka sacer jaunas dziesmas, taču šajā ziemā solītais albums joprojām nav iznācis.

Rīgas koncerts iekļauts turnejā Gods and Kings World Tour, tās nosaukums nav pārsteidzošs, jo Manowar dalībnieki tikuši dēvēti par dieviem, karaļiem, kareivjiem un metāla mūzikas glābējiem. Grupas oficiālajā mājaslapā lasāms citāts: "Esmu gatavs mirt metāla mūzikas dēļ. Vai tu esi?" Tas pieder Manowar dibinātājam Džojam de Maijo, kurš grupā spēlē taustiņinstrumentus un klasisko ģitāru. Mēnesi pēc Rīgas koncerta viņš svinēs 62. dzimšanas dienu. Soloģitāru kopš 1994. gada spēlē Karls Logans. Speciāli grupas sitaminstrumentālistam esot izveidota īpaša bungu sistēma no nerūsējošā tērauda, jo parastās bungas nevarētu izturēt pat vienu Manowar koncertu. Tagad grupas bundzinieks ir Donijs Hamziks, kurš pirmajā turnejā stājās intensīvo koncertu grafiku neizturējušā oriģinālā bundzinieka vietā, bet drīz vien no grupas aizgāja, lai atkal atgrieztos 2009. gadā.

Manowar
Klubā Palladium Rīga 9.II plkst. 19
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 65 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja