Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Rhye. Mīlēt ir ļoti vīrišķīgi

No maiguma nav jābaidās. Trešdien, 19. augustā, Viļņā uzstāsies Losandželosas grupa Rhye. Šī ir unikāla iespēja dzirdēt tās elēģiskās, sievišķīgās dziesmas, kuras sacer un izpilda vīrieši

Pirmo reizi dueta Rhye mūzika satrauca klausītāju prātus 2012. gada sākumā, kad internetā parādījās šķietami anonīmās grupas ieraksti. Visi bija pārliecināti, ka Rhye balss – "šis kontralts, savaldīgs augšējā reģistrā, silts un valdzinošs zemajā, dūmakains pārejas posmos" – pieder sievietei. Aizdomās tika turēta pat leģendārā prīma Šadē. Vai tiešām viņa nolēmusi sadarboties ar Londonas trio The xx un Ņujorkas diskogrupu Hercules & Love Affair? Tādas bija kritiķu un blogeru versijas, taču drīz noskaidrojās patiesība par Rhye dalībnieku identitāti, kuru neviens nebija slēpis.

Apvienības Rhye deklarētā dzīvesvieta ir Losandželosa, taču abu mākslinieku saknes ir meklējamas citur. Producents un dziesmu autors Robins Hannibals ir no Kopenhāgenas, multiinstrumentālists un vokālists Maikls (Maiks) Milošs – no Toronto. Fotografēties viņiem nepatīk joprojām, visbiežāk attēlos abi redzami, aizseguši seju.

"Es nemaz nedziedu tik augstā balsī," uzsver Maiks Milošs. "Toms Jorks no Radiohead spēj dziedāt daudz augstāk nekā es. Es vienkārši dziedu maigi, un cilvēkus tas mulsina – tieši šis maigums. Manai balsij nav raksturīgs raupjš tonis, tāpēc daudziem šāds vokāls šķiet sievišķīgs. Mūsdienās mūzika tiek pārmērīgi, agresīvi un perversi seksualizēta. Tas ir nomācoši, jo cilvēki nav tādi, viņiem ir svarīgas cita veida attiecības. Maigums, intimitāte, sajūta, ka viņi mīl un ir mīlēti," uzsver Rhye vokālists.

"Kino, televīzija un mūzika ir izdarījusi daudz, lai uzturētu stereotipu, kas ir vīrišķīgs un sievišķīgs, jo tas palīdz iedalīt, kategorizēt cilvēkus un mērķēt produktus dažādām grupām," saka Maiks Milošs. "Amerika uzbāžas ar ideju, ka vīriešiem ir jābūt muskuļotiem un masīviem. Es nedomāju, ka vajadzētu dzīvot šādu stereotipu varā. Būt iejūtīgam, godīgam, rūpīgam un mīlošam ir daudz vīrišķīgāk nekā būt spējīgam cilāt svarus un staigāt apspīlētā kreklā. Mīlēt kādu ir ļoti vīrišķīgi." Maiks Milošs to apliecina, mīlot sievu Aleksu.

Maiks Milošs izdevis četrus soloalbumus, arī Robinam Hannibalam ir bijuši vairāki projekti, nozīmīgākie no tiem ir Quadron (fanu vidū ir Prinss, Džejs Zī, Marks Ronsons, Adele un Farels Viljamss) un Boom Clap Bachelors. Grupas Rhye pirmajā un pagaidām vienīgajā albumā Woman (2013) ir desmit melodiski un ritmiski perfektu dziesmu, katra no tām ir erotisks stāsts par iemīlēšanos Losandželosas sievietēs. Rhye spēlē lirisku, romantisku, graciozu soulmūziku, R&B, 80. gados iecienīto soft pop un disko. Albums ierakstīts Robina Hannibala guļamistabā Losandželosā, taču tajā izmantotas ne tikai elektroniskās ierīces, bet arī koka un metāla pūšaminstrumenti un stīgu instrumenti. Var labi dzirdēt, kā Maika Miloša balss iesaistās dialogā ar klarneti un saksofonu. Patīkami, ka dueta dalībnieki nav snobi. Robins Hannibals neslēpj: "Mūzika, kuru mēs ar Maiku uzskatām par dvēselisku, nav tikai Aretas Frenklinas un Reja Čārlza izpildīta. Tās varētu būt arī Fila Kolinsa un Stinga dziesmas."

Rhye mūzika ir oda sajūtām, lielā mērā tās ir dziesmas par seksu kā garīgu, ne tikai fizisku pieredzi. "Sajūsma, dievināšana, mīlestība," dueta daiļrades trīs vaļus raksturo Maiks Milošs. Savā mākslā Rhye reabilitē trauslu emocionalitāti, sirds šķīstumu un maksimāli distancējas no mūsdienu estrādes hiperseksualitātes un pornodiskursa, kuru propagandē lielākās popzvaigznes. Rhye mūziķi ir "jaunās intimitātes" lakstīgalas līdzās dažiem citiem pieklusinātu kaislību apdziedātājiem – Džesijai Veirai, kura arī nesen uzstājās Lietuvā un par kuru KDi rakstīja 30. jūlijā, grupai The xx, Kendrikam Lamāram, Frenkam Oušenam, Toma Krella projektam How to Dress Well.

Grupa Rhye neuzstājas bieži. Viļņā notiks Eiropas turnejas atklāšanas koncerts. Ierašanās – obligāta.

Rhye
Klubā Loftas Viļņā 19.VIII plkst. 20
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 25–36
rhyemusic.com 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja