Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Amerikāņu čellistam Jojo Ma piešķirta Birgitas Nilsones balva

Amerikāņu čellists Jojo Ma izvēlēts par 2022. gada Birgitas Nilsones balvas laureātu. Viņš ir pirmais instrumentālists, kuram piešķirta šī godalga

Balvu pasniedz leģendārās zviedru operdziedātājas Birgitas Nilsones (1918–2005) dibinātais fonds. Laureāts saņem miljonu ASV dolāru – šis ir dāsnākais apbalvojums klasiskajā mūzikā. Uz to var pretendēt mākslinieki un institūcijas, kas ir devuši nozīmīgu ieguldījumu mūzikas attīstībā. Balva tiek pasniegta aptuveni reizi trijos gados. Par tās pirmo laureātu 2009. gadā kļuva dziedātājs un diriģents Plasido Domingo, kuru bija izraudzījusies pati Birgita Nilsone. Plasido Domingo bija viens no zviedru prīmas iecienītākajiem skatuves partneriem. Nākamos laureātus ieteica starptautiska ekspertu grupa, un uzvarētāju noteica Birgitas Nilsones fonda valdes locekļu balsojums. 2011. gadā balvu ieguva maestro Rikardo Muti, 2014. gadā – Vīnes filharmonijas orķestris, savukārt Birgitas Nilsones simtgadē 2018. gadā – dramatiskais soprāns Nīna Stemme.

Birgitas Nilsones fonda prezidente Susanne Rīdena, 17. maijā Birgitas Nilsones muzejā Zviedrijas dienvidu pilsētā Bostadā paziņojot šā gada balvas laureāta vārdu, uzsvēra: "Mūsdienu izaicinājumu pilnajā un pastāvīgi mainīgajā pasaulē, kad klasisko mūziku pārāk viegli ir atstumt malā un marginalizēt, Jojo Ma iemieso visu to, ko Birgita Nilsone vēlējās redzēt māksliniekā, kad viņa nodibināja šo balvu. Ar savu izcilo muzikalitāti, aizrautību un pašaizliedzību Jojo Ma palīdz mums iztēloties un veidot spēcīgāku sabiedrību un labāku nākotni. Viņa atbalsts nepārtraukti iedvesmo arvien jaunas mūziķu paaudzes. Jojo Ma ir ierakstījis svarīgu lappusi mūzikas vēsturē, un mēs priecājamies, ka rudenī varēsim viņu sveikt Zviedrijā, lai pasniegtu Birgitas Nilsones balvu."

Birgitas Nilsones fonda prezidente Susanne Rīdena paziņo 2022. gada Birgitas Nilsones balvas laureāta vārdu. Foto – Ulfs Stjernbo

Jojo Ma ir guvis atzinību kā spožs izpildītājs, jauno talantu atbalstītājs un aktīvs sociālo projektu iniciators. Partnerībā ar kopienām un organizācijām visā pasaulē mākslinieks īsteno programmas, kuru mērķis ir uzlabot dzīves kvalitāti un stiprināt sabiedrības pamatus, izmantojot kultūras instrumentus. Viņš ir pārliecināts, ka kultūra ir spējīga veicināt sapratni un uzticību. Mūzikā Jojo Ma neizvēlas tikai klasisko repertuāru, bet sadarbojas arī ar citu žanru pārstāvjiem no dažādām pasaules malām. Jojo Ma atskaņo XX un XXI gadsimta opusus, un viņam ir veltīti daudzu komponistu jaundarbi. Viņš ir ierakstījis vairāk nekā 100 albumu un ieguvis deviņpadsmit Grammy.

Apbalvošanas ceremonija notiks 18. oktobrī Stokholmas koncertzālē. Balvu čellistam pasniegs Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs. Svinīgajā koncertā, kurā tiks godināts Jojo Ma, klausītāji varēs iepazīt jaunos zviedru mūziķus, kuru vidū būs čelliste Amālija Stalheima un Birgitas Nilsones stipendijas saņēmējas soprāns Juhanna Valrota un mecosoprāns Emma Sventeliusa.

Ceremonijā piedalīsies slavenais zviedru soprāns Marija Bengtsone, Stokholmas Karaliskais filharmonijas orķestris, Zviedrijas Karaliskās operas koris, diriģents Patriks Ringborgs, kā arī diriģenta Kaspara Putniņa vadītais Zviedrijas Radio koris. Biļetes var iegādāties konserthuset.se. Savukārt pašu Jojo Ma Stokholmas koncertzālē varēs dzirdēt 16. oktobrī – kopā ar Stokholmas Karalisko filharmonijas orķestri un diriģentu Alanu Gilbertu viņš atskaņos Antonīna Dvoržāka Čellkoncertu. Šajā vakarā skanēs arī Hektora Berlioza Fantastiskā simfonija.

Informācija: www.yo-yoma.com, www.birgitnilsson.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja