Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Artis Sīmanis. Latvijas saksofonizētājs

Artis Sīmanis savu jubileju svin īpašā koncertā "Meistari un mācekļi"

Uz krēsla saksofons, bet uz galda mācību grāmata vadības zinībās. Tā mūs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektora kabinetā sagaida saksofonists Artis Sīmanis, kurš 22 darba gados izskolojis daudzus jaunos talantus, iekopis saksofonu kvartetu tradīciju Latvijā, izveidojis starptautisku festivālu Saxophonia un rosina latviešu komponistus rakstīt saksofonam. Drīz noslēgsies viņa pirmā sezona jaunajā rektora amatā. Šis ir arī viņa piecdesmitās jubilejas gads, ko kolēģi un audzēkņi nolēmuši atzīmēt īpašā koncertā Meistari un mācekļi, ko Latvijas Mūzikas akadēmijā 14.maijā pie orķestra Sinfonia concertante diriģenta pults vadīs Andris Vecumnieks. Tajā muzicēs gan A.Sīmaņa izskolotie mūziķi - Vita Stiģe, Arvīds Kazlausks, Oskars Petrauskis, gan jubilārs paša izveidotā Rīgas saksofonu kvarteta sastāvā.

"Nosaukums nav īsti pareizs, jo tie jau vairs nav nekādi mācekļi. Tie ir meistari, vēl labāki nekā es," Artis Sīmanis koriģē. Pirms tam A.Sīmanis jau spēlējis arī tieši savā dzimšanas dienā 25.aprīlī Rīgas Domā, kopā ar ērģelnieci Kristīni Adamaiti un jauno soprānu Guntu Davidčuku pirmatskaņojot Ērika Ešenvalda Dāvida dziesmu. Arī gaidāmajā vakarā būs pirmatskaņojums, jo Romualds Jermaks uzrakstījis saksofona koncertu. A.Sīmanis bieži spēlē latviešu mūziku un daudzus komponistus rosinājis rakstīt šim instrumentam. Kad tikko sācis savu darbību, "visi saksofonisti bija džezisti un nespēlēja latviešu komponistu mūziku. Bija tikai daži atsevišķi skaņdarbi - izņēmumi, kā Ģederta Ramana skaņdarbs saksofonam un stīgu orķestrim".

Kopš 1986.gada strādājot par pedagogu un iekopjot Latvijā profesionālo augstāko izglītību saksofona spēlē, viņš audzēkņus nav saskaitījis, taču rezultāts ir acīmredzams: ik mūzikas skolā strādā kāds no viņa bijušajiem audzēkņiem. Viņš izveidoja pirmo saksofonu kvartetu, kurā vēl joprojām spēlē kopā ar paša izskolotajiem talantiem, un nu jau šādu ansambļu pilna ir visa Latvija un Madonā notiek pat saksofonu kvartetu festivāli. Festivāls Saxophonia, kas sākās kā starptautisks saksofonistu saiets, izvērties arī par arēnu jaunai latviešu mūzikai. Jau pirmais tam rakstītais lielopuss - Riharda Dubras oratorija - guva laikraksta Diena gada balvu kultūrā. Nākamo lieldarbu raksta Ēriks Ešenvalds.

Tikko klajā nācis arī latviešu mūzikas disks saksofonam ar ērģelēm, ko A.Sīmanis un K.Adamaite nosaukuši viņiem komponētā R.Dubras koncerta Cantus Orationis vārdā. Šo koncertu abi šoziem spēlējuši turnejā ASV un pagājušonedēļ arī Polijā. "Tas visur ļoti patīk klausītājiem," priecājas jubilārs, kurš Bidgoščas konservatorijā sniedzis meistarklases, koncertējis un apspriedis augstskolu sadarbību. "Dzīvā māksla ir tā, kas satuvina un ļauj ar citām acīm uzlūkot arī administratora darbu," A.Sīmanis paskaidro. Kopā ar bijušajiem audzēkņiem, šodienas pedagogiem, viņš šogad viesojies arī Dublinas konservatorijā un nu vēlas attīstīt augstskolu kopīgus projektus. "Vienu no šādiem plāniem tikko apspriedām Maskavas, Pēterburgas un Baltijas mūzikas augstskolu rektoru konferencē Rīgā - iespējams, jau pēc pāris gadiem uz mūsu LMA operstudijas Figaro bāzes gatavosim kopīgu operas iestudējumu." Esot pat doma šo uzvedumu parādīt 2010.gadā studentu Dziesmu svētkos Klaipēdā.

Apaļo jubileju gan A.Sīmanis neapcer, vismaz tas neesot šoks. "Pārmaiņas manā dzīvē, ko ienesa rektora amats, ir stimuls būt aktīvam. Gatavojam projektu par augstskolas bēniņu izbūvi: tas ļautu ierīkot skaņu ierakstu studiju un atvērt studiju programmu skaņu režijā un ierakstu producēšanā." Top arī jaunas studiju programmas, lai jauniešus un potenciālos mācībspēkus ieinteresētu neizklīst pasaulē. A.Sīmanis svētdien spēlēs Lēdurgas baznīcā, bet ar kvartetu - Jurjānu konkursa atklāšanā Jūrmalā. Sekos koncerti Salaspilī, Slokā, Ventspilī, arī Dziesmu svētkos Rīgā, uzstāšanās Rumānijā un Bulgārijā. Rektoru sadarbība vedīs uz Izraēlu, Japānu un Odensi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja