Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Atslēga uz pasauli

Ciklā Pasaules Saules dziesmas iepazīstinām ar bulgāru komponisti Dobrinku Tabakovu


Jau saknē oriģināla - uzreiz valdzinoša! Tā jaunās, Londonā dzīvojošās bulgāru izcelsmes komponistes Dobrinkas Tabakovas (27) mūziku vērtējis respektablais BBC Music Magazine. "Pilna iekšējas, aizraujošas un dabiskas enerģijas," piebalso Culture viņas dzimtajā Sofijā. Izjust šo skaņu pasaules dabisko enerģijas starojumu mums šovasar ļaus jauniešu koris Kamēr…, kura diriģents Māris Sirmais pasūtījis komponistei jaundarbu īpašajam koncertuzvedumam Pasaules Saules dziesmas. 17 dažādu zemju komponistu Saules skaņugleznu vidū koncertos 3. un 4.jūlijā Latvijas Universitātes aulā pirmoreiz skanēs viņas opuss Dzimis no Saules.

Pazīstamais no citas puses


Dobrinka Tabakova ir viena no spilgtākajām balsīm šodienas mūzikā. Viņas darbi skan ne tikai Londonas, bet arī Ņujorkas ievērojamākajās koncertzālēs, dažādos festivālos Lielbritānijā, Francijā, Austrijā… Tos vēlas spēlēt un pasūta pasaules slavenības: vijolnieki Gidons Krēmers un talantīgā nīderlandiešu vijoļdīva Janīna Jansena, vijolnieks/altists Džulians Rahlins, obojists un diriģents Niks Daniels… Bet pie mums viņas mūzika skanējusi tikai vienreiz - pērn ASCH trio koncertā, kurā muzicē arī latviešu čelliste Kristīne Blaumane. Viņa stāsta, ka ar D.Tabakovu sadarbojusies vairāk nekā ar jebkuru citu komponistu savā mūžā. Kāpēc? "Viņa ir viena no nedaudzajiem Rietumeiropas komponistiem (D.Tabakova ir Lielbritānijas pilsone - I.L.), kas nebaidās rakstīt skaistu mūziku. Viņa nebaidās būt melanholiska, tajā pašā laikā viņas mūzikā ir pati dzīve. Mani uzreiz pārsteidza šīs mūzikas dzīvīgums, oriģinālais rokraksts - viņai ir milzīga bulgāru folkloras ietekme un talants!"

Abas kopā mācījušās Londonas Gildholas mūzikas un drāmas skolā (Guildhall School of Music and Drama), taču komponistes mūzikā Kristīne iemīlējusies, izdzirdot to jaunā altista Maksima Risanova priekšnesumā un nu jau pati pirmatskaņojusi vairākus viņas skaņdarbus. Arī Dawn (Rītausma) vijolei, čellam un kamerorķestrim, ko Gidons Krēmers komponistei pasūtīja savam īpašajam 60 gadu jubilejas un orķestra Kremerata Baltica desmitgades jubilejas koncertam Kronbergā. Tagad Kristīne gaida čella koncertu, kuru pirmatskaņos čello festivālā Amsterdamā kopā ar orķestri Amsterdam Sinfonietta.

Pretēji daudziem mūsdienu māksliniekiem D.Tabakova nevēlas šokēt. Viņasprāt, "jauno var atrast, vienkārši no citas puses palūkojoties uz jau pazīstamo." Visdažādākajos žanros no klavierminiatūrām līdz orķestra opusiem un pat operai viņa ļauj savā mūzikā ienākt sīkām, it kā nebūtiskām, bet zīmīgām, ļoti cilvēciskām niansēm, tēliem un sajūtām no ikdienas dzīves. Bērnības atmiņu ainiņām dzimtajā Bulgārijā (Dancojot uz bruģa), skaņas attēlam (Insight), snaudas un mežonīgu sapņu kontrastam (Pusnakts). Tieši tāpēc viņa savā mūzikā neatkārtojas.

Sarunas zem Saules


"Nāku no ārstu un zinātnieku ģimenes, kurai klasiskā mūzika bija ļoti būtiska dzīves daļa. Vectēvs daudz klausījās simfonisko mūziku un mācīja man ieklausīties orķestra krāsās. Astoņu gadu vecumā sāku mācīties klavieres, sāku improvizēt, radot pati savu mūziku," komponiste stāsta par sevi. Kompozīciju viņa sākusi mācīties, kad līdzi vecākiem 12 gadu vecumā pārcēlās uz Londonu. Vispirms Karaliskās Mūzikas akadēmijas junioru nodaļā. Gildholas Mūzikas un drāmas skolā ieguva bakalaura un maģistra grādu. Visbeidzot Londonas Kinga koledžā tikko iegūts doktora grāds kompozīcijā. "Žana Frederika Pereno balva un medaļa 4.Starptautiskajā mūzikas konkursā Vīnē 15 gadu vecumā man deva pārliecību, ka es patiešām varētu kļūt par komponisti," viņa paskaidro. Sekoja arī Ļutoslovska konkursa lauri (1999).

"Mana mūzika nav domāta šauram lokam. Mani interesē visdažādākā mūzika, es nevēlos no tās izolēties. Tā man ir atslēga pasaules uzrunāšanai un es vēlos, lai mana publika būtu tik plaša, cik vien iespējams!" skan D.Tabakovas radošais kredo. "Es ceru, ka mana mūzika saviļņo un varbūt atslēdz kādu stūrīti zemapziņā. Mani vienmēr intriģē, ko cilvēki domā, klausoties mūziku," teic komponiste. Viņu pašu iedvesmojot daba, vizuālā māksla, izpildītājmūziķi un citi komponisti.

Īpaši augstu viņa vērtē kontaktu ar izpildītājmūziķiem, "jo viņi ir komponista balss, un es gribu radīt mūziku, kas viņus iedvesmo dot vislabāko." Daudzi opusi, kurus komponiste uzskata par saviem labākajiem darbiem, tapuši konkrētiem māksliniekiem. "Mani dara laimīgu tādi mūziķi kā Kristīne Blaumane, Maksims Risanovs, The Orchestra of the Swan, Janīna Jansena."

Ar kori Kamēr…iepazīstinājis altists M.Risanovs, kurš kopā ar kori ierakstīja Tavenera un Kančeli mūzikas albumu. "Tas ir īsts dārgums, visvērtīgākais ieraksts manā kolekcijā! Protams, es nevarēju laist garām iespēju rakstīt viņiem. Turklāt temats ir tik ierosinošs, man tuvs ir šī projekta pozitīvisms!"

Of the Sun Born (No Saules dzimis) ir visslavenākās mūsdienu bulgāru dzejnieces Blagas Dimitrovas (1922-2003) dzejolis. "Šis dzejolis ir ārkārtīgi skaists. Tas liek domāt, kāda ir mūsu katra vieta Visumā. Kulminācijā teikts: Ja zeme ir dzimusi no Saules, tad arī es esmu dzimis no Saules! Teksts uzbur iztēlē gaismas starojošo kvēli, ko es mēģināju tvert arī savā mūzikā. Es notīs rakstīju it kā gaismas starojumu tumšā kosmosa telpā." Komponiste ar sajūsmu gaida pirmatskaņojumu Rīgā. Tas sauks viņu pirmajā ceļojumā uz Baltijas valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja