Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Baroks īstajai flautai

Flautiste no Čehijas Jana Semeradova ļoti iepatikās ikgadējā Starptautiskā J.S.Baha kamermūzikas festivāla klausītājiem pagājušajā pavasarī, kad Rīgā koncertēja kopā ar savu tautieti teorbas un baroka ģitāras virtuozu Janu Krejču. Tāpēc šāgada festivālā viņa jau atgriežas kā viena no klausītāju gaidītām māksliniecēm. Viņas sabiedrotais uz skatuves Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā būs klavesīnists no Francijas Bertrāns Kijē, un koncerta programmā līdzās J.S.Baha skaņdarbiem būs čehu un franču XVIII gadsimta mūzika.
Jana Semeradova un Bertrāns Kijē spēlēs J.S.Baha, čehu un franču baroku

Tā dēvēto seno (baroka, renesanses u.c.) mūziku nevar spēlēt tikai pēc izjūtas, mūziķim vienlaikus jābūt arī pētniekam. Turklāt to atskaņo uz pavisam citādām flautām nekā tās, kas zeltā un sudrabā mirdz šodienas orķestrī. Lai spēlētu tuvāk autentiskajam vēsturiskajam stilam, jāapgūst stabulēm līdzīgās blokflautas vai savulaik modernais jauninājums — no koka darinātās traversflautas jeb šķērsflautas. Jana Semeradova traversflautas spēli studējusi Prāgas konservatorijā un Karaliskajā Hāgas konservatorijā, kas ir viena no līderēm senās mūzikas izglītībā. Viņa ir arī 2.starptautiskā Tēlemaņa konkursa Magdeburgā un Minhenes baroka mūzikas izpildītāju konkursa laureāte.

J.Semeradova specializējusies arī mūzikas teorijā un agrīnās mūzikas interpretācijās. Kā vēsturiskās mūzikas izpētes, interpretācijas un izglītības centra Collegium Marianum mākslinieciskā vadītāja viņa organizē regulārus koncertu ciklus, mūzikas un deju uzvedumus. Māksliniece daudz laika velta intensīviem senās mūzikas pētījumiem, pasniedz agrīnās mūzikas interpretācijas Collegium Marianum Tiņas skolā. Viņa interesējas arī par baroka žestu valodu un dejas mākslu.

Bertrāns Kijē klavesīnu spēlē no astoņu gadu vecuma. Mācījies Nantes konservatorijā, vēlāk Parīzes Nacionālajā augstākajā mūzikas konservatorijā. Pašlaik Bertrāns Kijē pārsvarā kā basso continuo (t.i., baroka mūzikas mugurkaulu un pulsu veidojošās grupas) mūziķis spēlē ansambļos Les Basses Reunies, La Reveuse un Les Lunaisiens. Pirmo solo albumu mākslinieks ierakstīja firmā Alpha 2006.gadā ar angļu virdžinālistu Viljama Bērda, Pētera Filipsa un Džona Bulla kompozīcijām. CD saņēma atzinīgas Eiropas kritikas atsauksmes un ievērojamas kritiķu balvas.

P.S. Baha festivālā Melngalvju namā 27.martā nepalaidiet garām arī izcilā viola da gamba virtuoza Žordi Savala (Spānija) vieskoncertu, kurā skanēs spāņu baroka mūzika.

***

Koncerts

Čehu flautiste Jana Semeradova un franču klavesīnists Bertrāns Kijē.

Koncerts Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē 24.III plkst.19.

Biļetes Ls 3—20 Biļešu paradīzes kasēs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja