Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Franču dziedātāja Zaza. Monmartras mantras

Šova nebūs, un paldies Dievam. Rīgā uzstāsies pēdējo gadu populārākā franču dziedātāja Zaza

Zaza ierodas Rīgā ar sava jaunā albuma Paris programmu. Diskā iekļautas dziesmas par Francijas galvaspilsētu, kuras kļuvušas populāras Edītes Piafas, Morisa Ševaljē, Kola Portera, Leo Ferē un Džozefīnas Beikeres izpildījumā. Viens skaņdarbs ierakstīts duetā ar Šarlu Aznavūru – tas ir 50 gadu sens Aznavūra opuss J’aime Paris au mois de mai (starp citu, pats šansona dižgars 91 gada vecumā vēl turpina koncertēt).

Vladivostoka mīl Džo Dasēnu

Albumu Paris producējis leģendārais amerikānis Kvinsijs Džonss – Maikla Džeksona disku Off the Wall, Thriller un Bad producents, nepārspējamais R&B, fankmūzikas, soulmūzikas, džeza, hiphopa un rokenrola meistars. Viņa vārds uz albuma vāka kļūst par augstākās kvalitātes zīmi – 82 gadus vecais Kvinsijs Džonss ir ļoti izvēlīgs, taču Zazai ir izdevies viņu savaldzināt.

Albumā Paris apkopotas pazīstamas dziesmas neierastā skanējumā. "Es pastāstīju savas grupas mūziķiem, ka ārzemēs cilvēki bieži klausās vecas franču dziesmas. Tā radās doma ierakstīt Parīzei veltītu albumu, diezgan pamatīgi pārveidojot šīs kompozīcijas, padarot tās džezīgākas," saka Zaza. "Les Champs-Élysées no Džo Dasēna repertuāra esmu izvēlējusies krievu klausītāju dēļ: kad uzstājos Vladivostokā, man visu laiku lūdza nodziedāt šo dziesmu."

Viens no pirmajiem Zazas ārzemju koncertceļojumiem bija uz Krievijas Tālajiem Austrumiem un Sibīriju, to rīkoja organizācija Alliance Française, kura popularizē franču valodu un kultūru pasaulē. 2008. gada decembrī divās nedēļās Zaza sniedza 13 koncertu Vladivostokā, Habarovskā, Blagoveščenskā, Birobidžanā, Komsomoļskā, Novosibirskā un citur. "Ārā ir sals, taču meitenes tur staigā augstpapēžu kurpēs – tas ir satriecoši! Krievu sievietes, lai kur viņas dzīvotu – pilsētā vai laukos –, lieliski prot izvēlēties apavus. Tas bija pirmais, kas piesaistīja manu uzmanību. Viņām visām ir eleganti zābaciņi, kurpes ar izsmalcinātiem rakstiem. Ir jābūt ļoti talantīgai, lai nēsātu šādus apavus," uzsver Zaza. Pēc dažiem mēnešiem māksliniece atgriezās tajos pašos Krievijas reģionos. Drīz viņu iemīlēja klausītāji Ēģiptē, Japānā, Marokā un citur. Viņa ir liela zvaigzne arī dzimtenē.

Šansona važas

Dziedātājas īstais vārds ir Izabella Žefruā, viņa dzimusi Tūrā, viņai ir 35 gadi. Zaza ir izdevusi trīs studijas albumus (Zaz, Recto Verso un Paris) un vienu koncertierakstu (Sans Tsu Tsou). Viņas mūzikā ir viss, par ko klausītāji pasaulē dievina šansonu, un Zaza veiksmīgi turpina franču estrādes mūzikas tradīcijas. Dziesmu skanējums ir ļoti francisks, pietiekami konservatīvs. Zazas balss ir skaļa un pārliecinoša, viņai piestāv roks, soulmūzika, etniskie motīvi, balādes.

Māksliniece koncertos viegli un meistarīgi nodibina kontaktu ar publiku, lai gan runā tikai franču valodā. Pat uzstājoties lielās zālēs, Zaza seko stilistikai, kuru izkopusi, dziedot Monmartras ielās un krogos; viņas nu jau leģendāro ielu koncertu ieraksti atrodami YouTube. Šī pieredze nosaka viņas vokālā snieguma un dziesmu aranžējuma īpatnības – dziesmai jāskan tā, lai visi to varētu sadzirdēt un lai visiem tā būtu saprotama. Zazas populārākā un labākā dziesma ir Je veux, tā iekļauta viņas debijas albumā. Šo hitu noteikti dzirdēsim piektdien, 12. jūnijā, Zazas koncertā Arēnā Rīga.

Viņas mūzikai ir raksturīgs gan estrādes dramatisms, kas mantots no Edītes Piafas, gan enerģiskā čigānu džeziņa (t. s. jazz manouche) vitalitāte. Koncertā Zaza jūtas brīvi un nepiespiesti, viņa netēlo dīvu – tā ir viņas lielākā atšķirība gan no Patrīcijas Kāsas, gan Milēnas Fārmeres. Zaza kā jautra kaziņa lēkā pa skatuvi un dejo blakus mūziķim, kurš tajā brīdī spēlē solo. Viņas mūzika ir emocionāli krāsaina, uz klausītāju tā iedarbojas tieši – megašova nebūs, un paldies Dievam. Mēs vēl neesam atguvušies pēc Keitijas Perijas uguņošanas Arēnā Rīga, vai ne?

Zaza
Arēnā Rīga 12.VI plkst. 19.30
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 25–80 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja