Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Hārdroka grupa Opus Pro svin jubileju ar koncertiem visos sastāvos

Iedzersim, pa vienai glāzei iedzersim, kamēr jauni mēs, par dzimteni… - dzied Opus Pro solists Alekss mēģinājumu telpās Ogres Kultūras centrā, basistam Guntim Vecgailim piebalsojot, Oļegam Upeniekam pēc ilgiem laikiem atkal grupā sitot ritmu un visa tā aizsācējam Harijam Zariņam ierasti virtuozi staipot ģitāras stīgas.

Nekādas glāzes gan vairs cilātas netiek, jo roka veterāni savu tiesu jau izdzēruši - par bohēmas laikiem atgādina vienīgi Aleksa un Harija spēlējot kūpinātās cigaretes. Ja iekštelpu koncertos to vairs nevar atļauties, vismaz mēģinājumos viss pa vecam, tāpat citi hārdroka dzīvesstilam raksturīgie atribūti - pie sienām dažādu laiku afišas un plakāti ar kailām meitenēm. Kafiju vai tēju? Lūdzu!

Pēc ilgiem gadiem Opus Pro dalībnieki ir sanākuši kopā vecajā, 1986. gadā izveidotajā sastāvā, lai nosvinētu 30 gadu jubileju ar 4. martā Ādažos uzsākto turneju Rozā lietus visā Latvijā. Koncertos piedalīsies vairāki grupas sastāvi un Aleksa meita, tagad populārā dziedātāja Aija Andrejeva, ar kuru kopā kolektīvs izpilda dziesmas Mīļā un Tu un es. Tieši Aijai piederot ideja rīkot jubilejas koncertus.

Bundzinieks dzied

Harijs atceras, kā ticis pie pirmās savas "puslīdz sakarīgās" ģitāras. Bijis variants, bet nauda par to esot prasīta anormāla. Kamēr mamma aizgājusi uz darbu, viņš izjaucis un pārdevis sekciju, kas tolaik bijušas deficīts. Pārējo naudu aizņēmies. Mamma atnākusi mājās un skatās - plikas tapetes, un sekcijas vietā stāv ģitāra. Harijs joprojām brīnās, ka mamma nav teikusi ne vārda.

80. gados spēlējot Eolikā Borisa Rezņika vadībā - grupā, kas bija populāra visā Padomju Savienībā, Harijs sapratis, ka vairs nevar, jo gribējies kaut ko darīt pašam - viņa sapnis bijis hārdroks. Nācis piedāvājums iet uz Zigmara Liepiņa grupu Opus ar norunu, ka tiks veidots paralēls projekts "uz hārdroka šniti".

Pirmajos koncertos dziedājis basģitārists Guntis Vecgailis, taču bijis skaidrs, ka jāmeklē dziedātājs. Ticis atrasts Alekss, kurš tolaik dauzījis bungas grupā Metronoms. Sieva teikusi: jāaiziet paklausīties, kā bundzinieks dzied. Harijs vairākkārt noklausījies un sapratis, ka būs īstais. Pielikuši klāt nosaukumam Opus otru vārdu Pro, lai atšķirtos no jau zināmā kolektīva, un grupa bija gatava. Koncertiem izgatavotas lelles un iecerēts vesels uzvedums līdzīgi kā slavenajai angļu grupai Iron Maiden, bet pēc latviešu teiku motīviem, tomēr šī programma neesot apstiprināta. No šova saglabāta tikai pirotehnika un puskailas dejojošas meitenes. Opus Pro dziesmu Kurbads, godinot mūziķus kā vienus no Latvijas smagā roka tradīciju aizsācējiem, tagad izpilda starptautiski pazīstamākā latviešu rokgrupa Skyforger.

Pistoles pie galvas

Bijuši arī koncerti Krievijā, kuros pirmajā daļā spēlējis Opus Pro sastāvs un pēc tam nākuši Opus dziedātāji Mirdza Zīvere un Imants Vanzovičs. Sākotnēji taustiņinstrumentus Opus Pro spēlējis Zigmars Liepiņš, taču tad pienākusi viņa kārta saprast, ka tā nav gluži viņa mūzika, un viņš aizgājis, pirms tam paspējot uzrakstīt vienu hitu - Brīvību Baltijai. 80. gadu otrajā pusē tas kļuva par vienu no atmodas laika himnām. Harijam būšot liels prieks kopā ar Zigmaru pēc ilgiem gadiem atkal uzspēlēt dažos koncertos, taču pagaidām neesot zināms, uz kuriem tagadējais Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs tiks.

Harijs, kura iemīļotākā grupa no 80. gadiem līdz pat šai dienai esot Whitesnake, kuru bijis tas gods ar Opus Pro Rīgā iesildīt, dzimis un visu mūžu nodzīvojis Ogrē, kur 90. gados dibinājis klubu, kam devis savas grupas nosaukumu. "Tas bija traks laiks - nācās cīnīties ar tā sauktajiem ugolovņikiem - noziedzniekiem. Gan pistoles pie galvas liktas, gan šaušanas klubā piedzīvotas un citi brīnumi. Gribējās uzlēkt augstāk par savu pakaļu - sāku ņemt dzīvās grupas reizi nedēļā, diemžēl to nevarēja pavilkt un vajadzēja atteikties no šī biznesa," atceras Harijs, kurš paša dibinātajā grupā Opus Pro vairs nespēlē un pievienosies tai tikai šajā jubilejas turnejā. 2010. gadā viņš izveidoja grupu Colt kopā ar gados jaunākiem mūziķiem.

Tuvākie Opus Pro koncerti notiks 10. martā Cēsīs, 11. martā Jelgavā un 12. martā Liepājā - tajos par godu sieviešu dienai un grupas jubilejai patiešām burtiski līšot īsts rozā šampanieša lietus. Turpmāk Opus Pro būs dzirdama 18. martā Brocēnos, 30. martā Ogrē, 16. aprīlī Latgales vēstniecībā Gors, 22. aprīlī Smiltenē, 6. maijā Valmierā un 20. maijā Rīgas Kongresu namā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja