Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Ingrīda Gūtenberga. Meistarkursu enkurs

Meistarkursu vadtēmai atbalso arī grāmata Ingrīda Gūtberga — personība mūzikā, kuru atvērs Ogres mūzikas skolā 21.jūlijā. Tās varone jau rosās Rīgā. "Enerģiska, labestīga, saprotas ar visām paaudzēm, mūsu kursu enkurs," viņu raksturo meistarkursu mākslinieciskā vadītāja komponiste Dace Aperāne no Ņujorkas.

Ingrīda Gūtberga — latviešu jauno mūziķu meistarkursu direktore


"Mūziku par profesiju drīkst izvēlēties tikai tad, ja to mīli vairāk par visu. Nekad nedodu studentiem ilūzijas par spožo ārpusi, vienmēr rādu, ka ir arī asaras un sviedri, vajadzīgs liels spēks. Ja šaubies, labāk izvēlies profesiju, kas dod dzīvē drošību," uzskata pieredzējusī pianiste un ērģelniece Ingrīda Gūtberga. Bostonā dzīvojošā mūziķe kopš 1994.gada ik pēc diviem gadiem dzimtajā Latvijā bijusi Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu direktore. Ogres mūzikas skolā no 16 līdz 25.jūlijam notiks jau astotie meistarkursi, šoreiz par tēmu Personība mūzikā. Tajos izglītosies ap simts topošo mūziķu. Viņu un skolotāju, izcilu mūziķu koncerti ik vakaru Ogres mūzikas skolā ir pieejami bez maksas. Pasaules latviešu mākslinieki koncertēs arī Rīgas Latviešu biedrībā, ievērojamā Kanādas latviešu komponista Tālivalža Ķeniņa piemiņai 15.jūlijā.

"Aicinājums piedalīties radošajā nometnē Orfordā Kanādā 1990.gadā bija liela izdevība, jo mani ļoti interesēja jaunie cilvēki. Strādājot ar viņiem, skolotājs iedvesmojas," stāsta Latviešu ērģelnieku ģildes ASV prezidente, latviešu mūzikas popularizētāja, arī viena no Latviskā mantojuma fonda dibinātājiem. Viņas darbistabā Bostonā līdzās ērģelēm stāv divi klavierflīģeļi un klavierduetā ar vecāko māsu, pianisti Katrīnu, koncertēts visā pasaulē. Pēc mātes dotā mūzikas skolojuma, pēckara bēgļu gados abas izstudējušas Zalcburgas Mozarteum, kur I.Gūtberga beigusi gan klavieru, gan ērģeļu klasi un kā pirmā sieviete tur ieguvusi diriģentes diplomu. Bostonas universitātē iegūts doktores grāds, sekoja ilggadēja universitāšu profesores pieredze.

1990.gada radošajā nometnē Kanādā, kur viņas klasē klavierduetus spēlējis arī Juris Kulakovs, radusies doma turpmāk kursus rīkot Latvijā. "Daudzi jaunie caur šim durtiņām ir izgājuši pasaulē, uzvarējuši konkursos. Maija Kovaļevska dziedās Bostonas simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertā," Ingrīda Gūtberga nosauc vēl virkni pazīstamu mūziķu vārdu. Tikko divas nedēļas pavadījusi Zalcburgā, viņa priecājusies, ka slavenā Zalcburgas festivāla afišās ņirb vien no Latvijas mūziķu vārdiem: A.Antoņenko un I.Kalna, M.Jansons, E.Garanča, P.Vasks.

Gulbenes mūzikas skola izrādījās par mazu lielajam Pirmās starptautiskās latviešu mūziķu radošās nometnes dalībnieku skaitam. Tāpēc strādāts lauksaimniecības skolā. "No mūzikas skolas atveda deviņas klavieres, klasēs bija daždažādi lauksaimniecības rīki. Man no katras nometnes ir bilžu albums. Lūk, komponists Pēteris Plakidis sēž traktorā un diriģē. Lielajā pils dārzā aiz katra krūma kāds vingrinājās". Kopš 1996.gada Ogrē darbs jau ritējis profesionālā gaisotnē mūzikas skolā, un ir liels gandarījums, ka daudzi no agrākajiem audzēkņiem atgriežas kursos kā pasniedzēji. "Darbs ir intensīvs, audzēkņi saņem sertifikātus. Te pulcējas mūziķi no dažādām zemēm, arī cittautieši." Ogrē pabijuši mūziķi no ASV, Kanādas, Anglijas. Ingrīda Gūtberga Ogrē vadīs arī ērģeļu klasi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja