Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Karsta mākslas vasara Cēsu koncertzālē

No jūlija koncertzāle Cēsis piedāvā vasaras koncertu programmu, tiekoties ar saviem klausītājiem klātienē.

Pirmais koncerts gaidāms 18. jūlijā, kad izskanēs Raimonda Paula, Latvijas Radio bigbenda un solistu Daumanta Kalniņa un Ances Krauzes programma Dienvidu akvareļi. Tās uzmanības centrā ir maestro mūzika, kas tapusi XX gs. 60. gados – laikā, kad Paula mūziku caurstrāvo komponistam tik tuvais džezs. Koncertā skanēs arī tēmas no mūzikliem un dziesmas ar Alfrēda Krūkļa vārdiem. Pirms koncerta tiks atklāta arī vasaras mākslas izstāde Mana telpa/My Space, kurā līdz pat rudenim būs skatāmi Ilzes Preisas maģiskā reālisma stilā tapuši darbi.

Smaržīgais laikrādis

Turpinot Trīs Balanas rezidenci koncertzālē Cēsis, 24. jūlija vakarā klausītājiem būs iespēja baudīt unikālu, īpaši Cēsu koncertzāles mākslinieciskajai programmai veidotu starptautisku projektu Mūzikas labirints. Līdzīgi kā sengrieķu varonis Tēsejs uzveica Mīnotauru, virtuozie Berlīnes filharmonijas Karajana akadēmijas absolventi kopā ar izciliem Latvijas jaunajiem mūziķiem un solistiem – vijolnieci Kristīni Balanas un Berlīnes filharmonijas orķestra vadošo klarnetistu Vencelu Fuksu – "iekaros" lielo mūzikas ģēniju radītus skaņdarbus. Programmā būs Mocarta mūzika un ārkārtīgi sarežģītais baroka komponista un vijolnieka Pjetro Lokatelli Laberinto Armonico. Ar savām piesātinātajām kinematogrāfiskajām ainavām kino mūzikas komponista Nino Rotas koncerts stīgu instrumentiem piedāvās īstu, tiesa gan dramatisku, atelpas brīdi. Starptautisko orķestri vadīs kanādiešu diriģents Stenlijs Dodss.

Augusta otrajā pusē klausītājiem tiek piedāvāta atkalsatikšanās ar enerģisko un virtuozo sitaminstrumentālistu duetu Juri Āzeru un Guntaru Freibergu. Pirms trim gadiem Cēsīs, festivāla Arēna ietvaros izskanējusī programma Texture of Groove viņiem atnesa Lielās mūzikas balvas nomināciju par izcilu darbu ansamblī. Abi sitaminstrumentālisti sagatavojuši jaunu koncertprogrammu, šoreiz līdzās aicinot arī divas izcilas pianistes – Elīnu Bērtiņu un Agnesi Egliņu.

Koncerta pamatā ir komponistu Bēlas Bartoka un Džordža Krama meistardarbi, kas apliecina sitaminstrumentu repertuāru kā patstāvīgu un nozīmīgu profesionālās mūzikas sastāvdaļu, kas virtuozitātes un muzikālās izsmalcinātības ziņā līdzvērtīga citām. Vakara programmu vainagos jaunās paaudzes latviešu komponista, Lielās mūzikas balvas 2017 laureāta Krista Auznieka jaundarbs sitaminstrumentiem un divām klavierēm Smaržīgais laikrādis.

Vasaras noskaņas 22. augustā nesīs arī Latvijas Nacionālās operas baleta trupas viesizrādi Antonija#Silmači.

28. augustā būs iespēja būt lieciniekiem pianistu – tēva un dēlu – Osokinu meistarībai. Izcila vēriena virtuozi, klavierspēles pētnieki un dziļi mākslinieki, kuru radītās koncertprogrammas vienmēr ir svētki un īpašs notikums klaviermūzikas mīļotājiem. Koncertā Trīs Osokini Cēsīs skanēs jaunradīta klaviermūzikas darbu programma ar neparastiem un skaistiem klaviermūzikas darbiem – Sergeja Osokina solo dzirdēsim Aleksandra Skrjabina skaņdarbus, Georgija Osokina interpretācijā izskanēs Šopēna etīdes, bet Andrejs Osokins atskaņos Roberta Šūmaņa Fantāziju Do mažorā. Savukārt Morisa Ravela valsis skanēs divām klavierēm, bet Pētera Čaikovska un Emīla Dārziņa skaņdarbi trim klavierēm.

Cilvēcības atslēgā

Augustā koncertzālē Cēsis notiks Cēsu mākslas festivāla Teātru Grand Prix skate un būs iespēja noskatīties skatuves darbus, kas savas pirmizrādes piedzīvojušas pavisam nesen – teātru sezonas izskaņā. Šoreiz izrādes ir izraudzījusies teātra kritiķe Zane Radzobe.

"Atlases kritērijs Cēsīs arī šajos ļoti dīvainajos laikos un pēc šīs ļoti dīvainās sezonas ir nemainīgs, un tā ir kvalitāte. Man liekas ļoti svarīgi piedāvāt izrādes, kuras ir ar jēgu, – vai nu tas ir māksliniecisks jauninājums, vai nu tā ir tēmas, par kurām ir interesanti domāt," uzsver teātra kritiķe Zane Radzobe, kura šogad Teātru Grand Prix skatei ir atlasījusi trīs iestudējumus. Visas viņas izvēlētās izrādes, pēc Radzobes domām, pilnībā atbilst šiem kritērijiem, jo "rosina just un domāt".

4. augustā būs skatāma Liepājas teātra izrāde Mališ režisora Dmitrija Petrenko režijā, ko kritiķe raksturo kā "metaforisku psiholoģisko teātri par deportācijas traumām, šoreiz bilingvālā variantā, kas skar gan latviešus, gan krievus". 15. augustā tiks parādīta Valmieras teātra izrāde Labie cilvēki režisores Ineses Mičules režijā. Ekspertes pamatojumā – "kaut kas starp krimiķi un melodrāmu, dažādos kontekstos, arī pietiekami komiska izrāde".

26. augustā Dailes teātra izrāde Elpa režisora Dmitrija Petrenko režijā. "Par jaunu cilvēku pieaugšanu, par to, kas notiek ar diviem jauniem cilvēkiem gandrīz arhetipiskās situācijās. Domāju, ka pilnīgi visi, kas kādreiz iemīlējušies un veidojuši attiecības, pārdomās, kāda ir šo cilvēku pieredze." Zane Radzobe novērojusi, ka šosezon izteikti vairāk ir bijušas mazās formas izrādes ar interesi par cilvēku psiholoģiju ļoti dažādos spektros: "Atslēga visām trim izrādēm gluži nevilšus sanāk cilvēcīgums. Cilvēku dzīve visā tās sarežģītībā un krāsainībā." Visu izrāžu sākums plkst. 19.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Biļetes ir derīgas tikai kopā ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Apmeklējot pasākumu, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, personalizēta biļete un derīgs sertifikāts. Sīkāk: cesukoncertzale.lv. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja