Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Neparasts pūtēju kvintets

Grupa Calefax nojauc sienu starp seno, jauno, akadēmisko un džeza mūziku

"Mēs sitām kājas ritmā ansambļa Calefax koncertā, kurā pieci ārkārtīgi talantīgi holandiešu kungi gandrīz pārliecināja, ka pūšamo instrumentu kvintets ir vislabākais mūzikas formāts uz planētas," britu laikraksts The Times pagājušā gada jūlijā jūsmoja par Nīderlandes pūšaminstrumentu kvinteta Calefax koncertu. Pieci interesantie kungi, kuri sapulcējušies nevis klasiskajā pūtēju kvintetā, bet gan mēlīšu pūšaminstrumentu ansamblī, kopsaucēju atrodot vienotā skaņurīku uzbūves principā, reiz jau nošarmējuši arī publiku Rīgā, muzicēdami 2006.gada Baha mūzikas festivālā.

Es to atceros ļoti spilgti, jo koncertā ierados pagurumā pēc negulētas, pie datora aizvadītas nakts, taču viņu neparastā programma un radošā pieeja dažādu laikmetu mūzikai pamodināja un aizrāva acumirklī, pārsteidzot ar virtuozitāti un izsmalcinātību, savaldzinot ar priekšnesuma vitalitāti, šarmu un humoru. Viņi izglītojot izklaidēja, taču, to darot, neaizstāja mūzikas vērtības ar efektīviem skatuves trikiem. Turpat, kur toreiz, kamermuzicēšanai akustiski ļoti piemērotajā Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē, Calefax mūziķi - Olivers Bukhorns (oboja), Ivars Berikss (klarnete), Rāfs Hekema (saksofons), Jelte Althuiss (basklarnete) un Albans Veslijs (fagots) - spēlēs mūzikas aranžējumus no XVI gadsimta virdžinālistiem līdz Pēterim Čaikovskim (no pazīstamā baleta Riekstkodis!) un XX gadsimta džeza leģendai Djūkam Elingtonam.

Nākot uz koncertu, aizmirstiet visu, ko zinājāt par tradicionālajiem pūtēju kvintetiem, jo Calefax ir kas pilnīgi unikāls ne tikai sastāvā, bet arī novatoriskajā radošajā domāšanā! Holandiešu pūtēju kvintets ir slavens ar virtuozām interpretācijām, novatoriskām programmām un aizraujošiem koncertiem. Kvintets koncertē, stāvot kājās, un vienmēr iepazīstina klausītājus ar sevi un programmu.

Visi pieci mūziķi paši ir lieliski aranžētāji. Viņi prot sakārtot un interesanti pasniegt vienā vakarā pat astoņu gadsimtu mūziku - no viduslaiku, renesanses vai baroka mūzikas līdz džezam un pasaules pirmatskaņojumiem. Izcilā ansambļa spēles kvalitāte ļauj Calefax piedalīties gan jaunās mūzikas forumos, gan senās mūzikas festivālos visā Eiropā. Ansamblis jau savas darbības sākumā saņēmis Filipa Morisa mākslas balvu (1997), pēc tam arī citus apbalvojumus. Calefax sadarbojas arī ar citiem māksliniekiem un dodas koncertturnejās ārpus dzimtenes. Vācu ierakstu firmā MDG 2008.gada nogalē iznāca kārtējais viņu albums.

***

Koncerts

Kvintets Calefax (Nīderlande) Baha kamermūzikas festivālā

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē muzicēs 3.IV plkst.19 Biļetes Ls 7-10 Biļešu paradīzes tīklā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja