Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vāc ziedojumus Groduma piemineklim

Liepājas grupas Līvi vieta Latvijas rokmūzikas kartē nav ilgi jāmeklē. Ainara Virgas sacerētā dziesma Dzimtā valoda 1986. gadā kļuva par vienu no Atmodas laika himnām, bet mūziķi - par vienīgajiem televizoru ekrānos redzamajiem rokenrola dzīvesveida karognesējiem Latvijā. Visam pāri - Jānis Grodums, grupas Līvi senākais dalībnieks, basģitārists un Dzimtās valodas dziedātājs ar čerkstošu balsi, kas šokēja vienus, bet sajūsmināja citus raidījuma TV Varavīksne skatītājus.

Nesatricināms un lepns Līvu tēls, pēc kura aiziešanas aizsaulē pirms trim gadiem jebkas, kas uzstāsies kā grupa Līvi, būs tikai paliekas. Tāpat kā pasaules mērogā Queen bez Fredija Merkūrija vai Deep Purple bez Ričija Blekmora un Džona Lorda.

Līvu vēsture ir skarba. 1985. gadā pēc Igo aiziešanas no Līviem, kas daudzus satrieca, grupa saņēma pirmo patiešām smago triecienu - autoavārijā gāja bojā toreizējais līderis Ēriks Ķiģelis. Vietā nāca un kopš tā brīža par īsteno Līvu dalībnieku līdzās Grodumam kļuva Ainars Virga. Turpmākajos gados atbira taustiņvīrs Guntars Mucenieks, vēlāk arī dziedātājs Aivars Brīze. Kārtējā smagā autokatastrofa 2003. gadā aiznesa Ainara brāli Daini Virgu un cilvēku, kurš ilgi bija rūpējies par augstvērtīgu skaņas kvalitāti Līvu koncertos, - Juri Jakovļevu. Jānis Grodums un Ainars Virga izdzīvoja. Turpmākajos koncertos nepiedalījās ģitārists Tomass Kleins, toties periodiski atgriezās astoņdesmito gadu Līvu dalībnieks Vilnis Krieviņš pie bungām, Mucenieks pie ērģelēm, arī Igo, Brīze un pirmā Līvu sastāva līderis Juris Pavītols. Grodums palika nemainīgs kā tāds dižozols, ap kuru visi pulcējas, nāk un iet, un nu viņš būs visa pamats arī koncertā Dzintaros 21. augustā, kur līdzās visu paaudžu Līviem uzstāsies arī grupas draugi, līdzgaitnieki un sekotāji - Liepājas brāļi, Credo, Olga Rajecka, Aija Andrejeva un Alex, Harijs Zariņš un Colt, Relicseed, Laime pilnīga, kā arī Līvu gara tiešie mantinieki Elviss Grodums un Fēlikss Ķiģelis.

Šoreiz satikšanās iemesls ir ziedojumu vākšana Jāņa Groduma piemineklim. Tā ieceres autore, Groduma dzīvesbiedre, Elita Patmalniece kopā ar Liepājas mākslinieku Reini Kuncīti, kurš ir arī Zivju ielā skatāmās Mūziķu slavas alejas un milzu ģitāras autors, nonākusi pie objekta apveidiem. Tā kā Grodums tika dēvēts par nekronēto Latvijas roka ministru, tas būšot kā milzu krēsls ozola dobumā aptuveni divarpus metru augstumā, kur iekšā būs lasāmi Groduma dziesmu vārdi un notis. Sākotnēji tika ziņots, ka piemineklim atvēlēta vieta Rožu laukumā, kur jau izkaisīti Groduma pelni, bet šī ziņa bijusi pārsteidzīga, jo šādu lēmumu nevarot pieņemt, pirms nav pilnīgi skaidrs, kāds šis piemineklis būs un kā tas konkrētā vietā iederēsies. Liepājas Būvvaldes galvenais arhitekts Indulis Kalns atzina, ka par to, kur šādu pieminekli pilsētā novietot, lems Kultūras lietu komisija pēc iesnieguma un skiču saņemšanas, - iespējamie varianti ir Zivju iela vai parks pie estrādes Pūt, vējiņi!

Nezāles neiznīkst

21. augustā plkst. 19. Dzintaru koncertzālē.

Swedbank atvērts arī ziedojumu konts: LV38HABA0551037026852

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja