Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Izziņo devītā Valmieras vasaras teātra festivāla programmu

Valmieras vasaras teātra festivālā, kas šogad notiks no 2. līdz 4.augustam, gaidāmas 8 pirmizrādes dažādos spēles laukumos pilsētā un ārpus tās robežām. Festivāla galvenā tēma būs dzīvība, kas tiks skatīta no dažādām pusēm: izrāžu kontekstā - dzimšana, dzīve, dzīvības cena indivīda, valsts, cilvēces šķērsgriezumā, bet festivālā kopumā - teātra kā dzīvās mākslas satikšanās ar skatītāju tuvplānā.

Festivāla iestudējumus šogad veidos gan mākslinieki, kuriem satikšanās ar festivālu būs pirmoreiz – režisore Iveta Pole, igauņu laikmetīgā teātra māksliniece Neti Nīganena /Netti Nüganen/, komponists Edgars Mākens -, gan tādi, kuri festivālā iestudējuši arī iepriekš – režisori Valters Sīlis, Mārtiņš Eihe, Elmārs Seņkovs, Matīss Budovskis. Sadarbībā ar Latvijas Jaunā teātra institūtu un starptautisko platformu Magic Carpets, savukārt Sedā notiks radošā rezidence, kuras laikā kopā ar vietējo iedzīvotāju kopienu tiks radīta kolektīva izrāde.

Paralēli izrāžu programmai visu festivāla nedēļas nogali būs atvērts arī festivāla centrs – pulcēšanās vieta apmeklētājiem un māksliniekiem - topošajā laikmetīgās mākslas telpā Kurtuve. Valmiermuižā notiks Bērnu un jauniešu teātra institūta apmācības jaunajiem nozares profesionāļiem, bet Valmieras pilsētvidē šogad pēc īsas pauzes atgriezīsies Starptautiskā īslaicīgās arhitektūras un pilsētvides dizaina vasaras skola FESTIVAL’AND. Festivāla izrāžu vizuālo koncepciju šogad veido māksliniece Inga Siliņa.

Karš Ukrainā ilgst jau vairāk nekā divus gadus. Šai tēma pieskarsies arī divi festivāla režisori – dokumentālu izrādi par to, kāda ir ikdiena kara laikā Valmieras izmēra pilsētā Ukrainā, izrādē Ik dienas iestudēs Valters Sīlis kopā ar latviešu un ukraiņu aktieriem. Savukārt, Mārtiņš Eihe kopā ar Valmieras teātra aktieriem veidos izrādi Izdzīvošanas piezīmes  pēc divu sieviešu dienasgrāmatām, kurās tiek aprakstīta viņu pieredze kara apstākļos, kad sievietes cilvēcība, brīvā griba, pašcieņa un dzīvība kļūst par trofeju, kura bez minstināšanās tiek sagrābta. Šī izrāde top Valmieras teātra jaunās sezonas repertuāra ietvaros.

Izrādi par dzīvības rašanās fenomenu, cenšoties iedziļināties šajā delikātajā procesā un aplūkojot, ko nozīmē kļūt par vecākiem, piedāvās režisore Iveta Pole kopā ar radošo komandu izrādē Daudz laimes dzimšanas dienā.

Tikmēr režisors Matīss Budovskis izrādē Šķirsts rosinās domāt par to, kas šodien nosaka cilvēka vērtību. Tā būs filozofiska traģikomēdija, kurā Noasam atkal nākas izšķirties, kas būs izredzētie, kuriem tiks atvēlētas vietas šķirstā. Šoreiz Noass izlēmis rīkoties pragmatiskāk un pārdošanā izlicis biļetes ierobežotā skaitā.

Vizuālā teātra estētikā veidotu izrādi Smieklīgais kalns, kas norisināsies distopiskā vidē un pētīs vietas izjūtas zudumu, iestudēs viena no spilgtākajām jaunās paaudzes igauņu māksliniecēm Neti Nīganena /Netti Nüganen/. Akcentējot dzīvu skaņu un nemitīgi mainīgu scenogrāfiju, māksliniece aicinās festivāla publiku iesaistīties un piedalīties jaunradītā ceļotāja pasaulē.

Jaunība un tās daudzās šķautnes būs Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera mākslas 4. kursa studentu un viņu kursa vadītāja, režisora Elmāra Seņkova darbs Kristāla bērni. Tie būs dažādi stāsti, pieredzes un pārdzīvojumi, kuri sublimēsies viņu pašu radītā telpā.

Par jaunību mūzikas un dzejas valodā runās arī komponists Edgars Mākens kopā ar radošo komandu lasījumā/koncertā Jaunība, kurā skanēs gan dziesmas neliela ansambļa izpildījumā, gan citi latviešu mūsdienu dzejas daiļrades paraugi Agneses Budovskas izpildījumā.

Savukārt sadarbībā ar Latvijas Jaunā teātra institūtu un starptautisko platformu Magic Carpets festivālā tiks īstenota portugāļu vizuālā un teātra mākslinieka Maksa Fernandesa /Max Fernandes/ un latviešu dramaturģes Elzas Martas Ružas rezidence Sedā, kuras laikā kopā ar vietējo iedzīvotāju kopienu tiks radīta kolektīva izrāde pilsētvidē Stāsti no Sedas.

Bērniem kopā ar ģimeni šogad festivālā būs iespēja noskatīties trīs darbus, kas pirmizrādes piedzīvoja pagājušā gadā. Iestudējums pašiem mazākajiem skatītājiem, sākot no 2 gadu vecuma - vizuāli skanīga, figurāli figūrīga izrāde bērniem ar triku elementiem Figūras, ko iestudējusi Liena Šmukste.

Sadarbībā ar Latvijas Leļļu teātri - izrāde Skolotājas Edgara Kaufelda režijā kā savdabīga mācību stunda svaigā gaisā, kā arī brīvlaika izrāde par pamatskolas dzīvi Briesmīgi priecīgas lietas, ko iestudējis Matīss Budovskis. Tas ir stāsts par četriem draugiem un vienu nedraugu, aprakstītu ieģipsējumu, bīstamo saulīti, čok čok, smieklīgo dziesmu un ne pārāk interesantu datorspēli.

Biļetes uz festivālu pieejamas valmierasfestivals.lv un mobilly.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja