Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Kino Rīga un Multikino demonstrēs operas Burvju flauta tiešraidi

Vienlaicīgi divos kinoteātros Rīgā  - kino Rīga un Multikino - 24.martā plkst.21 notiks Mocarta operas Burvju flauta tiešraide no Milānas Teatro alla Scala.

Kā pastāstīja kino Rīga pārstāve Anna Audere, iestudējuma režisors un viens no scenogrāfijas autoriem ir izcilais Dienvidāfrikas mākslinieks Viljams Kentridžs, kurš saņēmis augstu atzinību par šo savu pirmo mēģinājumu darboties operas jomā. Pie diriģenta pults stāsies Latvijā labi pazīstamais vācu diriģents Rolands Bērs, kurš vairākkārt ir viesojies arī Rīgā un sadarbojies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Latvijas Radio kori. 2011. gada La Scala sezonas jauniestudējumā lomās ir augstākās raudzes Mocarta operu izpildītāji: Tamino lomu atveidos tenors Saimirs Pirgu, Nakts karalienes lomā redzēsim Albīnu Šagimuratovu,  Paminas lomu atveiodos Ženia Kūmajere, savukārt Papageno būs Alekss Espozito. Izrādes skatuves tērpus veidojusi māksliniece Grēta Goirisa.

Konkrētais iestudējums, kurš veidots triju valstu operteātru sadarbībā - tie ir Briseles Théâtre Royal de la Monnaie Beļģijā, Itālijas Teatro di San Carlo Neapolē, Lilles un Kānas operteātri Francijā - jau atzīts par vērtību. Kopš pirmizrādes 2005. gadā Briselē šī Burvju flauta saviļņojusi skatītāju sirdis Francijā, Itālijā, Izraēlā, ASV, kā arī Dienvidāfrikā.

Kā zināms, V.A.Mocarta pēdējā opera Burvju flauta vēsta par prinča Tamino mīlestību pret Nakts karalienes meitu Paminu, kuras skaistums iekvēlinājis jaunekļa sirdi. Kopā ar putnu ķērāju Papageno, Tamino ceļš pretī uzvarai pār nelabvēļiem ir pārbaudījumiem pilns, tomēr, pārvarējuši nāves briesmas, mīlētāji beidzot var laimīgi būt kopā. Zem savas pasakainās ārienes Burvju flauta slēpj iniciācijas rituāla noslēpumus un daudzslāņainu, alegorijām piesātinātu sižetu, kas rosina iztēli.

Režisors Viesturs Kairišs, kurš šo Mocarta operu iestudējis Latvijas Nacionālajā operā, norāda, ka Burvju Flauta ir viena no skaistākajām un noslēpumainākajām pasaules operām. "To ir patīkami klausīties, bet ļoti grūti atminēt iestudējot. Bīstami ir krist pārlieku filozofiskā traktējumā, bet bīstami arī palikt tikai rotaļīgās cilvēka dabas preparēšanā. Cilvēkā ir vienlīdz daudz gan no Tamīno, gan Papagēno un sabiedrībā vienmēr valdīs manipulācija un cīņa starp viedajiem un tumšajiem," uzskata režisors. Tādēļ, viņaprāt, opera jāuztver ļoti mūsdienīgi, un tās traktējumi būs vienmēr aktuāli arī nākotnē. "Manuprāt, tā aizvien attālināsies no nevainīgas pasakas čaulas un attīstīsies pabaisas pasaules iekārtas metaforā," prognozēja V.Kairišs.

Biļetes uz operas tiešraidi nopērkamas kino Rīga un Biļešu servisa kasēs par 9, 50 latiem. Turpat nopērkams arī abonements OPERA FORTE 2011 uz visām šīs sezonas tiešraidēm kino Rīga. Savukārt Multikino biļetes tirgo par 9 latiem un piedāvā arī grupas (sākot no 5 cilvēkiem) biļetes - tad katram grupas dalībniekam biļete maksās 7 latus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja