Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Valmieras teātrī top izrāde Vētras sēja

1. decembrī Valmieras teātra LMT Mansarda zālē pirmizrādi piedzīvos scenogrāfa un režisora Reiņa Suhanova iestudējums drosmīgiem skatītājiem - Raiņa Vētras sēja, informēja teātra pārstāve Lija Ozoliņa.

Izrāde ir Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai veltīto dzejas iestudējumu triloģijas noslēdzošais darbs. Tās pamatā - viens no 20. gadsimta sākuma latviešu literatūras nozīmīgākajiem darbiem – Raiņa 1905. gada revolūcijas laikā tapušais un cenzūras aizliegtais dzejoļu krājums Vētras sēja. Dzejoļu šodienas aktualitāti caur savu redzējumu interpretēs trīs jauni vīrieši, Valmieras teātra aktieri - Mārtiņš Meiers, Kārlis Neimanis un Māris Bezmers.

Vētras sējas mūžs ir raibs. Krājuma sakārtošanu Rainis pabeidza 1905. gada pavasarī un manuskriptu iesniedza cenzūrai. Cenzūra ieilga. Dzejnieks, būdams ieinteresēts, lai krājums tā laika revolucionārajā situācijā pēc iespējas ātrāk nonāktu pie sava lasītāja, nolēma to ar virsrakstu Laika šalkas pa daļām publicēt tolaik cenzūrai nepakļautajā Pēterburgas avīžu literārajā pielikumā. Dzejoļus publicēja. Tomēr to mūžs bija īss un jau pavisam drīz Laika šalkas pārtrauca izdot dzejoļu revolucionārā satura un nelabvēlīgās situācijas dēļ.

"Tā nevar palikt – un nepaliks,
Par velti cerat, ka straume sīks,
Ka ūdeņi pārskries un aprimsies
Un atkal viss pa vecam tiks!"

Šīs ir vienas no Raiņa dzejoļu rindām, kuru dēļ Pēterburgas avīžu iznākšana tika pārtraukta pavisam, minētajā dzejoļa saturā saskatot ne tikai ņirgāšanos par tā laika valdības pasākumiem tautas nomierināšanai, bet arī tiešu aicinājumu gāzt pastāvošo valsts iekārtu. 

"Tikai Rainis un aktieri, nekā pompoza. Izrāde savam mērķim būs pietuvojusies, ja tā spēs uzrunāt cilvēku saistībā ar viņa paša personisko dzīvi – paša iekšējo vētru. Tas būs aicinājums uz izmaiņām mūsu pašu prātos, apziņā. Sirdī. Tā būs sevis modināšana," par topošo iestudējumu saka Reinis Suhanovs, piebilstot, ka Rainis viņu uzrunājis ar spēju lūkoties uz pasauli caur bezkompromisa skatienu. Izrādes norisi varēs dēvēt par mītiņu, skatītāji tās laikā nesēdēs krēslos, bet atradīsies uz skatuves. 

Tuvākās izrādes 2. un 15. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja