Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ernesta Birznieka-Upīša 150. jubilejā Latvijas Pasts izdod rakstniekam veltītu pastmarku

Latvijas Pasts 2021. gada 26. martā izdod jaunu pastmarku un aploksni, 150. jubilejā godinot Ernestu Birznieku-Upīti – vienu no izcilākajiem latviešu rakstniekiem, kurš savos literārajos darbos galvenokārt atainojis latviešu zemnieku dzīvi 20. gadsimta sākumā.

Mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas veidoto filatēlijas izdevumu vizuālajā noformējumā izmantoti materiāli no Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumiem. Pastmarkas noformējumā izmantots 1913. gadā Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku tapis fotoattēls ar rakstnieka portretu un fragments no grafiķa Alberta Kronenberga veidota ekslibra. Savukārt uz aploksnes redzams E. Birznieka-Upīša rokraksta fragments, kā arī mākslinieka Indriķa Zeberiņa ilustrācija no grāmatas Pelēkā akmens stāsti (iespējamais grāmatas izdošanas gads – 1923).

E. Birznieks-Upītis (1871–1960), īstajā vārdā Ernests Birznieks, bija latviešu rakstnieks, tulkotājs, izdevējs un bibliotekārs. Savos literārajos darbos viņš galvenokārt atainojis latviešu zemnieku dzīvi 20. gadsimta sākumā un daudz uzmanības veltījis norisēm dabā. E. Birzniekam-Upītim rakstnieka vārdu un lielu popularitāti nodrošināja 1900. gadā iznākusī stāstu grāmata Upīša stāsti. Starp rakstnieka slavenākajiem darbiem ierindojas arī Pastariņa triloģija un Nīnas pasaciņas.

Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir € 1,27, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā no 21 līdz 100 gramu Latvijas teritorijā, savukārt tās tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece autore Arta Ozola-Jaunarāja.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja